Ένα από τα πρόσωπα που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων τις τελευταίες ημέρες δεν είναι άλλος από τον Σπύρο Μπιμπίλα. Ο ηθοποιός και πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών είναι αυτός που από την πρώτη στιγμή χειρίστηκε – και συνεχίζει μέχρι σήμερα – με απόλυτη ψυχραιμία τον καταιγισμό καταγγελιών που έχουν ξεσπάσει στον θεατρικό κόσμο. Τάχθηκε υπέρ των θυμάτων προσπαθώντας πάντα να μπορέσει να κρατήσει τις σωστές ισορροπίες προκειμένου να μην περάσει η υπόθεση στο άλλο άκρο.
Τις τελευταίες ημέρες δε, βρέθηκε και στο στόχαστρο του Δημήτρη Λιγνάδη ο οποίος χαρακτηρίζοντάς τον ως έναν “¨μέτριο ηθοποιό” τον κατηγόρησε πως ευθύνεται για τη σύλληψή του. Η κίνηση αυτή του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και σύσσωμοι οι Έλληνες ηθοποιοί έσπευσαν να τον υπερασπιστούν δημοσιεύοντας τις ταυτότητές τους από το Σ.Ε.Η και δηλώνοντας “μέτριοι ηθοποιοί”.
Ποιός είναι όμως ο Σπύρος Μπιμπίλας που κατάφερε να ενώσει όλους τους Έλληνες ηθοποιούς;
Γεννήθηκε στον Πειραιά σε μια πενταμελή οικογένεια. Ο πατέρας του απεβίωσε όταν ο ίδιος ήταν μόλις 10 χρόνων και έτσι αναγκάστηκε να εργαστεί από τα 15 του. Λόγω της έντονης πίεσης που του ασκούσαν συγγενικά του πρόσωπα που ασχολούνταν με τη δικηγορία αποφάσισε να φοιτήσει στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το όνειρό του όμως πάντα ήταν να γίνει ηθοποιός για αυτό και σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου.
Ξεκίνησε ως “Κασσάνδρα” στον Αγαμέμνονα του Αισχύλου και τα βλέμματα στρέφονται στο πρόσωπό του. Το 1981 ο σκηνοθέτης Γιάννης Διαμαντόπουλος του πρότεινε να πάει να τον δει ο Χατζιδάκις, ο οποίος ετοίμαζε την “Πορvογραφία”.
“Δεν πήγα στην οντισιόν, πήγα μερικές μέρες μετά κι όπως άνοιξα την πόρτα, ο Χατζιδάκις που στεκόταν απέναντί μου, χωρίς να με αφήσει να μιλήσω, είπε: Να η γκέισα! Του έκανα ταμάμ. Έκανα την κόρη της Σαπφούς Νοταρά, η οποία υποδυόταν τον πατέρα μου, τον αυτοκράτορα. Φοβερές αναμνήσεις. Ο Χατζιδάκις είχε ένα πνεύμα ανοιχτό, νεανικό και στάθηκε για μένα οδηγός. Χάρη στη συμμετοχή μου στην “Πορvογραφία”, με είδαν πολλοί άνθρωποι και γρήγορα μεταπήδησα από το θέατρο των ομάδων, στο θέατρο το επαγγελματικό, το εμπορικό”, εξομολογείται σε συνέντευξή του.
Οι συμμετοχές του σε θεατρικές παραστάσεις, ταινίες και τηλεοπτικές σειρές είναι αμέτρητες. Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτά. Ο Σπύρος Μπιμπίλας έχει χαρίσει τη φωνή του σε δεκάδες ήρωες κινουμένων σχεδίων.
Όλα αυτά τα χρόνια έχει ακούσει πολλά, όπως μάλιστα είχε πει ο ίδιος κάποιοι του χρεώνουν πως έκανε γενέθλια πέντε φορές τον χρόνο μόνο και μόνο για το πάρτυ, ενώ κάποιοι άλλοι τον έχουν κατά καιρούς χαρακτηρίσει θεατρικό «μαϊντανό» πρεμιερών. Ο ίδιος όμως ποτέ δε θύμωσε. Τα ακούει όλα υπομονετικά, χαμογελά και προσπαθεί να προσπεράσει δίχως να μπει σε διαδικασία απολογίας. Δεν του ταιριάζει άλλωστε.
Κοιμάται ελάχιστα, από τις 3 έως τις 7 το πολύ 8 το πρωί και γιʼ αυτό έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή του, προκειμένου να είναι παρών σε όλες τις εκδηλώσεις που πρέπει να πάει. Οχι μόνο ως πρόεδρος του ΣΕΗ αλλά και ως εκπρόσωπος ενός από τους πολλούς φορείς στους οποίους ηγείται καθώς προτεραιότητά του πάντα είναι η προσφορά σε εκείνους που το έχουν ανάγκη.
Και τώρα από τη θέση του προέδρου του Σ.Ε.Η, ο Σπύρος Μπιμπίλας καλείται να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη κρίση που γνώρισε ποτέ το ελληνικό θέατρο, κάτι που δείχνει να κάνει με τεράστια επιτυχία έχοντας καταφέρει να ενώσει σε μια γροθιά όλους – ‘η σχεδόν όλους – τους Έλληνες ηθοποιούς. Με σύμμαχό του όλους αυτούς αλλά και τον απλό κόσμο ο Σπύρος Μπιμπίλας αποδεικνύει την ουσία του ηθοποιού αφού κάνει αυτό που λέει και η λέξη, ποιεί το ήθος.