Μην χασετε

Παιδικά παιχνίδια: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον σωστό καθαρισμό τους

Τα παιδιά αισθάνονται υπέροχα όταν μεταχειρίζονται τα αγαπημένα τους παιχνίδια! Τα πιάνουν, τα τραβάνε, τα δαγκώνουν, τα ρίχνουν κάτω και πάλι από την αρχή… Εκτός από την ορατή ταλαιπωρία και τη βρωμιά, τα παιχνίδια μετατρέπονται γρήγορα σε εστία μολύνσεων, καθώς φιλοξενούν πλήθος μικροβίων και άλλων αρνητικών στοιχείων. Πώς τα καθαρίζουμε;

 

Από την Άντζελα Μολφέτα

Δεν είναι διόλου απίθανο λοιπόν, τα παιχνίδια να προκαλέσουν περίεργες αλλεργίες ή να παρουσιάσουν ακόμη και μούχλα! Για να απομακρύνουμε τον κίνδυνο, και να κρατήσουμε τα παιδιά μας ασφαλή, δεν έχουμε παρά να τα καθαρίσουμε επιλέγοντας διαφορετική μέθοδο, ανάλογα με το είδος τους και τα υλικά κατασκευής τους.

Advertisements

 

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζονται τα παιχνίδια;

  • Εξαρτάται από το πόσο πολύ τα χρησιμοποιούν. Επίσης, θα πρέπει να καθαρίζονται συχνότερα, όταν το παιδί μας είναι άρρωστο και αμέσως, μόλις θεραπευτεί.
  • Τα σκληρά, πλαστικά παιχνίδια και τα λούτρινα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται κάθε εβδομάδα, εάν χρησιμοποιούνται καθημερινά.
  • Ειδικά τα λούτρινα είναι εύκολο να πλυθούν στο πλυντήριο, οπότε δεν είναι δύσκολο να τα φρεσκάρουμε περίπου μία φορά την εβδομάδα, ειδικά εάν κοιμούνται μαζί τους!
  • Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια καθαρίζονται μόνο επιφανειακά, οπότε τα περνάμε προσεκτικά με ένα απολυμαντικό καθαριστικό, εβδομαδιαίως.
  • Τα βρεφικά παιχνίδια μπορεί να πέσουν στο πάτωμα και λίγο μετά, να είναι γεμάτα δαγκωνιές! Τα καθαρίζουμε κάθε μία με δύο ημέρες ή πιο αραιά, ανάλογα με τη χρήση τους.

 

Καθαρισμός με ξίδι και άλλες φυσικές λύσεις

Αν και το ξίδι χρησιμοποιείται στη γενική καθαριότητα, δεν θεωρείται αρκετά ισχυρό για να απολυμάνει τα παιδικά παιχνίδια. Μία εναλλακτική λύση προσφέρουν τα απολυμαντικά μαντηλάκια έβδομης γενιάς, τα οποία περιέχουν θυμόλη (συστατικό από έλαιο θυμαριού) και σκοτώνουν τα μικρόβια, αρκεί να διατηρήσουμε κάπως υγρή την περιοχή προς απολύμανση, γύρω στα 10 λεπτά.

Για τον καθαρισμό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε επίσης, ένα καθαρό πανί με 3% οξυζενέ. Το περνάμε στην επιφάνεια του παιχνιδιού τουλάχιστον για 10 δευτερόλεπτα και είναι εντάξει.

Εναλλακτικά, ρίχνουμε ½ φλ. του τσαγιού χλωρίνη σε 4 λίτρα νερό και με το διάλυμα απολυμαίνουμε τα παιχνίδια, περίπου για 5 λεπτά. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν στον αέρα, στη συνέχεια τα ξεπλένουμε με ζεστό νερό, ώστε να αφαιρεθούν τυχόν υπολείμματα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν και πάλι.

Advertisements

 

Οδηγίες πλυσίματος!

