Οι συνεχείς γυναικοκτονίες στην Ελλάδα, που αφορούν γυναίκες όλων σχεδόν των ηλικιών, εξελίσσονται σε σύγχρονη μάστιγα για την ελληνική κοινωνία. Η πατριαρχία παρούσα σε κάθε έγκλημα.
Οδεύουμε προς το 10ο μήνα του χρόνου και τα θύματα των γυναικοκτονιών διαρκώς αυξάνονται. Με τη δολοφονία της εκπαιδευτικού από τη Ρόδο αυτές έφτασαν στις 11 από την αρχή του 2021 χωρίς, μέχρι στιγμής, να έχει ακουστεί ένα, έστω ένα, συγκεκριμένο μέτρο για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Τα 11 εγκλήματα φαίνεται ότι έχουν καθαρό έμφυλο κίνητρο. Στην κάθε περίπτωση μία γυναίκα πέφτει νεκρή από το χέρι άνδρα με τον οποίο είχε, στο παρελθόν ή στο παρόν, σχέση. Από την 55χρονη Νορβηγίδα που βρέθηκε νεκρή στα Χανιά τον Ιανουάριομέσα σε λουτρό αίματος μέχρι την εκπαιδευτικό στη Ρόδο, σαν να να παρακολουθεί κανείς την ίδια, σχεδόν, υπόθεση με διαφορετικούς πρωταγωνιστές.
Και να έλεγε κανείς ότι οι υποθέσεις, οι περισσότερες τουλάχιστον, δεν απασχόλησαν την κοινή γνώμη; Ειδικά, η περίπτωση της Καρολαϊν Κράουτς στα Γλυκά Νερά, της οποίας ο σύζυγος είχε το θράσος να την θρηνήσει πριν ανακοινώσει ότι την δολοφόνησε συγκλόνισε την Ελλάδα και βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας επί σειρά ημέρων. Ακούστηκαν πολλά για μέτρα που θα έπρεπε να παρθούν, ωστόσο τίποτα επί της ουσίας δεν έγινε.
INTIME NEWS
Οι ηλικίες των θυμάτων καταδεικνύουν ότι το πρόβλημα αγγίζει όλες τις γυναίκες, νέες και μεγαλύτερες. Η Καρολάιν Κράουτς ήταν μόλις 20 ετών, η γυναίκα που δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι της στην Αγία Βαρβάρα στις αρχές Ιουνίου ήταν 64. Φονεύτηκε από τον πρώην σύζυγό της ο οποίος της είχε στήσει καρτέρι έξω από το σπίτι της. Στη θλιβερή λίστα υπάρχουν 30άρες, 40άρες και 50άρες ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις ηλικίες των θυτών όπου αυτές έχουν εντοπιστεί.
Από τα Γλυκά Νερά μέχρι την Κρήτη
Το φαινόμενο, επίσης, απλώνεται σ’ όλη την Ελλάδα. Το τελευταίο περιστατικό έλαβε χώρα στη Ρόδο. Η Καρολάιν φονεύθηκε στα Γλυκά Νερά. Η 26χρονη Γαρουφαλλιά κατά τις διακοπές της στη Φολεγάνδρο σε μία υπόθεση η οποία επίσης απασχόλησε το πανελλήνιο επί μακρόν, η 43χρονη, στη Σωτηρίτσα της Λάρισας, η 46χρονη Κρητικιά στο Ρέθυμνο η οποία μάλιστα πυροβολήθηκε μπροστα στα μάτια της 20χρονης κόρης της στις αρχές Αυγούστου.
Η γυναικοκτονία της Κυπαρισσίας, δε, αποκαλύφθηκε όταν η σορός της 42χρονης Μόνικα από τη Ρουμανία εντοπίστηκε “τσιμεντωμένη” σε σπίτι, ενώ η γυναίκα δεν είχε δώσει σημεία ζωής από τον προηγούμενο Φεβρουάριο.
Ούτε φυλετικό είναι το ζήτημα. “Πρωταγωνιστούν” στις δολοφονίες Ελληνες, Νορβηγοί, Αλβανοί, Ρουμάνοι. Το κοινό έχει να κάνει με το φύλο και με την απόρριψη, όπως τη βίωσε ο καθένας…
Ηταν η κακιά στιγμή; Η συχνότητα του φαινόμενου αλλά και ο τρόπος με τον οποίο ενήργησαν οι άνδρες δολοφονοί σε καμία περίπτωση δεν πιστοποιεί κάτι τέτοιο. Ο δολοφόνος της Καρολάιν έπαιζε ένα μήνα θέατρο, ο φίλος της Γαρουφαλλιάς στη Φολέγανδρο φαίνεται ότι σκότωσε επίσης με σχετική ψυχραιμία, ο δολοφόνος της 43χρονης στη Λάρισα πυροβόλησε οκτώ φόρες. Οκτώ κακιές στιγμές λοιπόν να υποθέσει κανείς; Είναι δηλαδή θέμα στιγμής;
Γυναικοκτονίες και στην Ευρώπη
Το πρόβλημα απασχολεί όλη την Ευρώπη. Στη γειτονική η Τουρκία, η οποία έφτασε στο σημείο να αποχωρήσει από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που προστάτευε τις γυναίκες-θύματα, οι γυναικοκτονίες αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.
Στην Ισπανία επίσης η κατάσταση χαρακτηρίζει ιδιαίτερως προβληματική σε μία χώρα μάλιστα που έχει έντονο γυναικείο στοιχείο, προοδευτική κυβέρνηση και σχετική νομοθεσία.
Κοινή συνισταμένη που συνδέει το νήμα των γυναικοκτονιών σ’ όλη την ήπειρο και στον κόσμο γενικότερο; Η πατριαρχία σε όλες της τις εκφάνσεις. Η πατριαρχία που “υποχρεώνει” σε συγκεκριμένες νόρμες συμπεριφοράς και κρατάει τις γυναίκες σχεδόν πάντα ένα κλικ κάτω. Ακόμα και στο εργασιακό περιβάλλον, στους μισθούς, στην εν γένει κοινωνική ζωή και στις ευκαιρίες.
Είναι 11 πλέον οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα μέσα στο 2021. Αλλά οι γυναίκες που δολοφονούνται δεν μπορεί να είναι απλά αριθμοί που καταγράφονται στα δημοσιογραφικά και στα αστυνομικά γραφεία. Είναι οι μανάδες, οι αδερφές, οι κόρες και οι φίλες μας…