Πώς θα καταφέρετε να σηκώσετε το παιδί από τον καναπέ, βοηθώντας το να αποφύγει τις αρνητικές επιπτώσεις της καθιστικής ζωής;
O κορμός είναι η περιοχή του σώματός μας που τελικά παραμένει πιο παραμελημένη και αγύμναστη, ιδίως αυτή την εποχή, που λόγω COVID-19 μένουμε πολλές ώρες σπίτι. Η δουλειά γραφείου και η τηλεργασία εντείνουν ακόμα περισσότερο το φαινόμενο. Το ίδιο ισχύει και για το παιδί, που περνά ώρες καθισμένο μπροστά από οθόνες παίζοντας ή ακόμα και διαβάζοντας.
Ομως, καλό είναι να θυμόμαστε ότι το κάθισμα έρχεται σε αντίθεση με τη φύση του ανθρώπινου σώματος, το οποίο είναι σχεδιασμένο για να κινείται.
Ως εκ τούτου, η πολύωρη καθιστική ζωή κουράζει τους μυς που κρατούν τη σπονδυλική στήλη, προκαλεί πονοκεφάλους και ενοχλήσεις στον αυχένα, πόνους και ακαμψία στη ράχη και στη μέση. Μάλιστα βάσει μελετών, η οσφυαλγία είναι ο πιο συχνός πόνος παγκοσμίως, πράγμα που μπορεί να αντιμετωπίζουν αρκετοί γονείς. Υπάρχει τρόπος για να τον αποφύγουμε και ταυτόχρονα να προσαρμοστούμε σε μία ακόμα πρόκληση του κορωνοϊού;
Τα λάθη που επιβαρύνουν τη μέση και τον κορμό του παιδιού
• Η έλλειψη κίνησης
Δεν κινούμαστε αρκετά εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής (καναπές, βιντεοπαιχνίδια, τηλεχειριστήρια στο τραπέζι, ασανσέρ κ.λπ.) αλλά και της καραντίνας λόγω COVID-19.
• Λανθασμένη στάση σώματος όταν καθόμαστε
Ιδιαίτερα αν δουλεύουμε μπροστά στον υπολογιστή ώρες χωρίς ενδιάμεσα διαλείμματα.
• Το άγχος που σφίγγει και κάνει άκαμπτους τους μυς
Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τα παιδιά:
Ενθαρρύνετε το παιδί αλλά και όλη την οικογένεια να:
* Καθόμαστε σωστά
Οταν δουλεύουμε στον υπολογιστή, τα πόδια μας πρέπει να πατάνε καλά στο πάτωμα, και οι μηροί με τις γάμπες να σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών, για να κυκλοφορεί καλύτερα το αίμα. Ιδανικά, καθόμαστε σε μία εργονομική καρέκλα που υποστηρίζει τη μέση, την πλάτη και τον αυχένα.
* Κάνουμε στρέτσινγκ ανά τακτά χρονικά διαστήματα
Κινούμε σε τακτά διαστήματα τον λαιμό, τα χέρια και τους ώμους μας ενώ καθόμαστε στο γραφείο, στον καναπέ ή στο αυτοκίνητο.
Κάθε μία ώρα σηκωνόμαστε από τη θέση μας και κάνουμε κάποιες απλές ασκήσεις στρέτσινγκ:
α) Τεντώνουμε τα χέρια μας μπρος-πίσω.
β) Τεντώνουμε τη σπονδυλική στήλη και τον λαιμό μας και σηκώνουμε το κεφάλι μας. Φανταζόμαστε ότι μια νοητή κλωστή τραβάει την κορυφή του κεφαλιού μας προς τα πάνω.
γ) Γέρνουμε το κεφάλι μας δεξιά και αριστερά, χωρίς να σηκώνουμε τους ώμους.
*Χορεύουμε;
Δοκιμάστε να βάλετε την αγαπημένη σας playlist και να χορέψετε μαζί με τα παιδιά και τον σύντροφό σας. Θα κινηθείτε, θα χαμογελάσετε και θα περάσετε ποιοτικό χρόνο όλοι μαζί.
* Ποδήλατο
Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι δεν χρειάζεται να τρέχουμε, αρκεί να έχουμε μια σταθερή ροή κίνησης και να μην κάνουμε παύσεις, για περίπου 20΄.