Οριστικό «λουκέτο» υποστηρίζει ότι πρέπει να μπει για φέτος στα σχολεία το μέλος της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, παθολόγος-λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς. «Δεν θεωρώ ασφαλές να ανοίξουν τα σχολεία. Τα παιδιά δεν έχουν αντισώματα, δεν έχουν προσβληθεί. Πώς θα βρεθούν τα παιδιά σε μια αίθουσα 30 ατόμων;» αναρωτήθηκε σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, αιτιολογώντας την άποψή του.
Τα σχολεία όλων των βαθμίδων έχουν κλείσει εδώ και περίπου έναν μήνα, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού. Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο πότε θα ανοίξουν ξανά τις πόρτες τους για να υποδεχτούν τους μαθητές, καθώς το υπουργείο Παιδείας στηρίζεται στις απόψεις των ειδικών πάνω στο θέμα για να λάβει τις αποφάσεις του.
Οι ειδικοί θα καθορίσουν ακόμη ένα ιδιαίτερα «καυτό» ζήτημα, αυτό της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων. Όπως έχει πει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, το πότε θα γίνουν οι εξετάσεις θα εξαρτηθεί από το άνοιγμα των σχολείων. Αναφορικά με το ζήτημα των εξετάσεων των μαθητών της γ’ λυκείου, ο κ. Λαζανάς σημειώνει: «Ίσως να πρέπει να ληφθεί μια μέριμνα για τους υποψηφίους των πανελλαδικών».
Επιφυλακτικός στο άνοιγμα των σχολείων είναι και ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του London School of Economics και εκπρόσωπος της κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για τον Covid-19 Ηλίας Μόσιαλος.
«Προσωπικά, θα ήμουν πολύ διστακτικός για το άνοιγμα των σχολείων», είπε σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό και εξήγησε την άποψή του λέγοντας πως οι μαθητές στην πλειονότητά τους μπορεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα του ιού, αλλά να τον διασπείρουν πολύ εύκολα στον γενικό πληθυσμό, αν επανέλθουν μαζικά στα σχολεία.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας τάσσεται στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Λαζανά όσον αφορά το θέμα των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων. «Αν αποφασιστεί άνοιγμα των σχολείων, αυτό θα έπρεπε να γίνει για την τελευταία τάξη και με μοντέλο “ζωνών διδασκαλίας”, να μη γυρίσουν όλοι οι μαθητές» δήλωσε.