Κάνοντας μια βόλτα στους διαδρόμους των super markets με τα προϊόντα καθαρισμού, θα δούμε μια απίστευτη ποικιλία προϊόντων με τα οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε λεκέ. Έλα όμως που είναι αδύνατον όλη αυτή τη γκάμα προϊόντων να την έχουμε σπίτι μας. Από την άλλη πλευρά βέβαια, όλα αυτά τα προϊόντα, είναι κατασκευασμένα τα τελευταία χρόνια. Οι παλιότερες λοιπόν γενιές πως ζούσαν χωρίς αυτά ;
Υπάρχουν λοιπόν κάποιες σοφές λύσεις, βασισμένες στην εμπειρία χρόνων, που μπορούν να αντιμετωπίσουν πολύ δύσκολες καταστάσεις. Ας δούμε λοιπόν κάποια απ’ αυτά τα tricks κι ας φτιάξουμε τα δικά μας απορρυπαντικά, για να αντιμετωπίσουμε πολλές δύσκολες περιπτώσεις, αποφεύγοντας τα βαριά χημικά διαλείμματα των έτοιμων απορρυπαντικών, που επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Λεκέδες στα χαλιά
Οι περισσότεροι φρέσκοι λεκέδες μπορούν εύκολα να εξαφανισθούν από τα χαλιά ή την ταπετσαρία με τη χρησιμοποίηση ενός baby wipe (μωρομάντηλου). Απλά σκουπίστε το λεκέ προσεκτικά μ’ αυτό, αντί να χρησιμοποιήσετε νερό κι ένα πανάκι.
Κραγιόν στους τοίχους
Το κραγιόν που έχει λερώσει τους τοίχους ή άλλα αντικείμενα, μπορεί να καθαριστεί με ένα πιστολάκι για τα μαλλιά. Χρησιμοποιώντας το πιστολάκι, ζεστάνετε την περιοχή που έχει λερωθεί και θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε να το καθαρίστε αμέσως με ένα καθαρό πανί. Εάν έχει λεκιάσει την επιφάνεια, βουτήξτε ένα πανάκι σε ζεστό νερό με λίγη χλωρίνη και τρίψτε προσεκτικά. Θα εξαφανιστούν τα πάντα.
Καθαρισμός χάλκινων αντικειμένων
Για να καθαρίσετε χάλκινα αντικείμενα, χρησιμοποιήστε κέτσαπ. Απλώστε λίγο κέτσαπ πάνω στην επιφάνεια που θέλετε να καθαρίσετε και αφήστε το να στεγνώσει τελείως. Τρίψτε το μετά μ’ ένα καθαρό πανί. Θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα.
Καθαρός κάδος σκουπιδιών
Για να καθαρίσετε τον κάδο σκουπιδιών, ψεκάστε τον με ένα διάλυμα απορρυπαντικού για τα πιάτα και μαγειρικής σόδας. Τρίψτε σχολαστικά τον κάδο με μια βούρτσα και ξεπλύνετέ τον με άφθονο νερό. Τέλος μπορείτε να τον περάσετε με ένα διάλυμα λεμονιού ή πορτοκαλιού,για να απαλλαγείτε από τις ενοχλητικές μυρωδιές που ίσως ακόμα να υπάρχουν.
Μυρωδιές στην παπουτσοθήκη
Για να απομακρύνετε τις μυρωδιές από την παπουτσοθήκη, δημιουργήστε σακουλάκια – είτε από παλιές κάλτσες, είτε από νάιλον καλτσόν – που θα τα γεμίσετε με μαγειρική σόδα ή με φύλλα τσαγιού και τοποθετήστε τα μέσα στα παπούτσια σας αμέσως μόλις τα βγάλετε και πριν τα τοποθετήσετε στην παπουτσοθήκη.
Καθαρά σφουγγάρια
Για να διατηρήσετε τα σφουγγάρια σας πάντα καθαρά και απαλλαγμένα από τις μυρωδιές και τα βακτηρίδια που δημιουργούνται, ξεπλύνετέ τα σε διάλυμα από χυμό λεμονιού ή ξιδιού ή ακόμα και ελαφρύ διάλυμα ζεστού νερού με λίγη χλωρίνη. Για να τα καθαρίσετε ακόμα καλύτερα, τοποθετήστε τα σε μια υφασμάτινη σακουλίτσα και αφήστε τα να πλυθούν μέσα στο πλυντήριο πιάτων.
Κηλίδες σε ξύλινες επιφάνειες
Οι κηλίδες και οι λεκέδες του νερού πάνω σε ξύλα μπορούν να καθαριστούν με ένα μείγμα που θα αποτελείται από 1/2 κουταλάκι του γλυκού οδοντόπαστας (όχι σε μορφή gel) και 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρικής σόδας.
Ποτίστε ένα πανάκι με το μείγμα και τρίψτε μαλακά με κυκλικές κινήσεις, στο σημείο που υπάρχουν οι λεκέδες. Περάστε μετά το συγκεκριμένο σημείο με κρέμα κεριού για έπιπλα.
Αποσμητικό για χαλιά
Η μαγειρική σόδα που αναμιγνύεται με ένα αιθέριο έλαιο λεβάντας, δεντρολίβανου ή γιασεμιού, αποτελεί το καλύτερο αποσμητικό για τα χαλιά σας. Τοποθετήστε απλά ένα φλιτζάνι μαγειρικής σόδας σε ένα βάζο, προσθέστε το έλαιο με τη μυρωδιά που σας αρέσει, κουνήστε το καλά για να διαλυθεί η σόδα και ψεκάστε με το μίγμα τα χαλιά σας.
Αφήστε τα 20-30 λεπτά για να στεγνώσουν και μετά κλείστε τα αεροστεγώς με σακούλες χαλιών.
Καθαρές αποχετεύσεις
Για να καθαρίσετε το σιφόνι και την αποχέτευση του νεροχύτη σας και να απομακρύνετε τις μυρωδιές και τα λίπη που έχουν τυχόν συγκεντρωθεί, ρίξτε στην αποχέτευση μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα και μετά αμέσως μισό φλιτζάνι ξύδι.
Το μίγμα θα αφρίσει και θα καθαρίσει το εσωτερικό της αποχέτευσης.