Οι καλές οργανωτικές ικανότητες είναι ένα βασικό συστατικό για την επιτυχία του στο σχολείο αλλά και στη μετέπειτα ζωή του. Αυτές οι συμβουλές που δίνει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα θα σας βοηθήσουν να δείξετε στο παιδί σας πώς να είναι πάντα οργανωμένο.
1 Χρησιμοποιήστε λίστες
Βοηθήστε το παιδί σας να αποκτήσει τη συνήθεια να γράφει σε λίστα τις υποχρεώσεις του. Χρησιμοποιήστε λίστες για τις σχολικές εργασίες, για τις δουλειές του σπιτιού κ.ο.κ. Τσεκάροντας τις δουλειές που έχουν ολοκληρωθεί θα το κάνει να νιώσει υπερήφανο και θα έχει την αίσθηση της ολοκλήρωσης. Εάν θέλετε να κάνετε τις λίστες πιο δημιουργικές έχετε έναν πίνακα με τις υποχρεώσεις όπου κάθε φορά που θα τελειώνει και μία εργασία θα κολλάτε ένα αυτοκόλλητο.
2 Βάζετε προτεραιότητες.
Ενθαρρύνετε το παιδί σας να βάζει ανά προτεραιότητα τις δουλειές που πρέπει να γίνουν. Να αρχίζει με κάτι που δεν είναι πάρα πολύ μεγάλο ή δύσκολο ώστε να του δίνει την ώθηση να συνεχίσει αλλά να τελειώνει και με κάτι επίσης εύκολο και μικρό ώστε να μην του φαίνεται βουνό η όλη διαδικασία.
3 Ορίστε έναν χώρο μελέτης.
Το παιδί σας θα πρέπει να μελετά στο ίδιο μέρος κάθε μέρα. Αυτό δεν πρέπει να είναι το υπνοδωμάτιο, αλλά ένα ήσυχο μέρος χωρίς περισπασμούς. Όλα τα σχολικά είδη και τα υλικά θα πρέπει να είναι συγκεντωμένα στο χώρο αυτόν. Αν το παιδί θέλει να μελετήσει μαζί σας επιτρέψτε του: θα μπορείτε να παρακολουθείτε την πρόοδό του και να ενθαρρύνετε τις καλές συνήθειες της μελέτης.
4 Ορίστε ένα καθορισμένο χρόνο για τη μελέτη του.
Το παιδί σας θα πρέπει να γνωρίζει ότι μια συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα προορίζεται για τη μελέτη του. Η καλύτερη στιγμή δεν είναι συνήθως αμέσως μετά το σχολείο – τα περισσότερα παιδιά χρειάζονται λίγο χρόνο να χαλαρώσουν λίγο.
5 Μάθετέ του πώς να τακτοποιεί το χώρο του.
Έχετε κουτιά για τα παιχνίδια, ράφια για τα βιβλία, συρτάρια για τα προσωπικά του αντικείμενα. Βάλτε ετικέτες με χρώματα ή που να αναγράφουν το περιεχόμενο ώστε να τα τακτοποιεί πιο εύκολα και να γνωρίζει τη θέση των πραγμάτων του. Φροντίζετε να υπάρχει μία συγκεκριμένη ώρα που το παιδί θα τακτοποιεί τα πράγματά του και θα είναι υπεύθυνο γι’ αυτά. Μην τα κάνετε εσείς γι αυτό.
6 Βοηθήστε το να έχει την αίσθηση του χρόνου.
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, χρειάζονται ένα ρολόι για να μάθουν να διαχειρίζονται σωστά τον χρόνο τους και να γνωρίζουν πόσος χρόνος χρειάζεται για να ολοκληρωθεί μια εργασία. Βάλτε ένα ωραίο ρολόι στον τοίχο με χρώματα και γραφικά που να δείχνει πόσο χρόνο έχει στη διάθεσή του για να ολοληρώσει κάποια εργασία.
7 Μην περιμένετε να οργανώσει τα πάντα στην εντέλεια.
Τα παιδιά δεν είναι ρομπότ, δεν μπορούν πάντα να θυμούνται τις οδηγίες και να τις εκτελούν ακριβώς όπως θέλετε εσείς. Φροντίστε οι προσδοκίες σας να μην είναι πάντα μεγαλύτερες απ’ όσες μπορούν ν’ αντέξουν.
8 Μαγειρέψτε μαζί.
Η μαγειρική, αλλά και η ζαχαροπλαστική, διδάσκει στα παιδιά πώς να μετρούν, πώς να ακολουθούν τις οδηγίες, πώς να διαλέγουν τα συστατικά αλλά και πώς να διαχειρίζονται τον χρόνο, όλα δηλαδή τα βασικά στοιχεία της οργάνωσης. Η συμμετοχή του παιδιού σας στον προγραμματισμό των γευμάτων και η καταγραφή της λίστας με ψώνια επίσης βοηθά στο να αναπτύξει τις οργανωτικές του ιδιότητες.
9 Υιοθετήστε μία συνήθεια
Ετοιμάζετε από το βράδυ μαζί τα πράγματα που θα χρειαστεί την επόμενη μέρα στο σχολείο, τι θα φορέσει και τι θα βάλει στην τσάντα του. Έτσι θα υπάρχει καλύτερη οργάνωση χρόνου το πρωί και λιγότερο άγχος.
10 Δώστε το παράδειγμα και επιβραβεύετέ το
Αφήστε τα παιδιά σας να σας παρατηρούν και να βλέπουν πώς τακτοποιείτε τα δικά σας αντικείμενα. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθει ένα παιδί να κάνει κάτι είναι να βλέπει πρώτα εσάς. Μην ξεχνάτε να το επιβραβεύετε για τα οργανωτικά του καθήκοντα που φέρνει σε πέρας κάθε φορά.