Η απιστία σε έναν γάμο, αν και δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, δεν παύει να είναι κάτι που πληγώνει πολύ τον απατημένο σύζυγο και δημιουργεί μεγάλα ρήγματα στη σχέση του ζευγαριού. Πολλοί σύζυγοι, μάλιστα, αποφασίζουν να προχωρήσουν στο διαζύγιο μετά από μία απστία, ενώ άλλοι συνεχίζουν να συνυπάρχουν συμβατικά για χάρη των παιδιών. Ωστόσο, υπάρχει πάντα τρόπος να ξεπεραστεί ένα τέτοιο γεγονός. Αρκεί να αποδεχτεί το ζευγάρι πως ποτέ δεν φταίει μόνο ένας και, φυσικά, να το θέλουν πολύ και οι δύο!
Ο σύντροφός σας θα πρέπει να ζητήσει ειλικρινά συγνώμη…
Πρέπει να έχει συνειδητοποιήσει πλήρως όσα συνέβησαν, να καταλάβει πόσο βαθιά πληγωθήκατε και ότι οι πράξεις του είναι υπεύθυνες για αυτό. Πρέπει να σας ενημερώσει ότι πραγματικά λυπάται για τον πόνο που προκάλεσε, ότι θα αλλάξει τη συμπεριφορά του προς το καλύτερο και επίσης ότι αυτός ο ίδιος έχει πληγωθεί, γνωρίζοντας πόσο αρνητικά συναισθήματα σας έχει προκαλέσει. Μόνο τότε μπορεί ένα ζευγάρι να προχωρήσει με μια νέα προοπτική.
… κι εσείς να την δεχτείτε με την ίδια ειλικρίνεια
Ο πληγωμένος σύντροφος πρέπει να είναι σε θέση να δει την ειλικρίνεια στην απολογία και να είναι συναισθηματικά παρών. Πρέπει να πιστέψει αληθινά ότι ο σύντροφός του έχει δεσμευτεί στο να προχωρήσει μαζί του σε μια νέα, καλύτερη σχέση. Αυτό το σημείο μπορεί να γίνει πολύ δύσκολο.
Πώς μπορείς να συγχωρέσεις όταν αισθάνεσαι ότι δεν πρόκειται να σταματήσεις να πονάς; Όταν αισθάνεσαι ότι ο άνθρωπος στον οποίο βασιζόσουν σε απογοήτευσε πλήρως και δεν μπορείς παρά να βλέπεις μόνο τα αρνητικά σε οτιδήποτε λέει ή κάνει;
Θα πρέπει να υπάρξουν θετικές αλλαγές στη σχέση σας
Προκειμένου ο πληγωμένος σύντροφος να μπορεί να συγχωρήσει αληθινά, θα πρέπει να βιώσει αρκετές θετικές αλληλεπιδράσεις μέσα στη σχέση και αρκετά καλή συμπεριφορά ώστε να ανατρέψει τα δεδομένα. Όχι μόνο όσον αφορά στα λόγια, αλλά κυρίως τις αποδείξεις στην πράξη με το πέρασμα του χρόνου. Μόνο έτσι θα πειστεί ότι ο σύντροφός του τον βλέπει όντως σαν το σημαντικότερο άτομο στη ζωή του και έχει τη σχέση τους ως πρώτη προτεραιότητα.
Η συγχώρεση μπορεί να επέλθει με επιφύλαξη, συχνά όμως υπάρχει κάτι σαν “δοκιμαστική περίοδος” στο μυαλό του πληγωμένου συντρόφου, όπου πρέπει να δει ξανά αν αξίζει η σχέση και ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του συντρόφου του. Αυτό είναι μια πολύ λογική αντίδραση, διότι φυσικά είναι δύσκολο να μην είσαι κυνικός ή καχύποπτος εφόσον αισθάνεσαι τόσο πληγωμένος και προδομένος.
Συγχωρούμε, αλλά δεν ξεχνάμε τι οδήγησε τη σχέση στην απιστία
Δεν εννοούμε ότι πρέπει να είστε μνησίκακοι, να «μετράτε το σκορ» περνώντας τον σύντροφο από «τεστ» ή να φέρνετε ξανά στο προσκήνιο τα λάθη του παρελθόντος. Αυτό που εννοείται είναι ότι ο σύντροφός σας πρέπει να έχει κατά νου την κρίση που περάσατε όσο προχωράει παρακάτω.
Αν πραγματικά λυπάται για τον πόνο που σας προκάλεσε, δεν πρόκειται ποτέ να θελήσει να το επαναλάβει. Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας το συμβάν, ώστε να επικοινωνείτε πάντα, να διευκρινίζετε τι μπορεί να παρεξηγηθεί και να μην είστε αρνητικά προκατειλημμένοι.
Χτίζουμε μια σχέση ισχυρή και μακροχρόνια
Είναι εύκολο για τα ζευγάρια να πέσουν πάλι σε έναν αρνητικό φαύλο κύκλο σκέψεων και αντιδράσεων, ειδικά αν αυτό συνηθίζουν να κάνουν για το οτιδήποτε. Το δύσκολο κομμάτι που θέλει πραγματική δουλειά, είναι να συνεχίσουμε να προχωράμε. Συγχωρούμε, αλλά δεν ξεχνάμε πόσο δύσκολη ήταν εκείνη η εποχή.
Ένα ζευγάρι πρέπει να συνεργάζεται καθημερινά ώστε να παραμένουν κοντά ο ένας στον άλλον και να αλληλεπιδρούν με αγάπη. Αυτές οι συνήθειες θα ενισχύσουν τις θετικές αντιλήψεις του ενός συντρόφου για τον άλλον, έτσι ώστε να μπορέσουν να χτίσουν ξανά μια μακροχρόνια και ισχυρή σχέση.
Πηγή: goodtherapy.org / PsychologyNow.gr