Τον Νοέμβριο του 2016 η ελληνική κοινωνία ήρθε αντιμέτωπη με μια υπόθεση revenge pοrn, δηλαδή εκδικητικής πoρνογραφίας.
Η Λίνα Κοεμτζή ήταν μόλις 22 ετών όταν ανέβηκε στον ένατο όροφο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και αυτοκτόνησε, ύστερα από δημοσίευση προσωπικών φωτογραφιών της στο διαδίκτυο.
Τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου η είδηση για τον γνωστό παρουσιαστή Στάθη Παναγιωτόπουλο, ο οποίος παραδέχτηκε, έπειτα από καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι δημοσιοποίησε βίντεο και εκατοντάδες φωτογραφίες της πρώην συντρόφου του σε ιστοσελίδες πoρνογραφικού υλικού χωρίς τη συγκατάθεσή της, έσκασε σαν βόμβα.
Ο θάνατος της Λίνας Κοεμτζή χαρακτηρίστηκε αυτοκτονία με την υπόθεση να μπαίνει στο αρχείο τον Σεπτέμβριο του 2020.
Οι γονείς της δεν αποδέχτηκαν ποτέ την εκδοχή της αυτοχειρίας, επιμένοντας πως η κόρη τους έπεσε θύμα εκβιασμού και πως ο θάνατος της ήταν δολοφονίας με ηθικούς ή και φυσικούς αυτουργούς.
Οι απειλές και η διαπόμπευση
Η Λίνα είχε ποζάρει ημίγυμνη για ένα φίλο της φωτογράφο στα Γιαννιτσά. Εκείνος της είχε υποσχεθεί ότι οι φωτογραφίες θα μείνουν μεταξύ τους όμως μετά από λίγο καιρό είχαν γίνει γνωστές σε όλη την περιοχή. Η Λίνα δέχτηκε εκβιασμούς, χλευασμό και δημόσια διαπόμπευση.
Το 2015 φέρεται να δέχτηκε απειλές και εκβιασμούς από άτομα του Πανεπιστημίου που ισχυρίζονταν πως είχαν τις φωτογραφίες και θα τις δημοσιοποιούσαν. Η 22χρονη δεν απευθύνθηκε τότε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, παρά μόνο στην οικογένεια και τους γονείς της.
Ο δικηγόρος της οικογένειας Κοεμτζή, Αντώνης Ξυλουργίδης, είχε προκαλέσει αίσθηση, όταν μετά τον θάνατο της 22χρονης δήλωσε πως η κοπέλα είχε σχεδόν εξοστρακιστεί από την πόλη της, μόλις εννέα μήνες πριν τον θάνατό της, όταν κάποιος διοχέτευσε στα Γιαννιτσά γυμνές και ημίγυμνες φωτογραφίες της.
Ο θάνατός της προκάλεσε έρευνες που έφτασαν μέχρι τις κατηγορίες σε βάρος τριών ατόμων.
Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια με τρεις κατηγορούμενους για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Στο Πλημμελειοδικείο Γιαννιτσών δύο εξ αυτών αθωώθηκαν, ενώ ο άνθρωπος που είχε βγάλει τις φωτογραφίες καταδικάστηκε σε 120 μέρες κοινωνικής εργασίας.
Ο αντιεισαγγελέας Εφετών αρχειοθέτησε τη δικογραφία καθώς δεν θεώρησε πως προέκυπτε εγκληματική ενέργεια. Στην απολογία του, ένας από τους τρεις κατηγορουμένους, υποστήριξε ότι ήταν ένας από τους εκατοντάδες που είδαν τις φωτογραφίες και άρα δεν υπάρχει λόγος να κατηγορείται. Όλοι γνώριζαν, κανείς δεν προστάτευσε την κοπέλα, κανείς δεν την υπερασπίστηκε.
Απειλές προς την οικογένεια
Η μητέρα της Λίνας Κοεμτζή μάλιστα αποκάλυψε πως άγνωστοι είχαν απειλήσει τόσο την ίδια όσο και τη μικρή της κόρη να σταματήσει τις ενέργειες για να ρίξει φως στον θάνατο της κόρης της.
Την πρώτη φορά δύο άγνωστοι που επέβαιναν σε αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες την ακολούθησαν στο κοιμητήριο. Εκείνη τη στιγμή ήταν μόνη της, την φώναξαν προς το μέρος τους και την απείλησαν ότι θα της «κόψουν το λαρύγγι» αν δε σταματήσει τις έρευνες για τον θάνατο της Λίνας.
Σαν να μην έφτανε αυτό, άγνωστοι απείλησαν και τη μικρότερη κόρη της, στην οποία έστειλαν μηνύματα μέσω social media, λέγοντάς της ότι θα έχει την ίδια τύχη με την Γαλήνη αν δε σταματήσουν όλες οι ενέργειες σχετικά με τη διαλεύκανση των συνθηκών του θανάτου της. Φυσικά η οικογένεια ενημέρωσε τις αρχές, και συνεχίζει να πιστεύει πως η Γαλήνη έπεσε θύμα εγκληματικής πράξης.
Τι είναι το Revenge pοrn – Η νέα μορφή σeξουαλικής κακοποίησης
Το «revenge pοrn» ή αλλιώς «εκδικητικό πoρνό» αποτελεί μια διαδικτυακή μορφή σeξουαλικής βίας με τραυματικές συνέπειες για το θύμα, τα οποία στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι γυναίκες.
H έμφυλη βία στο διαδίκτυο ή μέσω χρήσης νέων τεχνολογιών αφορά μια σειρά από κακοποιητικές πρακτικές που εμπίπτουν στον ορισμό.
To revenge pοrn είναι η χρήση και η διαδικτυακή ανάρτηση προσωπικών φωτογραφιών και βίντεο, σeξουαλικού περιεχομένου, με στόχο τον εξευτελισμό του θύματος. Οι εικόνες μπορεί επίσης να είναι προϊόν υποκλοπής, μέσω ηλεκτρονικής παρείσφρησης στον υπολογιστή, στους λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων ή το κινητό τηλέφωνο του θύματος. Συχνά αυτή η πρακτική έχει ως στόχο να προκαλέσει σημαντική βλάβη στη ζωή του ατόμου που στοχοποιείται.
Έρευνες καταδεικνύουν ότι το 90% των θυμάτων είναι γυναίκες, ενώ ο συνολικός αριθμός των περιστατικών αυξάνεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια.