Οι παλιές χειροκίνητες ραπτομηχανές-έπιπλα είτε ανήκαν στη γιαγιά ή την μαμά σας είτε με τον οποιονδήποτε τρόπο βρέθηκαν στα χέρια σας και ανεξάρτητα αν ακόμη λειτουργούν ή όχι είναι αυθεντικές αντίκες και ένα ιδιαίτερης αισθητικής vintage στοιχείο για διακόσμηση εσωτερικών χώρων ακόμη και ως ακριβώς έχουν χωρίς καμιά απολύτως παρέμβαση- μετατροπή.
Ο συνηθέστερος τύπος ραπτομηχανής, αυτός με την σιδερένια βάση – πόδια και ξύλινα τα υπόλοιπα στοιχεία της, διέθετε ένα εσωτερικό άνοιγμα όπου αποθηκευόταν ο επίσης σιδερένιος κεντρικός μηχανισμός της και έτσι κλειστή μετατρεπόταν σε τραπεζάκι.
Mια τέτοια ραπτομηχανή λοιπόν, αν ακόμη λειτουργεί, φυσικά και δεν θα την καταστρέψετε για να φτιάξετε ένα άλλο έπιπλο μπορείτε όμως με βερνίκι ξύλου ή μια ταιριαστή με το ξύλο της τεχνική παλαίωσης να την συντηρήσετε ή και να της αλλάξετε χρώμα, δίνοντάς της, ανάλογα με το τι σας αρέσει και ταιριάζει στο σύνολο της διακόσμησης του χώρου που θα τοποθετηθεί, εντελώς διαφορετική από την υπάρχουσα όψη της.
Αν έχετε τον κατάλληλο διαθέσιμο χώρο και ανοιγμένη, με εμφανές το μηχανικό της μέρος, θα διακοσμήσει εξαιρετικά όποιο σημείο την τοποθετήσετε πλαισιωμένη με μερικά ακόμη παλιά αντικείμενα, ασημικά, έναν καθρέφτη, παλιές φωτογραφίες κλπ.
Αν όμως το μηχανικό της μέρος δεν λειτουργεί, η επισκευή της κοστίζει παραπάνω απ΄όσο να αγοράσετε μια σύγχρονη ή αν δεν ράβετε και δεν σας είναι έτσι κι αλλιώς χρήσιμη, οι επιλογές για να φτιάξετε από τα κομμάτια της ένα άλλο έπιπλο είναι πάρα πολλές.
Η πιο συνήθης και εύκολη μετατροπή είναι να χρησιμοποιήσετε την σιδερένια βάση της ως στήριγμα – πόδια για την κατασκευή τραπεζιού.
Ακριβώς επειδή είναι “πολυφορεμένη” επιλογή και θα την βρείτε ακόμη και σε καφετέριες ή μαγαζιά εστίασης, επιλέξτε κατά το δυνατόν πιο ιδιαίτερους τρόπους για να μετατρέψετε μια παλιά ραπτομηχανή σε τραπέζι.
Πολύ ξεχωριστά είναι τα στενά και μεγάλου μήκους τραπέζια κονσόλες που μπορούν να δημιουργηθούν χρησιμοποιώντας μόνο τα δύο ακριανά μεταλλικά κομμάτια της ραπτομηχανής, χωρίς το ενδιάμεσο με το πετάλι και την ρόδα, πάνω στα οποία θα βιδώσετε ένα ή και περισσότερα κομμάτια ξύλου.
Για κατασκευή τραπεζιών φαγητού που να είναι πραγματικά λειτουργικά επίσης ίσως, ανάλογα και με το σχέδιο της ραπτομηχανής, θα χρειαστεί να κοπεί το μεσαίο μεταλλικό κομμάτι ή το τραπέζι που θα φτιάξετε να είναι δύο ατόμων με τις καρέκλες τοποθετημένες στις πιο στενές του πλευρές ή να χρησιμοποιήσετε στρογγυλό ή φαρδύ παραλληλόγραμμο καπάκι τραπεζιού, έτσι ώστε τα πόδια όσων κάθονται να μην ενοχλούνται από την μεταλλική βάση.
Γενικά, ως “καπάκι” ενός τραπεζιού φτιαγμένο από παλιά ραπτομηχανή μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε ξύλο, γυαλί ή μάρμαρο σε κάθε σχήμα, εκτός από το κλασσικό παραλληλόγραμμο, που συνήθως χρησιμοποιείτε σε παρόμοιου είδους κατασκευές.
Το μάρμαρο όπως και το ακατέργαστο ξύλο είναι οι πιο ενδεδειγμένες επιλογές για τραπέζια τέτοιου τύπου που θα τοποθετηθούν σε εξωτερικό χώρο, όπου επίσης μπορούν να αναδειχθούν πολύ εντυπωσιακά είτε ως κανονικά είτε ως βοηθητικά – διακοσμητικά τραπέζια – πάγκοι για κήπο – μπαλκόνι.
Καπάκια τραπεζιού – επιφάνειες από ξύλο ή μάρμαρο, βιδώνονται πάνω στον σιδερένιο σκελετό με χοντρές βίδες και ηλεκτρικό τρυπάνι.
Δεν είναι μια δύσκολη διαδικασία απλά θα πρέπει να γίνει προσεκτικά ώστε οι βίδες να μην διαπεράσουν το επάνω μέρος του ξύλου ή του μαρμάρου, εκτός βεβαίως αν κάτι τέτοιο δεν θα σας ενοχλεί πχ σε τραπέζια εξωτερικού χώρου και τότε το βίδωμα μπορεί να γίνει κανονικά ανοίγοντας τρύπα σε ολόκληρο το πάχος του ξύλου ή μαρμάρου που θα χρησιμοποιήσετε. Ο …ασφαλέστερος πάντως τρόπος, αν δεν έχετε εμπειρία σε τέτοιου τύπου εργασίες, είναι αφού επιλέξετε το καπάκι τραπεζιού που θα χρησιμοποιήσετε να ζητήσετε από έναν επαγγελματία ξυλουργό ή μαρμαρά να το προσαρμόσει στον σκελετό.
