Μην χασετε

Σωστά παιχνίδια για να «οργανώσεις» το παιδί σου

Ίσως δεν το υποψιάζεστε, όμως κάποια παιχνίδια διδάσκουν το παιδί από μωρό τις αρχές της τάξης και συγχρόνως βοηθούν στη λογική μαθηματική σκέψη. Για να μάθει να είναι τακτικό και οργανωτικό, πρέπει πρώτα να κατακτήσει δεξιότητες όπως να διαχωρίζει, να ξεχωρίζει, να συγκρίνει, να ταξινομεί. Δεν χρειάζεται να περιμένετε πολύ, αφού μπορεί να τα καταφέρει από μωρό… Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι το κέρδος θα είναι διπλό!

Μέσα – έξω. Μεταξύ 9-12 μηνών θα παρατηρήσετε ότι το παιδί σας μπορεί να αρχίσει να βάζει ή να βγάζει αντικείμενα μέσα σε κουτιά, λεκάνες, καλάθια ή τσάντες. Αν και αυτό αποτελεί για το μωρό ένα νέο απολαυστικό παιχνίδι, με την κατάκτηση αυτής της αναπτυξιακής δεξιότητας μπορείτε να του δώσετε το πρώτο μάθημα για να μάθει να μαζεύει στο μέλλον τα πράγματά του. Για να το ενθαρρύνετε, καθίστε κάτω μαζί του και κάντε το ίδιο, π.χ. βοηθήστε το να βάλει όλα τα μπαλάκια μέσα στο καλάθι. Δώστε έμφαση στις λέξεις «μέσα» και «έξω». Επίσης μην ξεχνάτε στο τέλος να του λέτε πάντα «μπράβο»!

Κουτί ταξινόμησης σχημάτων. Ένα κουτί ταξινόμησης, στο οποίο το παιδί πρέπει να ταιριάξει διαφορετικά αντικείμενα με τα αντίστοιχα σχήματα, του εξασφαλίζει μια πολύ καλή ευκαιρία να διασκεδάσει αναπτύσσοντας παράλληλα τη χωροταξική του αντίληψη. Γύρω στους 18 με 20 μήνες το παιδί μπορεί να κάνει τη σωστή αντιστοίχιση και τοποθέτηση του σχήματος. Στην αρχή όμως θα χρειαστεί να του δείξετε, τοποθετώντας εσείς το σχήμα και αφήνοντας εκείνο να το σπρώξει στην οπή. Σύντομα θα μπορεί να τα καταφέρει μόνο του! Παράλληλα μαθαίνει κάτι εξαιρετικά σπουδαίο: πώς να βάζει κάτι στη θέση του!

Σφήνες (πίνακες παζλ). Το ταίριασμα σχημάτων σε πίνακες είναι το επόμενο στάδιο των παιχνιδιών ταξινόμησης και ο πρόδρομος για τα πραγματικά παζλ. Το παιχνίδι αυτό σχετίζεται με την ταυτοποίηση και το ταίριασμα σχημάτων. Είναι μια πολύτιμη δεξιότητα για το μέλλον, όταν το παιδί σας θα αρχίσει να μαθαίνει να βάζει τα πράγματα στη θέση τους μέσα στο σπίτι. Το παιδί μπορεί να ξεκινήσει να παίζει με τέτοιους πίνακες γύρω στην ηλικία των 20-24 μηνών. Εξηγήστε του τι πρέπει να κάνει, δείχνοντάς του τον τρόπο και εξηγώντας του ότι, αφού βρει πού ταιριάζει το κάθε κομμάτι, χρειάζεται να το στριφογυρίσει λίγο για να το κάνει τα ταιριάξει και να το σπρώξει για να μπει στη θέση του.

Advertisements

Παιχνίδι ρόλων (σετ τσαγιού). Το συμβολικό παιχνίδι είναι ο τρόπος με τον οποίο τα μικρά παιδιά αρχίζουν να κατανοούν πώς λειτουργεί ο κόσμος γύρω τους. Ένα σετ τσαγιού που περιλαμβάνει πιάτα, φλιτζάνια, τσαγιέρα, μαχαιροπίρουνα τους δίνει την ευκαιρία να υποδυθούν καθημερινούς ρόλους κατανοώντας την πρακτική πλευρά της ζωής. Παίξτε με το παιδί σας σε χαμηλό τραπέζι, π.χ. του σαλονιού, ενθαρρύνοντάς το να μάθει να στρώνει το τραπέζι. Μην ξεχνάτε ότι η τάση του να σας μιμείται σας εξασφαλίζει μια καλή ευκαιρία για να το ενθαρρύνετε να υιοθετήσει σωστές συνήθειες τάξης.

Ο πρώτος πύργος. Γύρω στην ηλικία των 20 μηνών τα περισσότερα παιδιά μπορούν να φτιάξουν τον πρώτο πύργο με κύβους. Αυτή η πρώτη κατασκευή είναι ένα σπουδαίο αναπτυξιακό ορόσημο. Οι κύβοι και αργότερα τα τουβλάκια βοηθούν το παιδί να βελτιώσει και να εδραιώσει έννοιες μαθηματικών, χώρου και κυβισμού. Μεγαλώνοντας οι δυνατότητές του αυξάνονται καθώς ενισχύεται ο συντονισμός και η αυτοσυγκέντρωση, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι το παιδί αρχίζει ν αναπτύσσει σύστημα και στρατηγική στις κατασκευές του (μπορεί π.χ. να φτιάξει μια γέφυρα με τρία τουβλάκια).

Παιχνίδια στη σειρά. Κάποια στιγμή, από τα 2 και μετά, θα παρατηρήσετε ότι το παιδί έχει την τάση κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού να βάζει παιχνίδια του ίδιου είδους στη σειρά, π.χ. αυτοκινητάκια ή πλαστικά ζωάκια. Αυτό είναι το πρώτο παιχνίδι ταξινόμησης. Καθώς μεγαλώνει μπορείτε να το ενθαρρύνετε να αρχίσει να κατηγοριοποιεί τα είδη με βάση διάφορα ποιοτικά χαρακτηριστικά, π.χ. να χωρίσετε τα ζώα της ζούγκλας από τα ζώα της φάρμας. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί μαθαίνει τις βασικές αρχές της ταξινόμησης και αρχειοθέτησης.

mother.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα