Οι περισσότεροι γονείς προσφέρουν στο νεογέννητο μωρό τους πιπίλα ώστε να τα ηρεμήσουν. Πράγματι είναι μια συνήθεια γλυκιά για τα περισσότερα μωράκια, και ανακουφιστική για τους γονείς. Όταν όμως φτάνουν στην ηλικία περίπου των 2 χρονών, η πιπίλα δεν είναι πλέον απαραίτητη.
Παιδίατροι υποστηρίζουν οτι ακόμη και απο την ηλικία του ενός έτους είναι σημαντικό να μειωθεί η χρήση της πιπίλας, για να επιτρέπει στο μωρό να αρχίσει να πειραματίζεται με τις λέξεις και να μην έχει το στόμα του.. μπουκωμένο.
Ενώ παιδοδοντίατροι, υπογραμμίζουν ότι η εκτεταμένη χρήση πιπίλας επηρεάζει τα νεογιλά δοντάκια, ειδικότερα εξωθεί τα 2 επάνω κεντρικά δοντάκια προς τα έξω. Ειναι βέβαια καθησυχαστικοί λέγοντας ότι τα μόνιμα δόντια του παιδιού, που έπονται κατά την ηλικία των 6 ετών, δεν επηρεάζονται από τη χρήση της πιπίλας στα προηγούμενα χρόνια.
Πως όμως κόβεται η πιπίλα;
Θα πρέπει να ξέρετε οτι δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος που θα ακολουθήσετε, ώστε αμέσως να καταφέρετε το μικρό σας να αποχωριστεί την πολυαγαπημένη του πιπίλα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους πολλοί γονείς πειραματίστηκαν και τελικά τα κατάφεραν.
Πρέπει να θυμάστε μόνο ότι αυτή η διαδικασία δεν θα πρέπει να είναι τραυματική για το παιδί. Και αν κάποιες στιγμές σκέφτεστε ότι δε μπορείτε με τίποτα να του την κόψετε, παρηγορηθείτε στη σκέψη ότι δεν κυκλοφορεί κανένας ενήλικας με πιπίλα στο στόμα.
Τρόποι να κόψετε την πιπίλα
1. Κόψτε την σταδιακά. Ξεκινήστε να μειώνετε τη χρήση της πιπίλας κατα την διάρκεια της ημέρας. Συνήθως το παιδι αποζητάει την πιπίλα επειδή δεν έχει τι να κάνει. Απασχολήστε το με παιχνίδια, βιβλία, άλλες δραστηριότητες και περιορίστε την πιπίλα μόνο την ώρα του ύπνου μέχρι να την καταργήσετε εντελώς.
2. Άν το νήπιο σας πηγαίνει παιδικό σταθμό, εξηγήστε του ότι από τους φίλους του κανείς δεν έχει πιπίλα. Ενθαρρύνετε το με λόγια όπως «είσαι μεγάλο αγόρι τώρα» ή «είσαι μεγάλη κοπέλα και δε χρειάζεσαι την πιπίλα πια».
3. Πιο παραδοσιακοί τρόποι για να πάψει το μικρό σας να αποζητάει την πιπίλα είναι να κόψετε την ακρούλα της ρώγας ώστε να μη το ευχαριστεί ιδιαίτερα η χρήση της.
4. Ένας επίσης παλιότερος τρόπος είναι να βάλετε στη πιπίλα κάτι με γεύση πικρή ή ξυνή.
5. Μπορείτε να του ανακοινώσετε ότι η πιπίλα χάθηκε για πάντα.
6. Να συμφωνήσετε με το νήπιό σας ότι την πιπίλα θα την «αφήσετε στη νεράιδα».
7. Τέλος μπορείτε απλά να την πετάξετε.
Οι πιο γνωστοί τρόποι για να κόψει την πιπίλα