Τα μάτια του μικρού είναι κόκκινα και δακρύζουν. Τι συμβαίνει λοιπόν; Έχει επιπεφυκίτιδα, που είναι μία μικροβιακή λοίμωξη, ή μήπως αλλεργία, που εμφανίζεται συνήθως την άνοιξη και το φθινόπωρο; Και στις δύο περιπτώσεις τα κόκκινα ματάκια είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα. Από εκεί και έπειτα υπάρχουν διαφορές. Δείτε ποιες είναι αυτές:
Επιπεφυκίτιδα
Συμπτώματα : Τσίμπλες, συχνά κιτρινωπές, αλλά και άσπρες, που «κολλάνε» τα βλέφαρα.
Πως εκδηλώνεται: Στην αρχή προσβάλλει το ένα μάτι. Μέσα σε λίγες ώρες -ή σε 2-3 ημέρες το πολύ- εμφανίζεται και στο άλλο μάτι. Το λευκό του ματιού δεν προσβάλλεται (το πολύ να εμφανιστούν μερικές κόκκινες γραμμούλες).
Πως αντιμετωπίζεται: Για να καθαρίσετε το μάτι και να αφαιρέσετε τις τσίμπλες πρέπει να βράσετε νερό και να βουτήξετε μέσα σ’ αυτό, όταν κρυώσει ,μια γάζα.
Για τη θεραπεία, πρέπει να χρησιμοποιήσετε αντιβιοτικό κολλύριο (προτιμότερο από την αλοιφή), το οποίο θα σας χορηγήσει ο παιδίατρος.
Αλλεργία
Συμπτώματα: Ερεθισμένα μάτια, άφθονα δάκρυα, ενόχληση από το φως, πρήξιμο των βλεφάρων.
Πως εκδηλώνεται: Τα μάτια κοκκινίζουν ταυτόχρονα. Δεν υπάρχουν τσίμπλες, αλλά το εσωτερικό μέρος του ματιού κοκκινίζει ολόκληρο. Τα μάτια δακρύζουν ασταμάτητα. Τα βλέφαρα πρήζονται και -συχνά- τα κάτω παίρνουν μπλε χρώμα.
Πως αντιμετωπίζεται: Η θεραπεία βασίζεται σε αντιισταμινικά κολλύρια, τα οποία όμως δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για περισσότερες από 10 συνεχόμενες ημέρες. Χρήσιμα είναι και τα κολλύρια με βάση τα κορτικοστεροειδή, που πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο με συμβουλή του γιατρού. Στη συνέχεια, πρέπει να καθιερωθεί προληπτική θεραπεία για την αλλεργία.
Με την συνεργασία της κας Ιωάννας Δραμπέλη (παιδίατρος)
imommy.gr