Αν θέλουμε να δώσουμε πρότυπα στα παιδιά μας, ας είναι οι αθλητές μας. Από τον Νίκο Γκάλη και τον Παναγιώτη Γιαννάκη, μέχρι τον Μίλτο Τεντόγλου, την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, την Κατερίνα Στεφανίδη, τον Εμμανουήλ Καραλή, τα αδέλφια Αντετοκούνμπο, τον Αντώνη Τσαπατάκη και όλα αυτά τα παιδιά που μας κάνουν περήφανους για τις επιδόσεις τους, αλλά και το ήθος τους.
Αντιγόνη Ντρισμπιώτη – Μίλτος Τεντόγλου
Είναι οι δύο αθλητές που μας χάρισαν δάκρυα συγκίνησης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου του Μονάχου. Τα χρυσά μετάλλιά τους και η ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου μας έκαναν περήφανους για μία ακόμη φορά.
Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 35 χλμ βάδην και ο ασυναγώνιστος Μίλτος Τεντόγλου στο άλμα εις μήκος που «πέταξε» στα 8μ.52 εκ.
Εκτός από δύο σπουδαίους αθλητές, Ντρισμπιώτη και Τεντόγλου αποδεικνύουν, ότι είναι και δύο πολύ σπουδαία πρότυπα για κάθε παιδί και κάθε άνθρωπο. Προσγειωμένοι, προσηλωμένοι στο στόχο τους, με πείσμα, θέληση και προσπάθεια για να τον κατακτήσουν.
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΝΤΡΙΣΜΠΙΩΤΗ: ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΑΔΙΚΟ, ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ
Στα 38 της χρόνια και σε πείσμα όλων όσων την χαρακτήριζαν «μεγάλη» ηλικιακά, σπάζοντας κάθε στερεότυπο, η Ντρισμπιώτη ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου.
Για να φτάσει εκεί χρειάστηκε να διανύσει πολλά περισσότερα χιλιόμετρα. Έναν αγώνα δρόμου που ξεκίνησε από την Καρδίτσα κι έχει φτάσει στα πέρατα του κόσμου.
Η Αντιγόνη δουλεύει σέρβις στο τσιπουράδικο που διατηρεί η οικογένεια της στην Καρδίτσα, 7 μέρες την εβδομάδα και όταν τελειώνει βρίσκεται στο στάδιο για τις προπονήσεις της.
«Δεν είναι καθόλου εύκολο για κάποιον που κάνει πρωταθλητισμό παράλληλα να εργάζεται. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν γίνεται να ζήσεις από τον αθλητισμό. Όχι τουλάχιστον από το άθλημα με το οποίο ασχολούμαι. Σε αυτό είμαστε εντελώς μόνοι», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή της.
Μόλις 10 χρόνια μετά την επιστροφή της στο βάδην, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη κατάφερε να βγει 8η στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Είχε σταματήσει τον αθλητισμό στα 20 της χρόνια λόγω των σπουδών, των προσωπικών της υποχρεώσεων και οικογενειακών ζητημάτων.
«Υπήρχαν γεγονότα και καταστάσεις που εκείνη την περίοδο με έκαναν να μην θέλω να ασχοληθώ με τον αθλητισμό. Δεν είχα και τον χρόνο άλλωστε. Στα 27 μου όμως ένιωσα την επιθυμία να αρχίσω ξανά να “χτίζω” το σώμα μου. Είχα χάσει και πάρα πολλά κιλά. Ήμουν τόσο αδύνατη, ώστε εκείνη την περίοδο είχα φτάσει να ζυγίζω 43 κιλά! Βρέθηκα στο όριο της νευρικής ανορεξίας. Δεν έτρωγα σχεδόν τίποτα», είχε εξομολογηθεί.
Έπρεπε όμως να κάνω κάτι, να φτιάξω το σώμα μου. Ξεκίνησα λοιπόν να ασχολούμαι ξανά με τον αθλητισμό», σημείωσε στη συνέχεια. Κι ενώ ξεκίνησε για τον εαυτό της, ένας καλός της φίλος την προκάλεσε να επιστρέψει στο επίπεδο του πρωταθλητισμού αν μπορούσε. «Μπορώ», απάντησε κι έτσι ξεκίνησαν όλα ξανά όταν ήταν 27 ετών.
