Μην χασετε

Τι κάνουμε όταν το μωρό έχει λόξιγκα;

Ο λόξιγκας κάνει την εμφάνιση του ακόμα και στα έμβρυα από τον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης μας αλλά είναι και πολύ συχνό φαινόμενο στα βρέφη.

Πού οφείλεται ο λόξiγκας;
Ο λόξιγκας είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο και οφείλεται σε σύσπαση του διαφράγματος.

Το διάφραγμα είναι ο μυς εκείνος που διαχωρίζει την θωρακική από την κοιλιακή κοιλότητα και έχει σχέση με τις αναπνευστικές κινήσεις. Η σύσπαση του διαφράγματος στο βρέφος έχει σχέση με την διαστολή του στομάχου λόγω υπερπλήρωσης με γάλα ή αέρα.

Στα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν λόξιγκα θα πρέπει να συμπεριλάβουμε το γεγονός ότι η συνεργασία μεταξύ στομάχου και εντέρου δεν είναι ακόμα «ώριμη», η βαλβίδα μεταξύ οισοφάγου και στομάχου δεν κλείνει ακόμα τέλεια και γι’ αυτό μετά τη λήψη τροφής μπορεί να έχουμε λόξιγκα.

Advertisements

Όμως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στο λόξιγκα. Η πολύ γρήγορη λήψη τροφής που ευθύνεται για αεροφαγία. Το πολύ ζεστό ή πολύ κρύο γάλα. Το κλάμα αλλά και το έντονο γέλιο. Απότομες μεταβολές της εξωτερικής θερμοκρασίας (στην αλλαγή της πάνας ή στο μπανάκι του παιδιού). Βεβαίως υπάρχουν και παθολογικές καταστάσεις που δημιουργούν λόξiγκα.

Πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε όταν έχει λόξιγκα
Σε πολλές περιπτώσεις, η χορήγηση του μπιμπερό ή του στήθους βοηθάει με την κατάποση στην ρύθμιση των κινήσεων του διαφράγματος.

Ένας άλλος τρόπος είναι να του αλλάξουμε θέση και να προσπαθήσουμε να το ηρεμήσουμε Ο λόξιγκας είναι το αποτέλεσμα επανειλημμένων συσπάσεων του διαφράγματος. Κάθε σύσπαση του διαφράγματος, συνοδεύεται από το απότομο κλείσιμο των φωνητικών χορδών και με τον τρόπο αυτό παράγεται ο χαρακτηριστικός ήχος του λόξυγκα.

Η συνηθισμένη συχνότητα του λόξιγκα είναι 4 – 30 το λεπτό.

Τα επεισόδια είναι παροδικά και υποχωρούν χωρίς αγωγή.

Advertisements

Τι κάνουμε όταν επιμένει ο λόξιγκας;
Αν ο λόξυγκας είναι επίμονος, δημιουργεί προβλήματα στη λήψη τροφής και υγρών, ή δημιουργεί προβλήματα ύπνου στο παιδί, τότε θα πρέπει να ζητήσουμε τη βοήθεια του παιδιάτρου μας και αν χρειαστεί να γίνει διερεύνηση των αιτίων που τον δημιουργούν.

Με τη συνεργασία της Ιωάννας Δραμπέλη, παιδίατρος

imommy.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα