Μην χασετε

4 τρόποι για να αντιμετωπίσετε το κλαψούρισμα του παιδιού

Τα παιδιά καταφεύγουν συχνά στο κλαψούρισμα για να πάρουν αυτό που θέλουν. Ωστόσο αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε μια κακή συνήθεια που θα εκδηλώνεται όχι μόνο μπροστά σε εσάς αλλά και σε άλλους.

Είναι σημαντικό να μπορέσετε να σταματήσετε αυτή την συμπεριφορά έγκαιρα και να τους δείξετε πώς πρέπει να εκφράζουν τα συναισθήματά τους.

 

Πρέπει να αγνοήσετε το κλαψούρισμα του παιδιού σας;

Τα παιδιά χρησιμοποιούν συχνά το κλαψούρισμα ως μέσο για να τραβήξουν την προσοχή σας. Θα έχετε παρατηρήσει όμως ότι όταν τους ζητάτε να σταματήσουν , κλιμακώνουν την ένταση του κλαψουρίσματος.

Advertisements

Αγνοώντας το παιδί την ώρα που κλαψουρίζει είναι μια καλή στρατηγική καθώς θα αντιληφθεί ότι ο στόχος του δεν επιτυγχάνεται. Ανεξάρτητα από την πρόκληση ή τον λόγο, εάν το παιδί εκφράσει την άποψή του ή επιδιώξει την προσοχή μέσω της φωνής του, αγνοήστε το. Αυτό στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι πρέπει να μιλήσει με ήρεμο τόνο εάν θέλει να ακουστεί.

Θα μπορούσατε να αποδυναμώσετε τη συμπεριφορά του κάνοντας τα εξής:

  • Εκφράζοντας την δυσαρέσκειά σας για τη συμπεριφορά του, χρησιμοποιώντας φράσεις όπως «Σταμάτα να το κάνεις αυτό», «Μην κλαις», «Τώρα αρχίζω να θυμώνω».
  • Εκφράζοντας την απογοήτευσή σας για τον τρόπο που αντιδρά χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες εκφράσεις αποδοκιμασίας ή κάνοντας κινήσεις με τα χέρια σας.

 

 

Advertisements

Βασικοί κανόνες για το κλαψούρισμα

Έχοντας προκαθορισμένους κανόνες, ενημερώνετε το παιδί σας εκ των προτέρων ότι το κλαψούρισμα δεν είναι αποδεκτό.

-Απαντήστε στην ανάγκη του παιδιού για προσοχή

Μερικές φορές, το παιδί σας μπορεί να καταφύγει στο κλαψούρισμα γιατί όντως έχει ανάγκη την προσοχή σας. Σε μια τέτοια περίπτωση, αναγνωρίστε αυτή του την ανάγκη και περάστε χρόνο μαζί του.

-Ενθαρρύνετέ το να μιλάει με κανονική φωνή

Όταν το παιδί μιλάει με την κανονική του φωνή, βεβαιωθείτε ότι ανταποκρίνεστε με απόλυτα φυσιολογικό τρόπο σε αντίθεση με όταν κλαίει ή κλαψουρίζει.

-Χρησιμοποιήστε μια ήρεμη προειδοποίηση ως την πρώτη σας αντίδραση

Μερικές φορές, το παιδί μπορεί να μην συνειδητοποιεί ότι περνάει τα όρια. Δώστε του την ευκαιρία να αυτοδιορθωθεί δίνοντας μια ήρεμη αλλά σαφή προειδοποίηση.

-Κρατήστε συνεπή συμπεριφορά

Advertisements

Δεν θα λειτουργήσει αν αγνοήσετε μια περιφρονητική συμπεριφορά την πρώτη φορά και ενδώσετε την επομένη. Το παιδί μπορεί να πιστεύει ότι όσο πιο πολύ κλαίει ή κλαψουρίζει τόσο πιο εύκολα θα πετύχει το στόχο του. Να είστε λοιπόν συνεπείς με τη δική σας αντίδραση . Όποια και αν είναι η στρατηγική σας, ακολουθήστε τη με συνέπεια.

 

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα