Η αφαίρεση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας μπορεί να γίνει με διάφορες μεθόδους αποτρίχωσης. Οι πιο συχνές είναι το ξύρισμα, το κερί, η χαλάουα και οι αποτριχωτικές μηχανές. Όλες αυτές οι μέθοδοι μπορεί να αφαιρούν τις τρίχες, αλλά υπάρχουν φορές που δημιουργούνται αντιαισθητικά σπυράκια, τα οποία προκαλούνται από μια γυρισμένη τρίχα.
Ο επιστημονικός όρος για τα σπυράκια αυτά, τα οποία είναι γεμάτα με πύον είναι η θυλακίτιδα.
Πρόκειται για ένα δερματικό πρόβλημα που συνήθως λύνεται από μόνο του. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που μια μικρή τρίχα μπορεί να κάνει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά και να χρειαστεί την βοήθεια ενός ειδικού για να αφαιρεθεί, ανοίγοντας το σπυράκι με χειρουργικό τρόπο.
Ας δούμε λοιπόν πιο συγκεκριμένα τι είναι η θυλακίτιδα, ποια τα συμπτώματα και από τι μπορεί να προκληθεί. Επίσης, ποιος είναι ο τρόπος για να αντιμετωπίσετε μια γυρισμένη τρίχα μέσα στο δέρμα. Και τέλος, τι πρέπει να κάνετε προκειμένου να αποφύγετε τις εσωτερικές τρίχες στο μπικίνι, στα πόδια κλπ.
Τι είναι η θυλακίτιδα και ποια τα συμπτώματα της;
Πρόκειται για μια δερματίτιδα που εμφανίζεται συχνά και είναι στην ουσία μια φλεγμονή του θύλακα της τρίχας. Αυτή η μόλυνση που προκαλείται συνήθως από κάποιο μικρόβιο ή μύκητα, εμποδίζει την τρίχα να αναπτυχθεί φυσιολογικά και να ανέβει προς την επιφάνεια, κάνοντας την να γυρίσει προς τα μέσα. Αυτό οδηγεί στην εμφάνιση σπυριών με πύον που στο κέντρο τους φαίνεται η γυρισμένη τρίχα.
Η θυλακίτιδα εμφανίζεται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, όπως και στο πρόσωπο ή το τριχωτό της κεφαλής. Η πιο συνηθισμένη περίπτωση είναι μια γυρισμένη τρίχα στην ευαίσθητη περιοχή, στο μπικίνι ή τα πόδια. Αξίζει να σημειωθεί πως η θυλακίτιδα στο κεφάλι μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση και αλωπεκία.
Υπάρχουν δυο τύποι θυλακίτιδας: Η επιφανειακή και η εν τω βάθει θυλακίτιδα.
Στην επιφανειακή θυλακίτιδα δημιουργείται μια φλεγμονή στον θύλακα από την γυρισμένη τρίχα που εκδηλώνεται ως σπυράκι με πύον. Πέρα όμως από τις τρίχες που γυρίζουν προς τα μέσα και δημιουργούν σπυριά με πύον, υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως ο ερεθισμός, η κοκκινίλα, ο κνησμός και η ευαισθησία ή ο πόνος της περιοχής.
Αντίθετα στην εν τω βάθει θυλακίτιδα υπάρχει πρήξιμο της περιοχής, σκληρά σπυράκια με πύον και πόνος.
Από τι προκαλείται η θυλακίτιδα;
Οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν την θυλακίτιδα είναι πολλές.
Οι πιο συνηθισμένες αιτίες είναι αποτρίχωση με laser, ξυράφι, κερί, χαλάουα ή αποτριχωτική μηχανή. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα δούμε γυρισμένη τρίχα στο μπικίνι, τη μασχάλη, τα πόδια ή το πρόσωπο.
Σημαντικό επίσης ρόλο στην εμφάνιση της θυλακίτιδας παίζουν η έντονη εφίδρωση, η κακή υγιεινή του σώματος (μη σωστή καθαριότητα), η ακμή, κάποιοι τραυματισμοί του δέρματος και οι ουσίες που ερεθίζουν τον θύλακα της τρίχας (λιπαρές κρέμες, αντιηλιακά, οινόπνευμα κλπ).
Τέλος, ένας ακόμη λόγος που μπορεί να προκληθεί η δημιουργία μιας γυρισμένης τρίχας είναι τα στενά ρούχα. Η τριβή που προκαλούν στην επιδερμίδα, την ερεθίζει και προκαλεί την εμφάνιση σπυριών.
Αντιμετώπιση της θυλακίτιδας:
Υπάρχουν κάποια άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση μιας γυρισμένης τρίχας. Ποια είναι αυτά;
1. Κάντε κομπρέσες με ζεστό νερό ή εφαρμόστε πάγο απευθείας στην περιοχή όπου εμφανίζεται το πρόβλημα.
2. Οι κομπρέσες με λευκό ξύδι, χαμομήλι ή πράσινο τσάι είναι εξίσου ανακουφιστικές.
3. Αν η μορφή της είναι ήπια χρησιμοποιήστε μια αντιβιοτική αλοιφή – κρέμα για θυλακίτιδα που πιθανόν να περιέχει κορτιζόνη, όπως η fucicort και ειδικά φαρμακευτικά σκευάσματα που βοηθούν στην απελευθέρωση των τριχών. Αν όμως το πρόβλημα είναι πιο έντονο, ίσως χρειαστεί μια λοσιόν ή ένα σαμπουάν με αντισηπτικές ιδιότητες. Βέβαια υπάρχουν και οι περιπτώσεις που η φλεγμονή είναι πολύ έντονη και ο δερματολόγος μπορεί να σας προτείνει μια φαρμακευτική αγωγή με αντιβίωση σε χάπια.
4. Πλένετε την πάσχουσα περιοχή 2 φορές την ημέρα με αντιβακτηριακό σαπούνι.
5. Μην μοιράζεστε τις πετσέτες σας με άλλους και πλένετε τις πολύ καλά μετά την χρήση. Η θυλακίτιδα μπορεί να είναι κολλητική, αν οφείλεται σε μικρόβιο.
6. Φροντίστε να αλλάζετε καθημερινά τα ρούχα που έρχονται σε επαφή με την πάσχουσα περιοχή.
7. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, η θυλακίτιδα αντιμετωπίζεται με τοπικές θεραπείες χωρίς κανένα πρόβλημα.
8. Οι ήπιες περιπτώσεις θυλακίτιδας διαρκούν 2-3 ημέρες και δεν χρειάζονται θεραπεία, υποχωρούν μόνες τους. Αν όμως είναι πιο βαριά περίπτωση και εν τω βάθει, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική διάνοιξη.
Πρόληψη για να αποφύγετε την θυλακίτιδα και την γυρισμένη τρίχα:
1. Η αποφυγή στενών ρούχων και η χρήση άνετων, βαμβακερών, λινών ή μεταξωτών θα βοηθήσει στον μη ερεθισμό του δέρματος.
2. Κάντε συχνή απολέπιση για να διατηρείτε τους θύλακες της τρίχας καθαρούς και όχι φραγμένους από τα νεκρά κύτταρα.
3. Αν χρησιμοποιείτε ξυράφι, φροντίστε να αλλάζετε λεπίδα μετά από κάθε χρήση και να διατηρείτε την ξυρισμένη περιοχή καθαρή.
4. Το ξύρισμα θα πρέπει να γίνεται προς την φορά που βγαίνουν οι τρίχες για να αποφύγετε τους ερεθισμούς και το να γυρίσουν οι τρίχες προς τα μέσα.
5. Χρησιμοποιήστε κρέμα ξυρίσματος χωρίς αλκοόλ για να διατηρήσετε μαλακό το δέρμα σας, χωρίς ερεθισμούς.
6. Φροντίστε οι χώροι, όπως η μπανιέρα, που έρχονται σε επαφή με το δέρμα σας, να απολυμαίνονται καλά.
7. Σε περίπτωση που υπάρχει ήδη γυρισμένη τρίχα αποφύγετε το σπάσιμο της, διότι μπορεί να εισχωρήσει πιο βαθιά και να προκληθεί λοίμωξη από βακτήρια.