Μην χασετε

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τον πλακούντα

Εσύ τα ήξερες;

1. Ο πλακούντας είναι το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που έχει «ημερομηνία λήξης».

2. Μολονότι το έμβρυο λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται από τον δικό σας οργανισμό, το αίμα σας δεν έρχεται ποτέ σε άμεση επαφή μαζί του; Αν συνέβαινε αυτό, ο οργανισμός σας θα απέρριπτε το έμβρυο, αφού θα το αναγνώριζε ως κάτι γενετικά διαφορετικό. Γι’ αυτό χρειάζεται ο πλακούντας στο ρόλο του μεσολαβητή.

3. Ο πλακούντας έχει σχήμα δίσκου και η υφή του είναι σπογγώδης.

Advertisements

4. Ανάμεσα στις άλλες αρμοδιότητές του συγκαταλέγεται και το να προστατεύει το έμβρυο από τις ορμόνες του στρες που εκκρίνει ο οργανισμός σας όταν αντιμετωπίζετε δύσκολες καταστάσεις.

5. Ο πλακούντας εκκρίνει μια ορμόνη που απορροφά το ασβέστιο απευθείας από τα οστά σας και το μεταφέρει στο μωρό. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να πίνετε πολύ γάλα.

6. Ανάμεσα στις ορμόνες που εκκρίνει ο πλακούντας περιλαμβάνονται κάποιες που σας δίνουν ένα αίσθημα ευφορίας.

7. Μπορεί να είναι σε θέση να προστατέψει το μωρό από λοιμώξεις κρατώντας μακριά του τους ιούς που εισβάλλουν στον οργανισμό της μητέρας, δεν μπορεί όμως να το προφυλάξει από επικίνδυνες τοξίνες όπως αυτές που υπάρχουν στον καπνό του τσιγάρου, στο αλκοόλ, σε κάποια φάρμακα ή στις ναρκωτικές ουσίες. Τέτοια χημικά στοιχεία έχουν την ικανότητα να διαπερνούν τον πλακούντα και να φτάνουν στον οργανισμό του μωρού,

8. Κατά τη διάρκεια του τέταρτου μήνα περίπου 27 λίτρα αίματος περνούν κάθε μέρα από τον πλακούντα; Προς το τέλος της κύησης η ποσότητα αυτή ανέρχεται στα 330 λίτρα.

Advertisements

9. Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου γίνεται πολύ πιο διαπερατός, επιτρέποντας σε μόρια του εξωτερικού περιβάλλοντος της μήτρας να περνούν στο αμνιακό υγρό; Γι’ αυτό πιστεύεται ότι το μωρό μπορεί πλέον να γεύεται αυτό που τρώτε ή ακόμα και να το μυρίζει.

10. Ο τοκετός δεν ολοκληρώνεται με την έξοδο του μωρού, αλλά με την αποβολή του πλακούντα; Αυτή ονομάζεται «τρίτη φάση» του τοκετού, κατά τη διάρκεια της οποίας οι συσπάσεις γίνονται λιγότερο έντονες.

tanea.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα