Από μικρή ακούω τη μαμά μου να λέει : “Πάρε εφημερίδες από το ντουλάπι και καθάρισε τα τζάμια” και εγώ έπαιρνα κλασσικά ξεσκονόπανο και μετά τα “άκουγα” κανονικά. “Πάλι άφησε χνούδια…στα έλεγα εγώ!”
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί αυτή η ρημάδα η εφημερίδα καθαρίζει τόσο καλά και δεν αφήνει μελάνια όπως όλοι πιστεύουν;
Οι εφημερίδες και γενικά το έντυπο υλικό είναι άριστα στην καθαριότητα των τζαμιών γιατί προφανώς αφήνουν ελάχιστο χνούδι.
Γιατί οι εφημερίδες δεν αφήνουν χνούδι ;
Το γεγονός ότι τσαλακώνονται πιο δύσκολα βοηθάει σ’ αυτό. Οι ίνες χαρτιού σπάνε πιο δύσκολα και έτσι δεν μένουν τόσα υπολείμματα όσα θα άφηνε μια χαρτοπετσέτα, ένα κομμάτι από χαρτί κουζίνας.
Γιατί οι εφημερίδες δεν ξεβάφουν κατά το καθάρισμα τζαμιών;
1. Το τζάμι και οι καθρέπτες είναι επιφάνειες ιδιαίτερα γυαλιστερές. Αυτό σημαίνει ότι η τριβή περιορίζεται σημαντικά. Έτσι και το ξεραμένο μελάνι δεν βρίσκει αντίσταση για να “κολλήσει” σε κάποια τραχεία επιφάνεια κι γι’ αυτό η εφημερίδα δεν ξεβάφει στο τζάμι.
2. Κατά δεύτερο λόγο είναι θέμα χημείας. Η μοριακή δομή του χαρτιού είναι αραιά και τα μόρια του χαρτιού είναι υδρόφιλα που σημαίνει ότι εάν έρθουν σε επαφή με το νερό το ελκύουν και το απορροφούν. Σε αντίθεση με το τζάμι που έχει πολύ σφιχτή δομή μορίων γι’ αυτό και η σκληρότητα και ακαμπτότητά του. Επίσης τα μόρια του είναι υδρόφοβα και απωθούν το νερό, άρα και δεν το απορροφούν.
Τι σημαίνει αυτό; Ακόμα και να ξεβάψει η εφημερίδα, το τζάμι δεν θα απορροφήσει το μελάνι για να λερωθεί, αντιθέτως το μελάνι θα απορροφηθεί ξανά από το υδρόφιλο χαρτί.
Αρκετά με τη χημεία ! Το συμπέρασμα είναι ένα ! Ζήτω οι εφημερίδες, εμπρός χαρούμενες νοικοκυρές !
Τέλος να είναι καλά τα πανιά με μικροίνες (microfibre cloths) τα οποία έρχονται να ανατρέψουν τα πάντα. Θα κάνουμε αφιέρωμα σε επόμενο άρθρο γι’ αυτά !