Μην χασετε

Γιατί δεν μιλάει ακόμα το παιδί μου;

Οι γονείς πολύ συχνά ανησυχούν για το πότε το παιδί τους θα πει τις πρώτες του λεξούλες. Με τις ώρες προσπαθούν να του μάθουν να πει «Μαμά», «Μπαμπά», «Γιαγιά», «Παππού» κτλ. Έχουν γίνει άπειρες «μάχες» ανάμεσα στους γονείς για τον αν αυτό το «Μα..» που προσπαθεί να πει το παιδί είναι το «Μαμά» ή «Μπαμπά».

Η αγωνία εντείνεται όσο το παιδί μεγαλώνει. Το καλύτερο απ΄όλα είναι οι συζητήσεις μεταξύ των γονιών στην παιδική χαρά, στα πρώτα παιδικά πάρτι ή στον παιδικό σταθμό. «Το δικό σας είναι μόλις 2 ετών και συνθέτει ολόκληρη πρόταση ε; Μπράβο, Μπράβο! Εμάς τα βασικά ακόμα».

Είναι δικαιολογημένο το άγχος και η αγωνία αυτή των γονιών, όμως οι ειδικοί έρχονται να τους καθησυχάσουν λέγοντας πως ένα 20 – 25% των παιδιών δεν μιλάει σωστά σε αυτή την προσχολική ηλικία. Tα παιδιά καθυστερούν να μιλήσουν για διάφορους λόγους. Ο πιο συνηθισμένος λόγος είναι η τεμπελιά. Αν οι γονείς τους κάνουν όλα τα χατίρια χωρίς δεύτερη σκέψη τα παιδιά δεν έχουν λόγο να μάθουν να ζητούν λεκτικά τις ανάγκες και τα θέλω τους.

Πώς μπορούν τώρα να βοηθήσουν οι γονείς;

Advertisements

Η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης. Είναι σημαντικό λοιπόν να επαναλαμβάνετε στο παιδί αυτό που σας ζητά. Αυτός ο τρόπος θα το βοηθήσει σταδιακά να αναγνωρίζει το πράγμα που λέει με τους σωστούς ήχους και κατά συνέπεια,με τις σωστές λέξεις.

-Να έχετε υπομονή. Μπορεί να μην μπορείτε να καταλάβετε τι εννοεί με τις λέξεις που λέει. Δώστε λίγο χρόνο ώστε να κατανοήσετε τι εννοεί.

-Εκτός από υπομονή, δώστε του επιλογές. Αν δεν καταλαβαίνετε τι λέει και με την πρώτη επανάληψη δεν το καταλάβατε ακόμη, δώστε στο παιδί την επιλογή ανάμεσα στα δύο επικρατέστερα -σύμφωνα με τα όσα έχετε την υποψία ότι μπορεί να θέλει να σας πει. Έτσι θα του είναι πιο εύκολο να προσεγγίσει αυτό που θέλει χωρίς να πρέπει να το πει από μόνο του. Αν μάλιστα του δώσετε και άλλα στοιχεία μαζί με τη λεκτική επιλογή, π.χ. να δείξετε, το παιδί θα βοηθηθεί ακόμα περισσότερο.

-Κάντε διάλογο. Διαλέξτε μια στιγμή ή μια μέρα που θα είναι χαρούμενο (όταν παίζει, όταν το κάνετε μπάνιο, όταν πάτε βόλτα…) θα του λέτε πάντα για τι πράγμα μιλάτε. Το παιδί σας θα μπει στη διαδικασία να συνδιαλλαγεί μαζί σας. Θα χρησιμοποιήσει τον τόνο, τις κινήσεις και τις γκριμάτσες και αν δεν είναι πάντα κατανοητό, θα νιώθει ότι το ακούνε.

-Να είστε ψύχραιμοι όταν το μικρό σας πάει στον παιδικό σταθμό και δεν έχει αναπτύξει ακόμα το λεκτικό κομμάτι στην επικοινωνία του. Θα μάθει σιγά σιγά και θα προσαρμοστεί. Δεν υπάρχει λόγος να του μεταδώσετε το άγχος και το φόβο σας.

Advertisements

-Ζητήστε τη γνώμη ενός ειδικού. Αν η κατάσταση αυτή σας ανησυχεί πραγματικά, ο οικογενειακός σας γιατρός ή ο παιδίατρός σας μπορεί να σας καθοδηγήσει ώστε να ζητήσετε τη γνώμη ενός ειδικού λογοπαθολόγου. Είναι προτιμότερο να πάρετε επιβεβαίωση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα παρά να αφήσετε κάτι χωρίς την απαραίτητη φροντίδα. Αν δεν υπάρχει πρόβλημα τότε μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και 5 ετών να μιλήσει.

jenny.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα