Μην χασετε

Πως να πλένεις σωστά το πουπουλένιο πάπλωμα σου

Η ώρα του ύπνου είναι πολύ σημαντική για τους περισσότερους ανθρώπους. Είναι λογικό να θέλεις να κοιμάσαι αναπαυτικά, ζεστά και άνετα. Το πουπουλένιο πάπλωμα είναι τόσο μαλακό και αφράτο που κάνει τον ύπνο σου ακόμα πιο ευχάριστο. Με το που τελειώσει ο χειμώνας και ζεστάνει ο καιρός, όμως, θα χρειαστεί να το πλύνεις για να το ξαναχρησιμοποιήσεις του χρόνου. Έρχεται, λοιπόν, η στιγμή που αναρωτιέσαι “πλένεται το πουπουλένιο πάπλωμα; Και αν ναι, πώς;”. Εμείς θα σου παρουσιάσουμε ορισμένα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις κατά το πλύσιμο του πουπουλένιου παπλώματος.

Βέβαια, ορισμένοι λένε ότι τα πούπουλα είναι ζωντανοί οργανισμοί για αυτό δεν πρέπει να πλένονται. Συνεπώς, είναι κατά στη συνολική διαδικασία πλυσίματος. Ωστόσο, τι γίνεται αν λερωθεί ή αν μυρίζει άσχημα; Σε αυτές τις περιπτώσεις θα λέγαμε ότι ο καθαρισμός του είναι απαραίτητος. Φυσικά, καλό θα ήταν να χρησιμοποιείς πάντα παπλωματοθήκη για να το προστατεύεις όσο καλύτερα γίνεται.

Πώς γίνεται το πλύσιμο πουπουλένιου παπλώματος;

1. Έλεγχος ετικέτας παπλώματος

Το πρώτο βήμα της διαδικασίας περιλαμβάνει το να ελέγξεις εάν είναι κατάλληλο για πλύσιμο. Σε όλα τα ρούχα και τα υφάσματα υπάρχουν ετικέτες στις οποίες αναφέρονται οι οδηγίες περιποίησης. Θα πρέπει, λοιπόν, να σιγουρέψεις ότι στην ετικέτα του πουπουλένιου παπλώματος γράφει ότι μπορεί να μπει στο πλυντήριο. Σε περίπτωση που δεν το αναφέρει, αλλά γράφει ότι χρειάζεται μόνο στεγνό καθάρισμα, τότε θα ήταν καλύτερα να το πας στο καθαριστήριο. Εάν, όμως, μπορεί να πλυθεί, τότε θα πρέπει να ελέγξεις και κάτι ακόμα. Συγκεκριμένα, πρέπει να δεις αν χωράει στο πλυντήριό σου. Εάν μιλάμε για διπλό πάπλωμα και έχεις πλυντήριο μικρής χωρητικότητας τότε τα πράγματα είναι σκούρα. Για να ξεκινήσει η πλύση θα πρέπει να χωράει τουλάχιστον το χέρι σου.

 

Advertisements

2. Έλεγχος κατάστασης

Πριν το πλύσιμο πουπουλένιου παπλώματος θα πρέπει να ελέγξεις την κατάστασή του. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει το πάπλωμα να βρίσκεται σε καλή κατάσταση πριν το τοποθετήσεις στον κάδο του πλυντηρίου ρούχων. Συγκεκριμένα, εάν προεξέχουν πούπουλα είναι καλό να εντοπίσεις από ποιο σημείο βγαίνουν. Θα πρέπει, λοιπόν, να δεις προσεκτικά τις ραφές του παπλώματος και αν υπάρχει κάπου πρόβλημα να τις ράψεις πρώτα. Εάν δεν το ελέγξεις, υπάρχει περίπτωση να σκορπιστούν τα πούπουλα και να καταστραφεί το πάπλωμά σου.

3. Πλύσιμο πουπουλένιου παπλώματος

Αφού το πουπουλένιο σου πάπλωμα έχει περάσει τα δύο προηγούμενα τεστ, ήρθε η ώρα να το πλύνεις. Πώς γίνεται, όμως, το πλύσιμο του πουπουλένιου παπλώματος; Θα πρέπει να το μεταχειριστείς με προσοχή. Βάλε το στο πρόγραμμα για τα ευαίσθητα σε χλιαρό νερό, δηλαδή στους 30°C. Σου προτείνουμε να επιλέξεις τη λειτουργία “επιπλέον ξέβγαλμα” γιατί το πάπλωμα είναι μεγάλο και φουσκωτό, πράγμα που σημαίνει ότι ενδέχεται να μην έχει ξεπλυθεί καλά και να έχει κρατήσει σαπουνάδα. Επίσης, φρόντισε να χρησιμοποιήσεις ένα απορρυπαντικό που να μην περιλαμβάνει ένζυμα, τα οποία μπορεί να καταστρέψουν τα πούπουλα του παπλώματος. Μια επιπλέον συμβουλή που έχουμε να προτείνουμε είναι να βάλεις στον κάδο 2-3 μπαλάκια του τένις. Με αυτά δε θα δημιουργηθούν σβόλοι από τα πούπουλα και το πάπλωμα θα παραμείνει αφράτο.

4. Στέγνωμα παπλώματος

Μόλις τελειώσει το πλύσιμο του πουπουλένιου παπλώματος θα πρέπει να το στεγνώσεις καλά. Αρχικά, όταν το βγάλεις από τον κάδο θα παρατηρήσεις ότι το χρώμα του είναι πιο σκούρο. Αυτό γιατί τα πούπουλα έχουν βραχεί, αλλά δε χρειάζεται να ανησυχείς καθώς το φυσιολογικό χρώμα θα επανέλθει μόλις στεγνώσουν. Ιδανικά το πουπουλένιο πάπλωμα θα πρέπει να στεγνώσει σε στεγνωτήριο ρούχων. Εάν δε διαθέτεις ή δεν είναι αρκετά μεγάλο ώστε να το χωρέσει, τότε θα πρέπει να στεγνώσει φυσικά. Τοποθέτησε, λοιπόν, το πάπλωμα σε σκιερό και επίπεδο μέρος. Έχε στο νου σου ότι θα πάρει αρκετές ώρες μέχρι να στεγνώσει πλήρως. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όμως, φρόντιζε να το τινάζεις προκειμένου να ξεκολλούν τα πούπουλα που έχουν κολλήσει μεταξύ τους και να μη κρατήσουν υγρασία. Σε περίπτωση που δε στεγνώσει καλά, θα παρατηρήσεις ότι έχει μια δυσάρεστη οσμή, πράγμα που δεν είναι καλό σημάδι.

 

5. Αποθήκευση παπλώματος

Το τελευταίο βήμα της διαδικασίας περιλαμβάνει την αποθήκευση. Αφού βεβαιωθείς ότι έχει στεγνώσει, ήρθε η ώρα να το αποθηκεύσεις μέχρι τον επόμενο χειμώνα που θα το χρειαστείς. Επομένως, θα πρέπει να το αποθηκεύσεις σε έναν καθαρό χώρο. Προφύλαξέ το σε μια ειδική θήκη που θα είναι καλά κλεισμένη, προκειμένου να μη λερωθεί και να μην εκτεθεί σε σκόνη και μικρόβια.

Advertisements

Πηγή

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα