Μην χασετε

Νέες Μαμάδες: Οι πρώτες 10 μέρες!!!

Ένας νέος οδηγός γονέων για τις Πρώτες 10 Μέρες του μωρού.

1 Πως να κρατήσετε το νεογέννητο σας

Το νεογέννητο μωράκι σας μπορεί να σας φαίνεται εύθραυστο και ευπαθές, αλλά μη φοβάστε να το αγγίζετε! Μάλιστα, μελέτες δείχνουν ότι τα μωρά που δέχονται αγκαλιές περισσότερο από 2 ώρες την ημέρα αναπτύσσονται καλύτερα και κλαίνε λιγότερο. Επειδή οι μυς του αυχένα του δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα, θα πρέπει να υποστηρίζετε το κεφάλι του όποτε το σηκώνετε. Πρέπει επίσης να στηρίζετε το κεφάλι του στον ώμο σας ή στο αντίθετο χέρι όταν το κρατάτε αγκαλιά. Κάποιοι γονείς νιώθουν μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας όταν μεταφέρουν το μωρό με μάρσιπο. Εξάλλου, θα το λατρέψει και το μωρό σας!

2 Πως να κάνετε μπάνιο το νεογέννητο σας

Μέχρι να επουλωθεί και να πέσει ο ομφάλιος λώρος του νεογέννητού σας (συνήθως μέσα σε μια-δυο βδομάδες), είναι καλύτερα να πλένετε το μωρό με σφουγγάρι.

1. Ξαπλώστε το μωρό σε μια απαλή πετσέτα ή χρησιμοποιήστε ένα σχαράκι μπάνιου με επένδυση από σφουγγάρι. Στηρίξτε όλη την ώρα το κεφάλι και τα άκρα του μωρού.

Advertisements

2. Καθαρίστε γύρω από το κάθε μάτι με ξεχωριστά κομμάτια βαμβάκι, βουτηγμένα σε χλιαρό νερό.

3. Κρατήστε το μωρό σκεπασμένο με μια πετσέτα για να είναι ζεστό: ξεσκεπάστε μόνο την περιοχή που πλένετε. Βουτήξτε ένα ζεστό, υγρό πανί σε λίγο βρεφικό καθαριστικό (το Σαμπουάν & Αφρόλουτρο JOHNSON’S® Baby TOP-TO-TOE® είναι αρκετά ήπιο για νεογέννητα) και αφού το πλύνετε, ξεπλύνετε το πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια, την κοιλιά και την περιοχή των γεννητικών οργάνων με αυτή τη σειρά. Καθαρίστε το κολόβωμα του ομφάλιου λώρου με ένα βαμβάκι βουτηγμένο σε καθαρό νερό.

4. Αν το νεογέννητο μωράκι σας έχει μαλλιά, λούστε τα με βρεφικό σαμπουάν και ξεπλύνετε σκουπίζοντας το κεφαλάκι του με ένα καθαρό πανί.

5. Στη συνέχεια, στεγνώστε παντού το μωρό, αλλά μην το τρίβετε δυνατά. Τέλος, τυλίξτε το με ένα μπουρνουζάκι ή μια πετσέτα.

3 Πως να αλλάξετε πάνα

Πολλοί πρωτάρηδες γονείς εκπλήσσονται με το πόσες πάνες χρησιμοποιούν μες στην ημέρα. Για να κάνετε τα πράγματα πιο εύκολα, φροντίστε να έχετε εύκαιρες πάνες πριν φέρετε το μωρό στο σπίτι.
Πριν αλλάξετε την πάνα του μωρού, βεβαιωθείτε ότι έχετε πλύνει τα χέρια σας. Κι επειδή δεν πρέπει ΠΟΤΕ να αφήνετε το μωρό μόνο του στην αλλαξιέρα, θα πρέπει να έχετε τα παρακάτω πράγματα δίπλα πριν ξεκινήσετε:
– Καθαρή πάνα
– Μωρομάντιλα ή βρεγμένο πανί (το οποίο θα χρησιμοποιείτε ΜΟΝΟ γι’ αυτό το σκοπό)
– Μια πλαστική σακούλα για να πετάξετε τις λερωμένες πάνες
– Διάφανη αλοιφή
– Μια προστατευτική κρέμα για την αποφυγή εξανθήματος από την πάνα, όπως η JOHNSON’S® Baby Nappy Cream
– Μια καθαρή αλλαξιά βρεφικά ρούχα (για παν ενδεχόμενο)

Advertisements

1. Ξαπλώστε το μωρό σε μια επίπεδη, ασφαλή επιφάνεια.

2. Αφαιρέστε την πάνα ανοίγοντας τις κολλητικές ταινίες. Διπλώστε τις ταινίες από την πλευρά που κολλάνε για να μην κολλήσουν κάπου αλλού (ούτε στο μωρό σας!).

3. Με ένα μωρομάντιλο ή ένα πανάκι βρεγμένο με λίγο νερό, καθαρίστε την περιοχή των γεννητικών οργάνων σκουπίζοντας από μπροστά προς τα πίσω. Διπλώστε την πάνα από την πλευρά που είναι λερωμένη και βάλτε τη στην άκρη. Βάλτε μια καθαρή πάνα κάτω από το μωρό.

4. Σκουπίστε ταμποναριστά το μωρό πριν βάλετε αλοιφή. Απλώστε μια προστατευτική αλοιφή όπως η JOHNSON’S® Baby Nappy Cream για να δημιουργήσετε ένα προστατευτικό φράγμα ενάντια στην υγρασία και τις ουσίες που προκαλούν ερεθισμούς. Αν το μωρό σας έχει ήδη εξάνθημα από πάνα, χρησιμοποιήστε ένα θεραπευτικό προϊόν που σας έχει προτείνει ο γυναικολόγος ή ο παιδίατρος.

5. Ασφαλίστε την καθαρή πάνα κλείνοντας τις κολλητικές ταινίες από το πίσω μέρος της πάνας στο μπροστινό. Θα πρέπει να είναι εφαρμοστή αλλά όχι σφιχτή.

6. Τέλος, πετάξτε τη λερωμένη πάνα και πλύνετε ξανά τα χέρια σας. Τελειώσατε!

4 Πως να παρηγορήσετε το νεογέννητο σας

Τα περισσότερα μωρά κλαίνε κατά μέσο όρο δύο ώρες την ημέρα τους τρεις πρώτους μήνες. Παρότι μπορεί να σας ανησυχεί, είναι φυσιολογικό. Για να καθησυχάσετε το μωρό σας, πρώτα βρείτε την αιτία της δυσφορίας του. Πεινάει; Έχει αέρια; Χρειάζεται αλλαγή πάνας; Είναι ώρα για ύπνο; Το ενοχλεί ο θόρυβος, τα φώτα ή οι κινήσεις γύρω του; Αν η πηγή της δυσφορίας του είναι η πείνα, τα αέρια ή η υγρασία στην πάνα, η λύση είναι προφανής. Για να ηρεμήσετε ένα νυσταγμένο ή ένα εκνευρισμένο μωρό, κρατήστε το στον ώμο σας, κουνώντας το απαλά. Τραγουδήστε ή μιλήστε του απαλά – καθησυχάστε το με ήρεμη φωνή. Θα βοηθήσει αν ταυτόχρονα του τρίβετε την πλάτη. Δοκιμάστε διαφορετικές στάσεις για να βρείτε αυτή που βολεύει και τους δυο σας.

Κάτι άλλο που πρέπει να θυμάστε: το μωρό σας δεν έχει μεγάλη κινητικότητα τις πρώτες βδομάδες και μπορεί να κλαίει για βοήθεια αν νιώθει άβολα στην κούνια. Μπορείτε να το βοηθήσετε αλλάζοντας με προσοχή τη θέση του. Σημείωση: ΠΟΤΕ μην ξαπλώνετε το μωρό μπρούμυτα.

Advertisements

5 Πως να ταϊσετε το νεογέννητο σας

Οι επαγγελματίες υγείας συμφωνούν ότι τίποτα δεν είναι καλύτερο για το νεογέννητο από το μητρικό γάλα. Από διατροφική άποψη, είναι φτιαγμένο ειδικά για το βρέφος σας. Φυσικά, κάποιες φορές οι μητέρες δεν μπορούν να θηλάσουν, λόγω ιατρικών προβλημάτων ή άλλων ειδικών καταστάσεων. Συζητήστε με τον παιδίατρο ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ταΐζετε το νεογέννητό σας. Όποιο τρόπο κι αν επιλέξετε, φροντίστε πάντα να το κρατάτε όσο το ταΐζετε. Η αγκαλιά που συνοδεύει το θηλασμό και το τάισμα βοηθά να δημιουργηθεί ένας δυνατός, στοργικός δεσμός ανάμεσα σ’ εσάς και το μωρό σας.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές στην περίπτωση που θηλάζετε το μωρό σας:

Ξεκινήστε νωρίς

Ο θηλασμός πρέπει, αν αυτό είναι δυνατόν, να ξεκινήσει μέσα σε μια ώρα από τον τοκετό, όταν το μωρό είναι ξύπνιο και το ένστικτο του θηλασμού είναι ισχυρό. Ακόμα κι αν δεν παράγετε ακόμα γάλα, τα στήθη σας περιέχουν πρωτόγαλα (πύαρ), ένα λεπτόρρευστο υγρό που περιέχει ωφέλιμα αντισώματα.

Σωστή τοποθέτηση

Το στόμα του μωρού πρέπει να είναι τελείως ανοιχτό, με τη θηλή όσο πιο μέσα στο στόμα του γίνεται. Αυτό ελαχιστοποιεί την αίσθηση πόνου που νιώθετε.

Θηλασμός κατά βούληση

Τα νεογέννητα πρέπει να θηλάζουν συχνά, περίπου κάθε δύο ώρες και όχι σύμφωνα με αυστηρό πρόγραμμα. Αυτό διεγείρει τα στήθη σας να παράγουν αρκετό γάλα. Αργότερα, το μωρό μπορεί να ακολουθήσει ένα πιο σταθερό πρόγραμμα.

Χρησιμοποιήστε επιθέματα στήθους

Χρησιμοποιήστε επιθέματα στήθους, όπως τα υπεραπορροφητικά JOHNSON’S® Nursing Pads με απαλή επένδυση, για να αποφύγετε τις ενοχλητικές διαρροές μεταξύ των θηλασμών.

Φυσικό στέγνωμα

Τον πρώτο καιρό μετά τον τοκετό ή μέχρι να σκληρύνουν οι θηλές σας, πρέπει να τις αφήνετε ακάλυπτες, ώστε να στεγνώνουν με τον αέρα, μετά από κάθε θηλασμό για να μην εμφανίσουν σκασίματα και να μη μολυνθούν. Αν τελικά εμφανιστούν σκασίματα, μπορείτε να τις καλύψετε με μητρικό γάλα για να προωθήσετε την επούλωσή τους. Η σωστή τοποθέτηση του στήθους αποτρέπει τον πόνο στις θηλές. Αν πονάτε πολύ, ίσως η θηλή δεν είναι αρκετά βαθιά στο στόμα του μωρού.

Προσοχή στις μολύνσεις

Έχετε το νου σας για μολύνσεις: τα συμπτώματα της μόλυνσης του στήθους είναι πυρετός, επώδυνοι όζοι και ερυθρότητα στο μαστό. Χρήζει άμεσης ιατρικής φροντίδας.

Σωστή διατροφή και ξεκούραση

Πρέπει να τρώτε σωστά και να ξεκουράζεστε επαρκώς: για να παράγετε αρκετό μητρικό γάλα, χρειάζεται να ακολουθείτε ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει 500 επιπλέον θερμίδες την ημέρα και να πίνετε έξι με οχτώ ποτήρια υγρά. Θα πρέπει επίσης να ξεκουράζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο για την αποφυγή μολύνσεων του στήθους, οι οποίες επιδεινώνονται από την κόπωση.

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα