Η αυτοπειθαρχία είναι μια ικανότητα που λείπει από τους περισσότερους ενήλικες. Δίνοντας στο παιδί σας τη δυνατότητα να αναπτύξει τεχνικές αυτοπειθαρχίας από μικρό, του δίνετε ένα πολύτιμο εφόδιο ζωής. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να διδάξετε στο παιδί αυτοπειθαρχία, για να γίνει συνεπές, συγκροτημένο και υπεύθυνο για όλη του τη ζωή. Στο μέλλον, θα σας ευγνωμονεί.
Καθιερώστε καθημερινή ρουτίνα
Τα παιδιά χρειάζονται καλά δομημένο πρόγραμμα για να γίνουν πειθαρχημένα. Θεσπίστε σαφείς κανόνες σπιτιού και μην επιτρέπετε παρεκκλίσεις απ’ αυτούς. Έτσι τα παιδιά θα ξέρουν τι να περιμένουν.
Δημιουργήστε, λοιπόν, μια καθημερινή πρωινή ρουτίνα: καλό πρωινό, πλύσιμο και ντύσιμο πριν το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό. Αντίστοιχα, καθιερώστε ένα συγκεκριμένο απογευματινό πρόγραμμα – διάβασμα πριν τις εξωσχολικές δραστηριότητες και παιχνίδι μετά, για παράδειγμα.
Εξηγήστε τους κανόνες που θέτετε
Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να κάνουν τις σωστές επιλογές. Αυτό επιτυγχάνεται με την ικανότητα να διακρίνουν μόνα τους τι είναι λάθος και τι σωστό.
Αντί να τα “διατάξετε” «Κάνε τα μαθήματά σου τώρα!», εξηγήστε με σαφήνεια τη θέση σας: «Είναι καλύτερο για ‘σένα να παίξεις αφού τελειώσεις με τα μαθήματα. Έτσι, θα έχεις χρόνο για να κάνεις ό, τι θέλεις χωρίς άγχος». Έτσι, το παιδί θα μπορέσει να υιοθετήσει τη –σωστή- μέθοδο που του προτείνετε από επιλογή, αντί να σκέφτεται «Πρέπει να κάνω τα μαθήματά μου τώρα, γιατί η μαμά θα φωνάζει.».
Αφήστε το να επωμιστεί τις συνέπειες των πράξεών του
Καμιά φορά είναι απαραίτητο για τα παιδιά να πάθουν για να μάθουν. Με το να αναλαμβάνετε εσείς τις ευθύνες του και να διαχειρίζεστε τις υποχρεώσεις του αντ΄ αυτού, δε του μαθαίνετε τίποτα χρήσιμο. Πρέπει να αφήσετε στο παιδί περιθώρια αυτενέργειας, ούτως ώστε να μάθει να υπολογίζει τις συνέπειες των πράξεών του.
Αν το παιδί σας, διαρκώς ξεχνά τα σχολικά του βιβλία, αφήστε το να φτιάξει την τσάντα του μόνο. Η δυσαρέσκεια του δασκάλου που θα αντιμετωπίσει, αρκεί για γίνει προσεκτικότερο.
Μη βιαστείτε να δείτε αποτελέσματα
Κανείς δεν μαθαίνει να είναι πειθαρχημένος εν μια νυκτί. Οι στρατηγικές σας πρέπει να απηχούν στην ηλικία του παιδιού. Αντίστοιχα, ο χρόνος που του χρειάζεται για να μάθει να έχει δομημένη σκέψη και συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι ανάλογος της ηλικιακής του φάσης.
Μην περιμένετε η 6χρονη κόρη σας να τηρήσει την πρωινή ρουτίνα που ορίσατε χωρίς υπενθυμίσεις. Για να βοηθήσετε τα μικρά παιδιά να τηρήσουν το προβλεπόμενο πρόγραμμα, μπορείτε να αναρτήσετε σε έναν πίνακα ανακοινώσεων ή κάπου στο δωμάτιό τους, φωτογραφίες τους όπου βουρτσίζουν τα δόντια τους, φτιάχνουν τη τσάντα τους ή τρώνε πρωινό. Βάλτε τις σε σειρά, ώστε να είναι σαφές τι πρέπει να γίνεται πότε, και ενθαρρύνετέ τα να τις συμβουλεύονται καθημερινά, μέχρι το πρόγραμμα που ορίστηκε να γίνει γι’ αυτά δεύτερη φύση.
Επαινέστε την πειθαρχημένη συμπεριφορά
Πείτε του «μπράβο» κάθε φορά που επιδεικνύει αυτοπειθαρχία. Πολλές φορές, οι γονείς τείνουν να μη δίνουν σημασία στη σωστή συμπεριφορά των παιδιών, θεωρώντας την αυτονόητη. Ο έπαινος είναι ενθαρρυντικός.
Αν το παιδί ζητήσει τη βοήθειά σας ενόψει κάποιου τσακωμού με το αδερφάκι του, συγχαρείτε το για τη σωστή του απόφαση να σας το πει, αντί να εμπλακεί σε καυγά. Αντίστοιχα, αν αρχίσει το διάβασμα για το σχολείο τη σωστή ώρα της ημέρας αυτοβούλως, πείτε του «Μπράβο σου, που έκατσες να διαβάσεις, χωρίς καν να στο ζητήσω!». Έτσι, θα του δώσετε την απαραίτητη ώθηση να επαναλάβει τη σωστή συμπεριφορά.
Γίνετε παράδειγμα αυτοπειθαρχίας
Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς τους. Δείξτε με τη συμπεριφορά σας στο παιδί, τι είδους άνθρωπος πρέπει να γίνει. Αν είστε το είδος του αναβλητικού ανθρώπου που τρέχει να τα προλάβει όλα την τελευταία στιγμή ή αδυνατείτε να διαχειριστείτε τον θυμό και το άγχος σας, τα παιδιά θα ενστερνιστούν τις συνήθειές σας.
Κάντε τις δουλειές σας συγκεντρωμένα και χωρίς γκρίνια, δείξτε συνέπεια και μην αφήνετε τον θυμό να σας κατακλύζει, για να δώσετε το καλό παράδειγμα.
Επιβραβεύστε το παιδί με κάθε ευκαιρία
Εκτός των προαναφερθέντων επαίνων, θα ήταν χρήσιμο να εκφράζετε και έμπρακτα την ευχαρίστησή σας για τη σωστή συμπεριφορά του παιδιού.
Τα δωράκια, όπως τα -εν γένει απαγορευμένα- γλυκά, γεμίζουν χαρά κι ενθουσιασμό τα μικρά παιδιά και τα ενθαρρύνουν να συνεχίσουν την προσπάθεια. Μπορείτε, επίσης, να επιβραβεύσετε το παιδί με προνόμια: επιτρέψτε του να παίξει περισσότερη ώρα στον υπολογιστή ή να κοιμηθεί πιο αργά απ’ το συνηθισμένο.
mama365.gr