Μην χασετε

Όσα θελείς να ξέρεις για τον φανταστικό “φίλο” του παιδιού σου

Το να έχει έναν φανταστικό φίλο είναι απολύτως φυσιολογικό. Τα περισσότερα, αν όχι όλα τα παιδιά, περνούν από τη φάση που έχουν έναν «φίλο» στον οποίον μιλάνε και είναι δημιούργημα της φαντασίας τους.

Ποιος είναι

Ο φανταστικός φίλος του μπορεί να βασίζεται σε χαρακτηριστικά κάποιου που ήδη γνωρίζει το παιδί, να είναι ένας ήρωας βιβλίου/σειράς, ή κάποιος που να έχει ‘ξεπηδήσει’ εντελώς από τη φαντασία του. Μπορεί να είναι συνέχεια παρών ή να πηγαινοέρχεται χωρίς κάποιον προφανή λόγο.AdTech Ad

Γιατί εμφανίζεται και πόσο διαρκεί αυτή η φάση

Ο μέσος όρος που παρατηρείται η εμφάνιση του φανταστικού φίλου είναι από 2,5 ετών και μπορεί να διαρκέσει έως και τα 8.  Το παιδί θα σταματήσει να ‘παίζει’ μαζί του όταν αναπτύξει κοινωνική ζωή ή όταν απλά αποφασίσει να προχωρήσει. Η φάση αυτή μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες έως και μερικά χρόνια.

Γιατί δημιουργούνται

Τώρα, ερχόμαστε στην επόμενη -κρίσιμη- ερώτηση. Γιατί το μικρό σου θα δημιουργήσει έναν φανταστικό φίλο.

Advertisements

Αρχικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείς, γιατί όπως είπαμε και πιο πάνω αποτελεί ένα συνηθισμένο βήμα καθώς το παιδί μεγαλώνει και αναπτύσσει τη φαντασία του.

Επιπλέον, τα παιδιά που είχαν έναν φανταστικό φίλο, τείνουν να είναι πιο κοινωνικά και λιγότερο ντροπαλά, ενώ δείχνουν μεγάλο βαθμό ενσυναίσθησης. Μάλιστα, έρευνες αναφέρουν πως αυτό δείχνει πως έχει πλούσια φαντασία και είναι δημιουργικό.

Από την άλλη, για το παιδί είναι μία ‘παρέα’ και μία διέξοδος καθώς δεν το κρίνει, του κρατά συντροφιά, κάνει πράγματα που ίσως εκείνο δεν θα έκανε και νιώθει πως μπορεί να παίξει μαζί του.

Πώς να χειριστείς την κατάσταση

Όταν σε βάζει να κάνεις πράγματα για εκείνον: Ίσως βρεθείς να ανοίγεις πόρτες για τον φίλο του ή να φτιάχνεις έξτρα σνακ. Αντί να το κάνεις εσύ, πες στο μικρό σου να βάλει ένα παραπάνω σερβίτσιο, να φτιάξει το κρεβάτι του κλπ. Δες το ως μία ευκαιρία ώστε να μάθει το παιδί να τα κάνει.

Advertisements

Το να μιλάς μέσω του φανταστικού του φίλου: Μερικά παιδιά επιμένουν να συμβουλεύονται το φανταστικό δημιούργημά τους για κάτι που πρέπει να κάνουν. Ή μπορεί να αναγκαστείς να μιλήσεις εσύ στον «φίλο» του. Αυτό που μπορείς να πεις είναι «Θέλω να ακούσω τη δική σου άποψη στο θέμα, όχι του …»

Όταν επιρρίπτει σε εκείνο τις ευθύνες: Όταν κάνει μία ζημιά και στη συνέχεια κατηγορεί τον φανταστικό φίλο του, τότε εσύ να απαντήσεις με σιγουριά πως «ξέρω πως αποκλείεται να το έκανε εκείνος». Στη συνέχεια, βάλε το να μαζέψει τη ζημιά ή οποιαδήποτε άλλη συνέπεια έχει η πράξη του.

Πότε μπορεί να κρύβει άλλα ζητήματα

Για κάποια παιδιά όμως, οι φανταστικοί φίλοι μπορεί να «κρύβουν» άλλα συμπτώματα. Αν ανησυχείς πως μπορεί να είναι απόρροια ενός μετατραυματικού στρες ή μίας αγχωτικής περιόδου, τότε καλύτερα να συμβουλευτείς έναν παιδοψυχολόγο.

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα