Οι περισσότεροι γονείς που αφήνουν αυτές τις μέρες για πρώτη φορά το παιδί τους σε κάποιον βρεφονηπιακό ή παιδικό σταθμό τρέμουν στην ιδέα ότι μπορεί αυτό να νιώσει ότι το εγκαταλείπουν ή ότι δεν το θέλουν πια.
«Πώς θα νιώσει το μικρό μου όταν μείνει μόνο του ανάμεσα σε αγνώστους;» σκέφτονται οι γονείς και αμέσως μετά αρχίζουν, για πολλούς, οι τύψεις και οι ενοχές του τύπου «τι μάνα είμαι εγώ που παρατάω το παιδί μου;» κ.λ.π. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα αν το παιδί δυσκολεύεται να αφήσει το χέρι της μαμάς και να κάνει το πρώτο του μεγάλο βήμα στο μικρό σχολείο.
Η Αμερικανίδα σχολική ψυχολόγος Kathy Reiss δίνει παρακάτω δέκα συμβουλές για να μειώσετε, όσο γίνεται, το άγχος του πρώτου αποχωρισμού, τόσο για εσάς όσο και για το παιδί σας:
Ποτέ μην φεύγετε κλεφτά από τον χώρο: Αν πήγατε το παιδί στον παιδικό σταθμό, το βάλετε στην αίθουσα με τα άλλα παιδάκια και αρχίζει να παίζει μαζί τους, μην το δείτε σαν ευκαιρία να «το σκάσετε». Γιατί όταν ανακαλύψει ότι έχετε φύγει, δεν θα του αρέσει καθόλου…
Πότε μη δίνετε υποσχέσεις που δε μπορείτε να τηρήσετε: Μην πείτε στο παιδί ότι θα βρίσκεστε έξω από τον παιδικό σταθμό, όλη την ημέρα, και θα το περιμένετε να τελειώσει, αν δε μπορείτε να είστε.
Μία-μία οι αλλαγές: Τα παιδιά έχουν ανάγκη από σταθερότητα και το σχολείο είναι έτσι κι αλλιώς μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους. Μην φέρετε αυτό το διάστημα κάποια άλλη μεγάλη αλλαγή στο καθημερινό του πράγμα, γιατί υπάρχει περίπτωση να το ταράξετε.
Να περιμένετε πισωγυρίσματα: Το παιδί σας μπορεί να ξυπνά όλο χαρά την πρώτη εβδομάδα του σχολείου και να μην θέλει να σηκωθεί από το κρεβάτι τη δεύτερη. Μπορεί ακόμα να έχει εκπαιδευτεί πλήρως με το γιο-γιο και ξαφνικά στο σχολείο να έχει πάλι ατυχήματα. Όλα αυτά είναι άκρως φυσιολογικά και «μέσα στο πρόγραμμα».
Μην βάζετε λόγια στο στόμα του: Μην πείτε ποτέ «το ξέρω ότι μισείς το σχολείο». Δείξτε κατανόηση λέγοντας «καταλαβαίνω ότι στεναχωριέσαι, αλλά…».
Συναντήστε παλιούς του φίλους: Κανονίστε μία συνάντηση για παιχνίδι με κάποιον φίλο του παιδιού, π.χ. με κάποιο παιδάκι που συνήθιζε να παίζει πριν το καλοκαίρι.
Θυμίστε στο παιδί πόσο καλά τα καταφέρνει με κάθε τι καινούργιο: Πείτε κάτι όπως «θυμάσαι πόσο φοβισμένος ήσουν την πρώτη φορά που πήγαμε στο ζωολογικό κήπο; Και τώρα τρελαίνεσαι να πηγαίνουμε εκεί!».
Πηγαίνετε το παιδί στο σχολείο, για να γνωρίσει τις νηπιαγωγούς και τον χώρο, πριν την πρώτη μέρα: Μπορείτε, μάλιστα, να βγάλετε και φωτογραφίες από τους χώρους και τις δασκάλες και να τις δείχνετε στο παιδί μερικές ημέρες πριν ξεκινήσει το σχολείο.
Αφήστε το παιδί να πάρει κάτι από το σπίτι μαζί: Αν την πρώτη μέρα θέλει να πάρει μαζί ένα παιχνιδάκι φεύγοντας από το σπίτι, επιτρέψτε το (καλύτερα, όμως, να μην είναι το αγαπημένο του).
Το κυριότερο, διώξτε τις ενοχές! Το παιδί σας θα σταματήσει να κλαίει πολύ πιο σύντομα από όσο φαντάζεστε. Και σύντομα όλοι σας θα είστε μια χαρά.