Μην χασετε

Πώς θα βάλεις τιμωρία το παιδί σου χωρίς να το πληγώσεις

Οι πιο παλιοί την επιβραβεύουν υποστηρίζοντας πως «Δεν πάθαμε τίποτα και εμείς που φάγαμε και δυο τρεις!»

Όπως και να έχει, οτιδήποτε φτάνει στα άκρα το μόνο σίγουρο είναι πως κάνει κακό! Η τιμωρία στα άκρα με το έντονο ξύλο που φτάνει την σωματική κακοποίηση ή η τιμωρία χωρίς ξύλο αλλά με ψυχική κακοποίηση, επίσης κάνουν κακό. Από την άλλη, η έλλειψη οριοθέτησης όπου το παιδί κάνει ότι θέλει εφόσον ξέρει πως δεν υπάρχει τιμωρία και πάλι κάνει κακό!

Η αλήθεια λοιπόν είναι κάπου στη μέση, εφόσον ο γονιός προσπαθεί να δώσει στο παιδί του να καταλάβει πως έχει και υποχρεώσεις. Υποχρεώσεις όπως το διάβασμα, το να πλύνει τα δόντια του, να ντυθεί, να κοιμηθεί την ώρα που «πρέπει», κλπ. Πόσες φορές νιώθετε πως αυτό το μικρό και λατρεμένο σας τερατάκι σας βγάζει από τα ρούχα σας; Και πόσες φορές αλήθεια, δεν έχετε ξεστομίσει απειλές του τύπου «δεν θα παίξεις με το play station, …δεν θα πας στο φίλο σου, …δεν θα φας σοκολάτα, …» που παραμένουν όμως απειλές, όταν μετά σας …περνάει και τις παίρνετε πίσω;

Διάβασε περισσότερες συμβουλές που θα βοηθήσουν εσένα και την οικογένεια σου.

Advertisements

Για να μην …χάνετε την αξιοπιστία σας ως γονιός αλλά και για να μην φωνάζετε απλά ενώ γίνεστε και πάλι μία …υστερική μαμά που το παιδί της όμως δεν της δίνει σημασία – πέρα από τις φωνές της που του τρυπούν τα αυτιά, προσπαθήστε να αλλάξετε τακτική.

  1. Φροντίστε να του έχετε εξηγήσει από πριν – όταν είναι ήρεμο – ποιες είναι οι υποχρεώσεις του και γιατί πρέπει να τις εκπληρώσει. Αν το παιδί σας δεν καταλαβαίνει γιατί πρέπει να κάνει αυτό που του ζητάτε, γιατί να το κάνει; Επειδή το λέτε εσείς;
  2. Προσπαθήστε να υιοθετήσετε μία πιο σταθερή στάση απέναντί του, ώστε να γνωρίζει πότε μιλάτε σοβαρά και πότε …παίζετε!
  3. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας όταν παρεκτρέπεται και πείτε του πως αν δεν ηρεμήσει δεν θα το ακούσετε για παράδειγμα
  4. Μιλήστε μαζί του, όχι την ώρα που υπάρχει η φασαρία αλλά όταν είναι ήρεμο και εξηγήστε του τι, πως και γιατί θυμώσατε
  5. Πάρτε λίγο χρόνο, απομακρυνθείτε από το δωμάτιο αν νιώθετε πως θα χάσετε την ψυχραιμία σας και θα αντιδράσετε «κακοποιητικά» με φωνές, χειροδικία ή λόγια που μετά θα μετανιώσετε που τα ξεστομίσατε
  6. Αν δείτε πως δεν σταματά την φασαρία, θα το οδηγήσετε στο δωμάτιό του και θα του πείτε – με όση ηρεμία διαθέτετε – πως όταν ηρεμήσει και το ίδιο μπορεί να έρθει και να σας πει τι θέλει
  7. Μην χρησιμοποιείτε συχνά την λέξη τιμωρία γιατί θα αρχίσουν να σας ειρωνεύονται και τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα! Εξηγήστε του επίσης τι σημαίνει τιμωρία και συνδέστε την με τη λέξη συνέπεια που χρειάζεται να μάθει στη ζωή του ως ενήλικας…
  8. Όταν θα το φέρνετε αντιμέτωπο με τις πράξεις του, θα τιμωρείτε μόνο αυτό και όχι το αδελφάκι του ή όλη την οικογένεια… Τα υπόλοιπα μέλη δεν φταίνε σε τίποτα!
  9. Μην τιμωρείτε το …μεγαλύτερο παιδί γιατί απλά είναι το μεγαλύτερο και θα έπρεπε να… είναι πολύ άδικο αυτό!
  10. Μιλήστε μαζί του για το πώς αισθάνεται και αντιδρά με τρόπο που δεν σας αρέσει, ακούστε το. Πολλές φορές ο έντονος παιδικός τρόπος είναι κραυγή για να ακουστεί…

Γενικότερα, έχετε στο μυαλό σας πως τα παιδιά σας αντιγράφουν και μιμούνται δικές σας συμπεριφορές. Αν βλέπετε κάτι που δεν σας αρέσει, αναρωτηθείτε οι δύο γονείς, σύζυγοι και σύντροφοι, από πού το έχει αντιγράψει το παιδί σας. Αν για παράδειγμα μιλάτε ο ένας στον άλλον άσχημα, δεν φταίει το παιδί όταν σας μιλά με τον ίδιο τρόπο! Όταν όμως εσείς το τιμωρείτε για συμπεριφορά που αντιγράφει από εσάς του προκαλείτε σύγχυση εφόσον «αυτό βλέπει να κάνετε»και δεν μπορεί να καταλάβει γιατί σε εσάς επιτρέπετε αλλά σε εκείνο απαγορεύεται…

Διάβασε περισσότερες συμβουλές που θα βοηθήσουν εσένα και την οικογένεια σου.

Για να μην πληγώνετε λοιπόν το παιδί σας φροντίστε να είστε οριοθετημένος γονιός, προσέξτε τη δική σας συμπεριφορά, αφιερώστε του χρόνο για να νιώσει ασφάλεια και πως «είστε εκεί» γι αυτό, συζητήστε μαζί του και ακούστε το. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας για να διαχειριστείτε δύσκολες καταστάσεις και μην ξεστομίζετε λόγια ή κάνετε πράξεις που μετά μετανιώνετε…

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σ∈ξουαλικής Υγείας

Advertisements

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα