Μην χασετε

Πώς να ζεστάνετε το δωμάτιο του μωρού

Οι φετινές προβλέψεις για τον πολύ κρύο χειμώνα που είναι προ των πυλών μας έχουν τρομοκρατήσει. Μέσα στις σκέψεις όλων κυριαρχεί η ανησυχία για το πώς θα ζεστάνουμε το σπίτι και ειδικότερα το παιδικό δωμάτιο. Για όσους όμως έχουν μωρά η αγωνία εντείνεται καθώς έχουν ιδιαίτερες ανάγκες τόσο όσον αφορά την θερμοκρασία του χώρου όσο και στο τι θα φοράνε τα ίδια.

Εστίες θέρμανσης

«Η ιδανική θερμοκρασία που πρέπει να έχει το σπίτι και το δωμάτιο του βρέφους είναι 18 με 22 βαθμούς το μέγιστο» αναφέρει η παιδίατρος κ. Μαρία Παπαδάκη. Η πρώτη επιλογή είναι το καλοριφέρ, το οποίο διαθέτει θερμοστάτη και μπορεί να ρυθμιστεί σε μια σταθερή θερμοκρασία που είναι ιδανική για τα μωρά.

Η δεύτερη επιλογή είναι ο θερμοπομπός που είναι επίσης εξοπλισμένος με ηλεκτρονικό θερμοστάτη και έχει την ίδια δυνατότητα με το καλοριφέρ. Επίσης, η ποιότητα της θέρμανσης είναι ιδανική καθώς ο χώρος ζεσταίνεται με φυσική κυκλοφορία του αέρα χωρίς να ξηραίνεται η ατμόσφαιρα και δημιουργεί ένα ευχάριστο περιβάλλον. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα αυτονομίας στα δωμάτια του σπιτιού κι έτσι επιτυγχάνεται οικονομική θέρμανση διότι δεν είναι απαραίτητο να διατηρείται ολόκληρο το σπίτι στην θερμοκρασία του βρεφικού δωματίου. Πολύ σημαντικό είναι πριν την αγορά να ελέγξετε την προέλευση του και τις πιστοποιήσεις ασφάλειας που έχει.

Advertisements

Η τρίτη επιλογή είναι οι θερμοσυσσωρευτές (φωτο), οι οποίοι έχουν την ίδια ποιότητα θέρμανσης. Στην περίπτωση αυτή, όμως το κόστος είναι υψηλότερο, αν και αντισταθμίζεται με την οικονομική λειτουργία. Αυτή επιτυγχάνεται με την κατανάλωση νυχτερινού ρεύματος και της συντήρησης του δωματίου ζεστού όλη την ημέρα.

Ιδιαίτερη σημασία, όμως πρέπει να δοθεί και στην υγρασία του δωματίου. Τόσο το κλιματιστικό όσο και το αερόθερμο έχουν την τάση να ξηραίνουν την ατμόσφαιρα και γι’ αυτό τον λόγο αποφεύγεται η χρήση τους στο βρεφικό δωμάτιο.

Όσον αφορά τις σόμπες καλό είναι να αποφεύγονται αλλά σε περίπτωση που δεν υπάρχει άλλος τρόπος θέρμανσης, θα πρέπει να είναι τοποθετημένες μακριά από την κούνια του μωρού και από τα πράγματά του, όπως η στράτα, τα παιχνίδια ή τα ρούχα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος φωτιάς. Εάν το μωρό είναι κρυωμένο καλό είναι να τοποθετήσετε μια υγρή πετσέτα ή ένα κυπελλάκι με νερό πάνω στο καλοριφέρ για να αποφύγετε την ξηρότητα της ατμόσφαιρας.

Παράλληλα με την θέρμανση σημαντικό ρόλο παίζει και η επιλογή του κατάλληλου χαλιού για την ζεστασιά του δωματίου. «Είναι προτιμότερο να επιλέγετε οικολογικές μοκέτες χαμηλού πέλους, οι οποίες δεν αναπτύσσουν ακάραια που είναι επικίνδυνα για την υγεία του παιδιού και το προστατεύουν από τυχόν αλλεργίες. «Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση φλοκάτης και βαριών μάλλινων χαλιών, διότι δεν καθαρίζονται καλά και είναι επίφοβα να προκαλέσουν δερματίτιδες, ξηροδερμίες και άλλα προβλήματα» αναφέρει η κ. Παπαδάκη.

Πώς να ζεστάνουμε το μωρό ενώ κοιμάται

Advertisements

Σύμφωνα με την παιδίατρο, κατά την διάρκεια του ύπνου το παιδί θα πρέπει να φορά φανελάκι, φορμάκι και να είναι σκεπασμένο με σεντόνι και μια βαμβακερή κουβέρτα. «Ιδανική επιλογή είναι ο υπνόσακος που κρατάει το παιδί σε μια σταθερή θερμοκρασία, ενώ κοιμάται. Υπάρχουν πολλά είδη και επιλέγετε ανάλογα με την εποχή τον κατάλληλο» υποστηρίζει η κ. Παπαδάκη. Ακόμη, θα πρέπει να αποφεύγονται οι συνθετικές κουβέρτες, γιατί πέρα από τις αλλεργίες μπορεί να υπερθερμάνουν το παιδί και μέχρι τον πρώτο χρόνο ζωής του θα είναι καλό να αποφεύγετε την χρήση παπλώματος.

mama365.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα