Μην χασετε

Πώς να κρατήσετε το παιδί σας μακριά από τους κινδύνους

Το παιδί σας μεγαλώνει πολύ γρήγορα! Ο μικρός εξερευνητής σας δεν σταματάει να τρέχει μέσα στο σπίτι και να επεξεργάζεται οτιδήποτε του κινεί την περιέργεια. Οι γονείς προσπαθούν συνεχώς να επιβλέπουν κάθε του κίνηση και να το κρατούν μακριά από τους κινδύνους. Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, δίνει χρήσιμες συμβουλές στους γονείς για το πώς να μάθουν το παιδί τους να μένει μακριά από βασικούς κινδύνους εντός αλλά και εκτός σπιτιού:

Κίνδυνοι εντός σπιτιού:

  • Μιλήστε στο παιδί σας για τους κινδύνους. Εάν πλησιάσει κάποιο επικίνδυνο αντικείμενο, απομακρύνετε το από αυτό και εξηγήστε τον λόγο που το κάνατε. Π.χ. εάν πάει να ακουμπήσει ένα μαχαίρι εξηγήστε του ότι μπορεί να κοπεί.
  • Εάν σπάσει κάποιο ποτήρι μέσα στο σπίτι, είναι πιθανό το παιδί σας να επιχειρήσει να πιάσει κάποιο από τα γυαλιά. Εξηγήστε του ότι ένα σπασμένο γυαλί είναι κοφτερό και αποφεύγουμε να το πιάσουμε με γυμνά χέρια ή να πατήσουμε πάνω σε αυτό.
  • Δεν παίζουμε με τα σπίρτα! Εξηγούμε στο παιδί ότι τα σπίρτα δεν είναι παιχνίδι και μπορεί να καεί.
  • Εάν υπάρχουν σκαλοπάτια στο σπίτι, εξηγούμε στο παιδί ότι είναι προτιμότερο να ζητάνε τη βοήθεια σας προτού τα κατέβουν, γιατί μπορεί να πέσουν κάτω και να τραυματιστούν.

Κίνδυνοι εκτός σπιτιού:

Οι κίνδυνοι που μπορεί να συναντήσει ένα παιδί μπορεί να είναι και εκτός του σπιτιού. Οι γονείς οφείλουν να το προετοιμάσουν για πιθανούς κινδύνους στον δρόμο:

Advertisements
  • Όταν συναντάτε στη βόλτα σας κάποιο σκύλο ή ζώο που δεν γνωρίζετε τις προθέσεις του, εξηγήστε στο παιδί ότι δεν απλώνουμε το χέρι να το πιάσουμε. Είναι πιθανό το ζώο να μην θέλει και να μας επιτεθεί. Εξηγούμε με τρόπο στο παιδί ότι ρωτάμε προτού έρθουμε σε επαφή με κάποιο ζώο.
  • Όταν περπατάμε στο δρόμο κρατάμε πάντα το χέρι του παιδιού μας. Εξηγούμε στο παιδί ότι τα αυτοκίνητα τρέχουν πολύ γρήγορα και μπορεί να μας χτυπήσουν εάν δεν προσέξουμε. Περπατάμε πάντα πάνω στα πεζοδρόμια και διασχίζουμε τους δρόμους από τα φανάρια.

Συμβουλή Ειδικού:

Εξηγούμε στο παιδί τους κινδύνους που υπάρχουν τόσο εντός όσο εκτός σπιτιού, χωρίς να του δημιουργούμε τρόμο και χωρίς να φωνάζουμε. Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας δεν έχει αίσθηση του κινδύνου, αγνοεί τις παρατηρήσεις σας και επιχειρεί να κάνει πράγματα επικίνδυνα για τη σωματική του ακεραιότητα, τότε είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε ένα αναπτυξιακό κέντρο για συμβουλευτική.

infokids.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα