Το να συντάσσεται και να παρακολουθείτε τον οικογενειακό προϋπολογισμό, είναι βαρετό και παίρνει πολύτιμο χρόνο από το ήδη φορτωμένο πρόγραμμά μας. Αλλά έχοντας ένα σταθερό προϋπολογισμό, αυτό μπορεί να αποδειχθεί απίστευτα καλό για τα οικονομικά σας. Όταν γίνεται σωστά, μπορεί να σας βοηθήσει να αποταμιεύσετε και αυξάνει τις πιθανότητες να οδηγήσετε τα οικονομικά σας προς τη σωστή κατεύθυνση.
Αν ακολουθήσετε αυτές τις 8 συμβουλές για τη σύνταξη και τον έλεγχο του προϋπολογισμού σας, τότε θα διαπιστώσετε και εσείς τη διαφορά…
1. Να είστε ρεαλιστές με τον προϋπολογισμό σας
Κάποιοι προτιμούν να στήσουν τον προϋπολογισμό που θα ήθελαν και όχι ένα ρεαλιστικό προϋπολογισμό που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις υποχρεώσεις τους. Να θυμάστε ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να δείχνει την πραγματική εικόνα των εσόδων και των δαπανών, ώστε να μπορείτε να κάνετε τις απαραίτητες προσαρμογές.
2. Μην αγνοήσετε τον …εαυτό σας
Μπορείτε πραγματικά να ζήσετε χωρίς διασκέδαση για χρόνια και χρόνια; Διαθέστε ένα μέρος του μηνιαίου προϋπολογισμού σας ώστε να μπορείτε να περάσετε όπως θέλετε. Άλλωστε, το νόημα της εξοικονόμησης χρημάτων, είναι να τα χρησιμοποιήσετε.
3. Ρυθμίστε τακτικά τον προϋπολογισμό σας
Για να είναι αποτελεσματικός ο προϋπολογισμός, θα πρέπει να βελτιώνεται συνεχώς. Αυτό σημαίνει, αλλαγή του προϋπολογισμού σας με την προσθήκη / αφαίρεση κατηγοριών. Δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε με τον τέλειο προϋπολογισμό, αλλά ο στόχος πρέπει να είναι πάντα να προσπαθείτε να τον κάνετε λίγο καλύτερο.
4. Ταμείο έκτακτης ανάγκης
Πρέπει να έχετε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης που θα καλύπτει τυχόν υπερβάσεις στο μηνιαίο προϋπολογισμό και το οποίο θα πρέπει να έχει ένα σταθερό υπόλοιπο.
5. Έμφαση στη διαδικασία αντί του εργαλείου
Δεν υπάρχει το τέλειο εργαλείο. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ένα απλό λογιστικό φύλλο, άλλοι αγοράζουν λογισμικό, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που χρησιμοποιούν ένα σημειωματάριο. Κάντε ό, τι λειτουργεί καλύτερα για σας, αλλά μην βασανίζεστε με το ποιος είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος.
6. Φροντίστε να είναι απλός
Αν δεν θέλετε η παρακολούθηση του προϋπολογισμού να σας «τρώει» ατελείωτες ώρες, προσπαθήστε να απλοποιήσετε τη διαδικασία της καταγραφής των εξόδων σας. Μερικοί άνθρωποι π.χ. αγοράζουν συνεχώς προϊόντα φροντίδας της επιδερμίδας και για το λόγο αυτό, έχει νόημα γι’αυτούς να κατασκευάσουν μία σχετική υποκατηγορία στο σκέλος των δαπανών τους. Για άλλους, όμως, κάτι τέτοιο μπορεί να μην έχει κανένα νόημα. Κάντε λοιπόν τον προϋπολογισμό προσωπικό, αλλά με απλό τρόπο!
7. Δώστε στον προϋπολογισμό λίγο χρόνο για να αποδώσει
Όσοι πιστεύουν ότι ένας προϋπολογισμός είναι η λύση στη διαχείριση των οικονομικών τους, κάνουν μεγάλο λάθος. Αυτό που μετρά είναι η εφαρμογή και η υλοποίηση… παρακολούθησης για τη βελτίωση και τελικά, αν θα λειτουργήσει καλά για σας.
8. Να υπάρχει πρόοδος
Είτε πρόκειται για τη μείωση των δαπανών σας είτε για την αύξηση του εισοδήματός σας, η πρόοδος είναι το κίνητρο! Να επαναλάβουμε ότι η κατάρτιση ενός προϋπολογισμού μπορεί να είναι βαρετή, αλλά είναι ένας εύκολος τρόπος για να βελτιωθούν τα οικονομικά σας.