Η υγρασία είναι ένα πρόβλημα που όλοι έχουμε αντιμετωπίσει σε κάποιο από τα σπίτια που έχουμε μείνει κατά καιρούς. Βέβαια, είναι φορές που η αιτία είναι συγκεκριμένη και μόλις εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί, τελειώνει και το βάσανο. Πολύ συχνά, όμως, είναι εγγενές πρόβλημα του σπιτιού ή της περιοχής στην οποία κατοικούμε και γι’ αυτό θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με μια σειρά από προληπτικά και αποτρεπτικά μέτρα. Δείτε πώς θα καταφέρετε να την νικήσετε, πριν το πρόβλημα φτάσει στο μη περαιτέρω.
Αερίστε καθημερινά
Ένα σπίτι που δεν είναι ευήλιο, καλό είναι να είναι τουλάχιστον ευάερο για να μην ευνοείται η συσσώρευση υγρασίας στα πιο σκοτεινά του σημεία. Ανοίγετε, λοιπόν, τα παράθυρα για να κυκλοφορήσει και να ανανεωθεί ο αέρας όσο περισσότερο γίνεται, αλλά προσοχή: ποτέ όταν έξω απ’ το σπίτι η υγρασία είναι περισσότερη απ’ ότι μέσα.
Για πιο στοχευμένη δράση, χρησιμοποιήστε κάθε μέθοδο εξαερισμού (εξαερισμό, ανεμιστήρα, παράθυρο, απορροφητήρα) όταν πρόκειται για το μπάνιο και την κουζίνα σας -όταν, δηλαδή, κάνετε ντους ή όταν μαγειρεύετε. Σ’ αυτά τα δωμάτια παράγεται η περισσότερη υγρασία του σπιτιού και ο καλύτερος τρόπος να την εξουδετερώσετε είναι την ώρα που δημιουργείται.
Αποφύγετε να απλώνετε τα ρούχα μέσα στο σπίτι
Προφανώς, αν το σπίτι σας δεν έχει μεγάλα μπαλκόνια, δεν θα έχει και χώρους για ν’ απλώσετε τα ρούχα. Αν δεν είναι χειμώνας, βάλτε την απλώστρα σε ένα φωτεινό σημείο δίπλα σε ένα παράθυρο απ’ το οποίο μπαινοβγαίνει ο αέρας. Αν είναι χειμώνας και δεν έχετε επιλογές, επενδύστε σε ένα στεγνωτήριο, γιατί, καθώς στεγνώνουν, τα ρούχα σας θα ανεβάζουν τα ποσοστά της υγρασίας στον αέρα του σπιτιού.
Η άλλη λύση (και πολύ πιο οικονομική), είναι να πάρετε έναν αφυγραντήρα με πρόγραμμα στεγνώματος ρούχων πετυχαίνοντας μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.
Θυμηθείτε ότι η συνήθεια του απλώματος των ρούχων μέσα στο σπίτι είναι ούτως ή άλλως ανθυγιεινή, όπως επισημαίνουν έρευνες.
Ανοίγοντας το air-condition
Δεν είναι ο πιο ιδανικός τρόπος λόγω, κυρίως, της κατανάλωσης ρεύματος που συνεπάγεται, αλλά το air-condition σας μπορεί να ξηράνει την ατμόσφαιρα όταν νιώσετε πως δεν υποφέρεται άλλο. Παρ’ ολ’ αυτά, μην υπερβάλλετε γιατί και η πολύ ξηρή ατμόσφαιρα μπορεί να γίνει το ίδιο ενοχλητική και επιβλαβής με την πολύ υγρή.
Με έναν αφυγραντήρα ή με έναν… σπιτικό αφυγραντήρα
H λύση του εμπορίου
Ο πιο επαγγελματικός τρόπος να ρυθμίσετε την υγρασία του σπιτιού σε ανεκτά επίπεδα είναι, προφανώς, με έναν αφυγραντήρα. Φροντίστε μόνο να επιλέξετε τον κατάλληλο για το μέγεθος των χώρων (στα χαρακτηριστικά της εκάστοστε συσκευής αναγράφεται ο χώρος που δύναται να «ξηράνει»), καθώς και το μέγεθος του προβλήματος με την υγρασία που, πιθανόν, αντιμετωπίζετε. Συνδυάστε τον με έναν ιονιστή για καλύτερη ποιότητα αέρα εντός του σπιτιού.
Η σπιτική λύση
Αν δεν έχετε μπάτζετ για καινούργιες συσκευές, πάρτε δύο ευρύχωρους μεταλλικούς κουβάδες, κάντε μερικές τρύπες στον πάτο του ενός και βάλτε τον μέσα στον άλλον. Γεμίστε τον, κατόπιν, μέχρι επάνω με χοντρό αλάτι ή άμμο για γάτες και τοποθετήστε τον στον χώρο που παρατηρείτε την υπερβολική υγρασία. Μετά από λίγο καιρό, ο πάτος θα έχει νερό, δείγμα ότι ο DIY αφυγραντήρας σας δουλεύει. Όταν το αλάτι κορεστεί, απλώς αντικαταστήστε το.
Διατηρήστε λιγότερα φυτά εσωτερικού χώρου ή/και καλύψτε το χώμα στις γλάστρες
Όσο και αν αγαπάτε τα φυτά, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ανεβάζουν τα ποσοστά της υγρασίας στον αέρα του σπιτιού σας και γι’ αυτό θα πρέπει να είστε εξαιρετικά μίνιμαλ στις γλάστρες που διατηρείτε εντός του. Ειδικά αν έχετε πρόβλημα με την υγρασία, καλύτερα να μην έχετε καθόλου φυτά μέσα στο σπίτι και ποτέ στο χώρο που «πάσχει». Σ’ εκείνα που έχετε, επίσης, φροντίστε να καλύψετε το χώμα με διακοσμητικές πετρούλες ή κάποιο άλλο προϊόν εδαφοκάλυψης, ώστε να μην εξατμίζεται μέρος του νερού του μετά το πότισμα. Μ’ αυτόν τον τρόπο, θα γλιτώσετε και αρκετά ποτίσματα που, μέχρι τώρα, έμοιαζαν απαραίτητα.
Αν το σπίτι έχει ήδη «πιάσει» υγρασία σε κάποια σημεία…
Για τους τοίχους: Δοκιμάστε να τρίψετε τα σημεία που έχει εμφανιστεί μούχλα με ένα μίγμα νερού και χλωρίνης (αναλογία 1 προς 8) ή ψεκάστε το σημείο με καθαρό οινόπνευμα και τρίψτε δυνατά.
Στις επιφάνειες του μπάνιου (πλακάκια/ σωλήνες κ.λπ.): Ψεκάστε με ξίδι, αν η κατάσταση δεν είναι ακόμη… προχωρημένη και τρίψτε με αραιωμένη χλωρίνη και απορρυπαντικό (αφού την αφήσετε να δράσει για λίγο), αν η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.