Μην χασετε

Πως μπορώ να προστατεύσω το παιδί μου από την γρίπη;

Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα αλλά και των ιώσεων που ταλαιπωρούν κυρίως τα παιδιά. Τα παιδιά αρρωσταίνουν πολύ συχνά και η απειλή της γρίπης δημιουργεί άγχος, αγωνία και προβληματισμό στους γονείς. Το ζωηρό και χαρούμενο πιτσιρίκι, ξαφνικά, από την μια μέρα στην άλλη χάνει το κέφι του και φυσικά τις δυνάμεις του. Δεν είναι εύκολο να διαπιστώσουμε αν πρόκειται για κοινό κρυολόγημα ή για γρίπη, ιδιαίτερα όταν το παιδάκι μας είναι πολύ μικρό. Τα συμπτώματα της γρίπης δε διαφέρουν πολύ από τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος. Η διαφορά, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι βρίσκεται στην ένταση και διάρκεια των συμπτωμάτων. Στην γρίπη συνήθως διαρκούν από δύο έως επτά ημέρες, όμως θα χρειαστεί να περάσουν έως και δύο εβδομάδες μετά μέχρι να αναρρώσει πλήρως. Τα χαρακτηριστικά της γρίπης είναι:

– Ανεβάζει ξαφνικά υψηλό πυρετό με ρίγος.
– Νιώθει ατονία, είναι κουρασμένο και εξαντλημένο
– Γκρινιάζει και δεν έχει όρεξη.
– Υπάρχει ρινική καταρροή και εμφάνιση βήχα
– Πόνος στις αρθρώσεις και στους μυς.

Το πόσο βαριά θα αρρωστήσει ένα παιδί εξαρτάται από την ηλικία του (όσο πιο μικρό, τόσο πιο βαριά νοσεί), από το βιολογικό υπόστρωμα του παιδιού (παιδιά με καρδιολογικά ή νεφρικά νοσήματα νοσούν με έντονη συμπτωματολογία) καθώς και από το στέλεχος του ιού που προκαλεί την επιδημία.

Πως μπορώ να το προστατέψω;
Όσο κι αν προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από την γρίπη, αυτό δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο, καθώς ο ιός της γρίπης (όπως και του κρυολογήματος) μεταδίδεται με πολύ μεγάλη ευκολία μέσω του αέρα. Τα προληπτικά μέτρα, αφορούν κυρίως κάποιους βασικούς κανόνες υγιεινής και διατροφής, που μπορούν να συμβάλουν στην θωράκιση του ανοσοποιητικού των παιδιών, ώστε ο οργανισμός τους να μπορεί να αντεπεξέλθει πιο αποτελεσματικά στην «επίθεση» των ιών. Πιο συγκεκριμένα:

Advertisements

– Συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, τόσο των δικών σας, όσο και των παιδιών.
– Καθημερινός και καλός αερισμός του σπιτιού και ιδιαίτερα του παιδικού δωματίου.
– Η θερμοκρασία του σπιτιού να μην υπερβαίνει τους 20 βαθμούς Κελσίου.
– Απαγορεύεται το κάπνισμα εντός του σπιτιού, ειδικά αν κάποιο παιδί έχει άσθμα ή κάποιο άλλο αναπνευστικό πρόβλημα.
– Μην χρησιμοποιείτε τις ίδιες πετσέτες για τα παιδιά και άλλα μέλη της οικογένειας.
– Απολυμαίνετε συχνά τους κοινόχρηστους χώρους του σπιτιού (πάγκους κουζίνας, νιπτήρα, μπανιέρα και λεκάνη της τουαλέτας).
– Αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα ή παιδάκια που πιθανόν να είναι άρρωστα.
– Αποφεύγουμε να επισκεπτόμαστε κλειστούς χώρους.
– Ενισχύστε το ανοσοποιητικό του σύστημα (φυσικά και το δικό σας) με διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά.
– Φροντίστε το παιδί σας να ξεκουράζεται και κοιμάται αρκετές ώρες. Ένα μωρό μπορεί να κοιμάται έως και 18 ώρες την ημέρα, τα νήπια περίπου 12-13 ώρες και τα παιδιά σχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας περίπου 8-10 ώρες.
-Η γρίπη είναι μια ίωση του αναπνευστικού που αντιμετωπίζεται συμπτωματικά. Ξεκούραση, καλό φαγητό, παυσίπονα και αντιπυρετικά βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και την θεραπεία του μικρού ασθενή. Η χορήγηση αντιβιοτικών ή άλλων αντιϊκών φαρμάκων δίνονται σε παιδιά με επιπλοκές τη νόσου. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός αποτελεί ασπίδα προστασίας για τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας που αποτελούν και την κύρια πηγή εξάπλωσης της νόσου.

Με την συνεργασία της κας Ιωάννας Δραμπέλη (παιδίατρος)

imommy.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα