Μην χασετε

Πως η κατάθλιψη της μητέρας μπορεί να επηρεάζει τη συμπεριφορά του παιδιού της

Μία νέα έρευνα που έρχεται από την Αυστραλία, αναφέρει πως η κατάθλιψη μίας μητέρας επηρεάζει πολύ τη συμπεριφορά και την υγεία του παιδιού.

Advertisements

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 900 γυναικών -πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά την εγκυμοσύνη- και των 978 παιδιών τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα παιδιά των γυναικών με μακροχρόνια κατάθλιψη κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν προβληματική συμπεριφορά, ενώ είναι πιθανό να έχουν και προβλήματα ανάπτυξης.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας

Μία στις πέντε γυναίκες εμφάνισαν κατάθλιψη μία φορά, ενώ το 11% βίωσαν συμπτώματα κατάθλιψης περισσότερες φορές. Η διάρκεια της κατάθλιψης μιας μητέρας είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στο παιδί της από ό,τι η εκδήλωση της ίδιας της κατάθλιψης, αναφέρουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Queensland, στην Αυστραλία.

«Για όσο μεγαλύτερο διάστημα υποφέρει η μητέρα από κατάθλιψη, τόσο χειρότερες είναι οι επιπτώσεις στο παιδί», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Katrina Moss, ερευνήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας.

«Οι μητέρες μπορεί να ανησυχούν ότι εάν έχουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι πολύ αργά και δεν μπορούν να κάνουν γι’ αυτό. Η μείωση όμως των καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε οποιοδήποτε στάδιο είναι καλύτερη για τις ίδιες και τα παιδιά τους. Όσο νωρίτερα είμαστε σε θέση να διαγνώσουμε και να θεραπεύσουμε αποτελεσματικά τη μητρική κατάθλιψη, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες καλύτερης εξέλιξης» δήλωσε η Moss.

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα