Οι περισσότεροι από εμάς ίσως θυμόμαστε αρκετά πρωινά να ξυπνάμε με παγωμένα χέρια και πόδια ή να αναγκαζόμαστε να φοράμε μπουφάν στo σαλόνι του σπιτιού μας γιατί η μητέρα μας αποφάσισε να «αερίσει» το σπίτι. Αν κληρονομήσατε αυτή τη συνήθεια, σας έχουμε καλά νέα, διαφορετικά μάλλον θα πρέπει να ακολουθήσετε το παράδειγμά της. Δείτε για ποιους λόγους πρέπει να ανοίγουμε μπαλκονόπορτες και παράθυρα χειμώνα-καλοκαίρι.
1. Απομακρύνoνται οι ρύποι
Έχουμε ταυτίσει τη μόλυνση με τα καυσαέριο και κάθε είδους βιομηχανικούς ρύπους, αγνοώντας ότι ο αέρας μέσα στο σπίτι μας μπορεί να είναι κι αυτός μολυσμένος. Οι ρύποι που εισέρχονται στο σπίτι, γίνονται πιο ανθεκτικοί στους κλειστούς χώρους και επομένως, αντί να τους απομακρύνουμε, ουσιαστικά τους ενισχύουμε. Εκτός αυτού, οι αερομεταφερόμενες τοξίνες που εκκρίνουν οι οικιακές συσκευές και που εγκλωβίζονται καθημερινά μέσα στο σπίτι μας είναι πιο επικίνδυνες για τον οργανισμό απ’ ό,τι πιστεύουμε.
2. Φεύγουν όλες οι δυσάρεστες μυρωδιές
Η δυσάρεστη μυρωδιά από το μπρόκολο που μαγειρέψατε και που ενοχλεί τους υπόλοιπους ενοίκους του σπιτιού, η κάπνα ή η μυρωδιά από τα βρώμικα παπούτσια του άντρα σας, είναι αν μη τι άλλο ενοχλητικές. Ξεχάστε τα χημικά σπρέι και προτιμήστε να τις εξουδετερώσετε με φυσικό αέρα!
3. Βελτιώνεται η υγεία μας
Αντίθετα με την άποψη ότι ένα προστατευμένο από ρύπους περιβάλλον θα θωρακίσει τον οργανισμό μας, η αλήθεια είναι ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Σύμφωνα με το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας , η κούραση, η ζαλάδα, οι ναυτίες και οι πονοκέφαλοι είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά του «συνδρόμου του άρρωστου κτιρίου», που αποδίδονται στην εσωτερική ρύπανση του αέρα του κτιρίου.
Εκτός αυτού, αερίζοντας το σπίτι, ο αέρας ανανεώνεται και έτσι απομακρύνονται σκόνη και μικρόβια που μπορεί να απειλήσουν τον οργανισμό μας. Γι’ αυτό, ειδικά αν υπάρχει ένας άρρωστος στο σπίτι, φροντίστε να ανοίγετε σχετικά συχνά τα παράθυρα.
4. Σκεφτόμαστε καλύτερα
Εκτός από την υγεία μας, τα ανοιχτά παράθυρα επηρεάζουν και το…. μυαλό μας. Σύμφωνα με σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου της Tulsa, οι φοιτητές που ανέπνεαν «φρέσκο» αέρα είχαν καλύτερες επιδόσεις από όσους εκτέθηκαν σε εσωτερικό χώρο που δεν αερίστηκε. Ο λόγος; Σε έναν κλειστό χώρο που δεν αερίζεται επαρκώς, τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα ανεβαίνουν, με αποτέλεσμα να μην είμαστε δραστήριοι, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Γι’ αυτό, από εδώ και πέρα το παιδί δεν έχει δικαιολογίες όταν αρνείται να διαβάσει.
Τελικά, τουλάχιστον στα «του νοικοκυριού» σχεδόν πάντα πρέπει να ακούμε τις «παλιές». Κάτι παραπάνω ήξεραν!