H Γουόρις Ντίρι γεννήθηκε το 1965 στην έρημο της Σομαλίας, κοντά στα σύνορα με την Αιθιοπία. Στην ηλικία… των 5 ετών υπέστη την απάνθρωπη διαδικασία του ακρωτηριασμού των γεννητικών της οργάνων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, περίπου 6.000 κορίτσια πέφτουν θύματα αυτού του βάναυσου εθίμου κάθε μέρα.
Στα 13 της, η Γουόρις το έσκασε από την οικογένειά της και έναν υποχρεωτικό γάμο και κατέληξε να εργάζεται ως καθαρίστρια στο Λονδίνο. Στα 18 της, την ανακάλυψε ο διάσημος φωτογράφος Τέρενς Ντόνοβαν και ξεκίνησε να εργάζεται ως μοντέλο.
Έγινε το πρώτο μοντέλο από την Αφρική που υπέγραψε αποκλειστικό συμβόλαιο με την εταιρεία καλλυντικών Revlon και έγινε εξώφυλλο στα μεγαλύτερα περιοδικά μόδας. Αργότερα εμφανίστηκε στο πλευρό του Τίμοθι Ντάλτον στην ταινία JAMES BOND: THE LIVING DAYLIGHTS.
Σε συνέντευξή της στη διάσημη δημοσιογράφο Barbara Walters του NBC, η Γουόρις αποφασίζει να μιλήσει για το σκληρό και φρικτό τελετουργικό του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων και τη δική της εμπειρία. Ένα παγκόσμιο κύμα συμπάθειας και διαμαρτυρίας ακολούθησε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν την έχρισε Ειδική Πρέσβειρα του ΟΗΕ.
Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων ασκείται κυρίως στην Αφρική, σε αραβικές χώρες και την Ασία, αλλά εξακολουθεί συχνά να ασκείται και από οικογένειες μεταναστών στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία.
Το 1997 κυκλοφόρησε η βιογραφία της “Λουλούδι της Ερήμου”.
Το βιβλίο έτυχε τεράστιας επιτυχίας, μεταφράστηκε σε πενήντα διαφορετικές γλώσσες και μέχρι σήμερα έχει πουλήσει περισσότερα από έντεκα εκατομμύρια αντίτυπα σε όλον τον κόσμο. Ακολούθησαν τα βιβλία “Αυγή στη Έρημο”, “Τα παιδιά της Ερήμου” και “Γράμμα στη μητέρα μου”.
Το 2002 εγκαινίασε το Ίδρυμα Γουόρις Ντίρι με έδρα στην Αυστρία. Το ίδρυμα αναλαμβάνει την πρωτοβουλία σε όλο τον κόσμο για εκστρατείες για την ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης κατά του Ακρωτηριασμού των Γεννητικών Οργάνων των Γυναικών και παρέχει υποστήριξη σε υπάρχουσες καμπάνιες, καθώς και στα θύματα του Α.Γ.Γ.Ο.
Τον Φεβρουάριο του 2005, η Γουόρις Ντίρι συναντήθηκε με 25 υπουργούς από τα κράτη μέλη της Ευρώπης σε ένα συνέδριο για να συζητήσουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά Α.Γ.Γ.Ο. Μετά από αυτή τη διάσκεψη, οι νόμοι έγιναν αυστηρότεροι σε πολλές χώρες και λήφθηκαν μέτρα πρόληψης.
Η Γουόρις Ντίρι έχει συναντήσει πολλούς κορυφαίους ευρωπαίους πολιτικούς για τους σκοπούς του Ιδρύματός της και κατάφερε ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να εισάγει στην ατζέντα της (για πρώτη φορά στην ιστορία της) την καταπολέμηση του ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων.
Λόγω ασφυκτικής πίεσης από τη διεθνή κοινότητα, 14 αφρικανικά κράτη έχουν απαγορεύσει τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων των γυναικών από το νόμο από το 2007. Υπάρχουν 150 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο (πηγή: UNICEF 2006) με σοβαρά ψυχολογικά τραύματα λόγω Α.Γ.Γ.Ο.
Για τα εκατομμύρια των γυναικών και των νεαρών κοριτσιών που υπήρξαν θύματα αυτής της βαρβαρότητας σε όλο τον κόσμο, η Γουόρις Ντίρι έχει γίνει ένα σύμβολο ελπίδας και δικαιοσύνης.
Η Γουόρις Ντίρι έχει κερδίσει πολλά βραβεία και διακρίσεις για το ανθρωπιστικό της έργο και τα βιβλία της. Το 2007 ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τής απένειμε το Μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής και πρόσφατα ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο ΙΙος το βραβείο My Way.