Για γυάλινα τραπέζια η διαδικασία είναι απλούστερη αφού το τζάμι απλά θα κολληθεί πάνω στο σίδερο με μια ειδική εποξική κόλλα για γυαλί-μέταλλο, όμως το μειονέκτημα αυτών των κατασκευών είναι ότι οι κολλήσεις, όσο προσεκτικά και αν γίνουν, θα είναι εμφανείς και από την επάνω πλευρά του τζαμιού. Αυτά τα σημεία απλώς κρύψτε τα τοποθετώντας εντελώς …τυχαία στα σημεία αυτό ένα διακοσμητικό αντικείμενο 🙂
Για να κόψετε τον σιδερένιο σκελετό μιας ραπτομηχανής σε επιμέρους τμήματα θα χρησιμοποιήσετε απλό σιδηροπρίονο αλλά και πάλι, αν δεν έχετε σχετική εμπειρία, είναι προτιμότερο να το κάνει αντί για εσάς ένας επαγγελματίας σιδεράς.
Τόσο το πετάλι-υποπόδιο όσο και τα συρταράκια που τα περισσότερα μοντέλα ραπτομηχανών διέθεταν κάνουν την όψη τους ιδανική για χρήση σαν γραφείο – σεκρετέρ. Ανάλογα με την γενική κατάσταση που βρίσκεται το ξύλο της κεντρικής επιφάνειας μπορείτε να το διατηρήσετε ή να το αντικαταστήσετε.
Επίσης πολύ ιδιαίτερα, κατάλληλα και για μοντέρνα διακοσμημένους χώρους, τα γραφεία-πάγκοι μεγάλου μήκους που στηρίζονται στην μια πλευρά τους σε ολόκληρο τον σιδερένιο σκελετό της ραπτομηχανής και στο άλλο με άλλου τύπου-σχεδίου επίσης μεταλλικό σκελετό.
Πολύ εντυπωσιακά και όλα τα DIY έπιπλα που αξιοποιούν το άνοιγμα στο οποίο βρισκόταν τοποθετημένο το κεντρικό μηχανικό μέρος της μηχανής και που με μικρές μετατροπές και προσθήκες μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν …μπαρ για μπουκάλια ή σαν …κοσμηματοθήκη, χώρος για καλλυντικά κλπ. ενώ εσωτερικά στο ξύλινο καπάκι αυτού του σημείου της ραπτομηχανής μπορεί να τοποθετηθεί και καθρέφτης μετατρέποντας μια παλιά ραπτομηχανή σε ένα πολύ εντυπωσιακό αντικέ έπιπλο και με αποθηκευτικό χώρο.
Με τέτοιου τύπου μετατροπές σε παλιές ραπτομηχανές μπορούν, γενικά, να δημιουργηθούν εξαιρετικά όμορφα έπιπλα ειδικά για τον χώρο της κρεβατοκάμαρας, πλαισιωμένα με καθρέφτη, φωτισμό και ταιριαστές διακοσμητικές λεπτομέρειες σε αντικέ ή και πιο μοντέρνο ύφος.
Ένας επίσης πολύ ξεχωριστός τρόπος αξιοποίησης του σιδερένιου σκελετού μιας παλιάς ραπτομηχανής είναι η χρήση του για κατασκευή …επίπλων μπάνιου. Είτε απευθείας πάνω στο σίδερο είτε με προσθήκη ξύλινου κομματιού πάνω στην βάση μπορεί να προσαρμοστεί νιπτήρας χωρίς κανένα πρόβλημα αφού ο μαντεμένιος σκελετός αντέχει ιδιαίτερα μεγάλο βάρος.
Όλα τα μεταλλικά – ξύλινα μέρη από παλιές ραπτομηχανές, από τα συρταράκια έως τα σιδερένια τμήματα, που πολύ συχνά σε παλαιοπωλεία θα τα βρείτε να πωλούνται και μεμονωμένα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλών τύπων κατασκευές από μεταλλικές κρεμάστρες και καθίσματα-παγκάκια έως φωτιστικά και σιδερένιες …καγκελόπορτες.
Εκτός από το “έπιπλο” της ραπτομηχανής και το κύριο μηχανικό μέρος της, διακοσμημένο συνήθως με περίτεχνα σχέδια ανεξίτηλα στον χρόνο, ασημένια στοιχεία κλπ. αποτελεί μια αντίκα που και μόνο του τοποθετημένο θα λειτουργήσει πολύ όμορφα διακοσμητικά, αρκεί να συνδυάσετε την γενική διακόσμηση του συγκεκριμένου σημείου με ταιριαστά έπιπλα και μερικά ακόμη αντικέ αντικείμενα.
Κάθε είδους έπιπλο που θα δημιουργήσετε από μια παλιά χειροκίνητη ραπτομηχανή θα αναδειχθεί ιδανικά σε χώρους διακοσμημένους σε ανάλογο vintage ύφος, όμως ανάλογα με τα υλικά που θα επιλέξετε για να πλαισιώσετε τον σιδερένιο σκελετό όπως και αν τον βάψετε σε διαφορετικές από μαύρο ή λευκό αποχρώσεις, θαυμάσια ένα τέτοιο κομμάτι θα “προσαρμοστεί” και σε χώρους πιο μοντέρνας διακόσμησης.