Όσον αφορά την ηλικία της, αμέσως μετά την κατάκτηση της 8ης θέσης στους Ολύμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, λίγο έλειψε να χάσει την Ολυμπιακή υποτροφία.
«Είχε μπει ηλικιακό όριο στους αθλητές που θα έπαιρναν τα χρήματα. Θεώρησα ότι αυτό ήταν άδικο. Πώς ήταν δυνατόν, από την στιγμή που έφερα στην Ελλάδα την όγδοη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, να λένε από την Ολυμπιακή Επιτροπή ότι δεν μπορούσα λόγω ηλικίας να πάρω την υποτροφία για να συνεχίσω την προσπάθειά μου; Μου “χτύπησε” πολύ άσχημα. Ήταν πολύ υποτιμητικό και γι’ αυτό και αντέδρασα», εξήγησε.
«Κι όπως φάνηκε από την απόφαση που πάρθηκε λίγες ημέρες αργότερα, κάποιες φορές πρέπει να αντιδράς για να πετυχαίνεις πράγματα, όχι μόνο για σένα αλλά και για το μέλλον του αθλητισμού. Κι ας μην σε βλέπουν μετά με καλό μάτι», είχε συμπληρώσει η αθλήτρια.
ΜΙΛΤΟΣ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ: COOL, ΠΡΟΣΓΕΙΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΥΨΗΛΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ
Τι να πει κανείς για τον Μίλτο Τεντόγλου… Ένας μεγάλος αθλητής με σπουδαίο παρόν που έχει ακόμη περισσότερα να προσφέρει στον ελληνικό αθλητισμό και με ήθος που σπανίζει.
Με αξιοζήλευτες διακρίσεις τόσο σε εγχώριες, όσο και σε διεθνείς διοργανώσεις, με κορυφαία το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το 24χρονο παιδί από τα Γρεβενά αποδεικνύει, ότι οι στόχοι και η σκληρή δουλειά φέρνουν την επιτυχία.
«Το σημαντικότερο που κατάφερα να μάθω για εμένα μέσω του αθλητισμού είναι να μάχομαι, να αγωνίζομαι σωστά και δυνατά», έχει αναφέρει ο ίδιος.
Από τα πιο σημαντικά στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν, πέρα από την αγωνιστικότητά του, είναι και το ήθος του. Ο Μίλτος Τεντόγλου δεν έχει παραλείψει ποτέ να αποθεώσει την έννοια της ευγενούς άμιλλας, μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για τους «αντιπάλους» του στο σκάμμα. Αρκεί να θυμηθεί κανείς τα λόγια του μετά το χρυσό στο Τόκιο: «Κατά λάθος έγινε ό,τι έγινε, κ…δος ήμουν. Με επίδοση 8.15 δεν ήθελα να κερδίσω, για το Θεό. Καλύτερα να έχανα. Δεν ήθελα μετάλλιο. Δεν έπρεπε να κερδίσω εγώ σήμερα. Έπρεπε να κερδίσει ο Ετσεβαρία, ήταν καλύτερος. Εγώ δεν ήμουν καλά, ό,τι να ναι έκανα. Μέχρι και τούμπα έφαγα. Πήγα στο τελευταίο άλμα και τους το έκλεψα
Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Πίσω στο 2018, όταν κέρδισε στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αμέσως μετά τη νίκη του δεν πανηγύρισε: Πήγε πρώτα κοντά σε μία εθελόντρια που έφτιαχνε την άμμο στο σκάμμα και την χειροφίλησε αρχικά, προτού την αγκαλιάσει. Η ξανθιά γυναίκα ήταν η πρώην πρωταθλήτρια και δύο φορές χρυσή Ολυμπιονίκης, η κυρία Χάικε Ντρέσλερ.
Αν θέλουμε να δώσουμε πρότυπα στα παιδιά μας, ας είναι οι αθλητές μας. Από τον Νίκο Γκάλη και τον Παναγιώτη Γιαννάκη, μέχρι τον Μίλτο Τεντόγλου, την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, την Κατερίνα Στεφανίδη, τον Εμμανουήλ Καραλή, τα αδέλφια Αντετοκούνμπο, τον Αντώνη Τσαπατάκη και όλα αυτά τα παιδιά που μας κάνουν περήφανους για τις επιδόσεις τους, αλλά και το ήθος τους.
infokids.gr