  • Για τα λούτρινα παιχνίδια διαβάζουμε την ετικέτα πλυσίματος του κατασκευαστή και ακολουθούμε τις οδηγίες. Εάν τα πλύνουμε στο πλυντήριο είναι καλό να τα τοποθετήσουμε σε ένα δίχτυ ή μαξιλαροθήκη, επιλέγοντας χαμηλή θερμοκρασία και χαμηλές ρυθμίσεις ταχύτητας στυψίματος. Δεν ξεχνάμε να αφαιρέσουμε μηχανισμούς, μπαταρίες ή μεταλλικά μέρη, καθώς το νερό θα τα καταστρέψει.
  • Πάντα, ελέγχουμε την αντοχή των χρωμάτων, πριν τοποθετήσουμε τα παιχνίδια στο πλυντήριο. Ρίχνουμε 2-3 σταγόνες νερού τοπικά και στη συνέχεια, σκουπίζουμε με μια λευκή χαρτοπετσέτα. Εάν υπάρχει χρώμα στη χαρτοπετσέτα δεν τα βάζουμε στο πλυντήριο!
  • Τα στέρεα, πλαστικά παιχνίδια όπως οι κύκλοι από καουτσούκ και τα τουβλάκια καθαρίζονται εύκολα στο πλυντήριο πιάτων. Εάν υπάρχουν πολύ μικρά κομμάτια, τα βάζουμε σε ένα δίχτυ πλυσίματος ώστε να μην τα ψάχνουμε! Επιλέγουμε έναν κανονικό κύκλο ή απολύμανση και τα αφαιρούμε από το πλυντήριο πιάτων όταν είναι εντελώς στεγνά.
  • Προσοχή στα παιχνίδια του μπάνιου που διαθέτουν τρύπες ώστε να εκσφενδονίζουν το νερό! Φροντίζουμε να τα ξεπλύνουμε ξανά και ξανά και ελέγχουμε να στεγνώσουν εντελώς πριν τα ξαναδώσουμε στα χέρια των παιδιών μας. Βέβαια, σε περίπτωση που παρατηρήσουμε μούχλα ή ακαθαρσίες στο εσωτερικό τους, τα ρίχνουμε ευθύς αμέσως στον κάλαθο των αχρήστων!

 

  • Τα παιχνίδια που δεν μπορούν να πλυθούν καθαρίζονται με ένα νωπό πανί που θα έχουμε βρέξει με ζεστή σαπουνάδα πράσινου σαπουνιού. Τρίβουμε απαλά και ξεπλένουμε, σφουγγίζοντας ξανά και ξανά τις επιφάνειες με καθαρό, ζεστό νερό. Αφήνουμε να στεγνώσουν φυσικά ή χρησιμοποιούμε το σεσουάρ μαλλιών. Με αυτόν τον τρόπο καθαρίζουμε και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, προσέχοντας να μην εισχωρήσει υγρασία γύρω από τα κουμπιά κ.λπ.
  • Για να απομακρύνουμε βακτήρια και ιούς από την επιφάνεια των ηλεκτρονικών παιχνιδιών χρησιμοποιούμε ένα απολυμαντικό καθαριστικό ή ένα βαμβάκι με λίγο οινόπνευμα. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε διάλυμα χλωρίου με νερό (1 προς 4), αφού διατηρήσουμε την υγρασία για διάστημα 5 λεπτών στην επιφάνειά τους, αφήνουμε να στεγνώσει φυσικά. Στη συνέχεια το ξεπλένουμε σχολαστικά με ένα υγρό καθαρό πανί και το αφήνουμε να στεγνώσει εντελώς, πριν καταλήξει στο στόμα του παιδιού μας!
  • Για να απομακρύνουμε βακτηρίδια, ακάρεα και άλλους αλλεργιογόνους παράγοντες από τα παιχνίδια, χρησιμοποιούμε τον ειδικό ατμοκαθαριστή περνώντας τον σχολαστικά από όλες τις επιφάνειες.

 

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα