Σε όλους τους χώρους του σπιτιού μαζεύονται βρωμιές που δεν είναι εύκολο να ανακαλυφθούν. Όταν όμως αυτό συμβαίνει στην κουζίνα (ή στο μπάνιο) τα πράγματα είναι λίγο πιο επικίνδυνα γιατί αυτός ο χώρος του σπιτιού που έχει άμεση σχέση με την υγεία μας.
Σήμερα σας έχουμε 11 σημεία της κουζίνας που μαζεύουν βρωμιά και μπορεί να μην την εντοπίζετε εύκολα.
Συρτάρι κάτω από το φούρνο
Όλοι ξέρουμε πως ο φούρνος χρειάζεται συχνά καλό καθάρισμα. Πολλοί φούρνοι, όμως, έχουν ένα συρτάρι στο κάτω μέρος τους που πολλές νοικοκυρές ξεχνάνε να καθαρίσουν. Με υγρό πιάτων, νερό και ένα σφουγγάρι μπορείτε εύκολα να καθαρίσετε αυτό το συρτάρι του φούρνου σας.
Το πάνω μέρος της πόρτας του πλυντηρίου πιάτων
Το πλυντήριο πιάτων κάνει μια δουλειά που οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να αποφεύγουν. Ωστόσο, κάθε φορά που το γεμίζετε με άπλυτα πιάτα, βρωμιές, νερά και τρόφιμα μαζεύονται στο πάνω μέρος της πόρτας και έτσι η πόρτα σας συσσωρεύει με τον καιρό ένα είδος γλίτσα. Καθαρίστε την τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα ή ακόμα και μετά από κάθε πλύσιμο για να έχετε πάντα καθαρό πλυντήριο χωρίς μικρόβια και βρωμιές.
Το κάτω μέρος των ντουλαπιών της κουζίνας
Στο τελείωμα πολλών ντουλαπιών υπάρχει ένα μικρό βαθούλωμα που συνήθως δεν καθαρίζεται. Την επόμενη φορά που θα καθαρίσετε τα ντουλάπια σας μην ξεχάσετε αυτό το σημείο που μαζεύει πολλή σκόνη και βρωμιά.
Κάτω από τα συρτάρια του ψυγείου
Κάθε φορά που καθαρίζετε το ψυγείο σας, αφαιρέστε τελείως τα συρτάρια για να καθαρίσετε κάτω από αυτά. Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό και μαγειρική σόδα για να τα καθαρίσετε αποτελεσματικά αλλά αποφύγετε οποιοδήποτε καθαριστικό με άρωμα.
Παράθυρο κουζίνας
Μπορεί να μην του φαίνεται αλλά συσσωρεύει αρκετή βρωμιά. Κάθε φορά που καθαρίζετε τις συσκευές της κουζίνας σας περάστε με ένα πανάκι και λίγο απορρυπαντικό και το παράθυρο που βρίσκεται πάνω από το νεροχύτη.
Το εσωτερικό πάνω μέρος του φούρνου μικροκυμάτων
Προσπαθήστε να καλύπτετε το φαγητό μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων όσο ζεσταίνεται για να μην λερώνεται ο φούρνος σας. Ωστόσο, θα πρέπει τακτικά να καθαρίζετε όλη την εσωτερική επιφάνεια του φούρνου γιατί πολλές φορές πετάγονται τρόφιμα στο «ταβάνι» του πράγμα που οι περισσότερες νοικοκυρές δεν εντοπίζουν εύκολα.
Απορροφητήρας
Ο απορροφητήρας συσσωρεύει πολύ βρωμιά και γι’αυτό θα πρέπει να καθαρίζεται τακτικά. Μιας και σίγουρα δεν θέλετε να αρχίσουν να πέφτουν βρωμιές και μικρόβια μέσα στα φαγητά σας, μάθετε να τον καθαρίζετε σε εβδομαδιαία βάση.
Tip: Καθαρίστε τα φίλτρα του απορροφητήρα σας μέσα στο νεροχύτη με ζεστό νερό, λίγη σόδα και απορρυπαντικό πιάτων. Χρησιμοποιώντας ένα σφουγγαράκι τρίψτε μαλακά για να απομακρυνθούν όλα τα λίπη.
Φωτιστικά
Μπορεί να μην έρχεστε σε άμεση επαφή μαζί τους όλη τη ώρα αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν λερώνονται. Κατεβάζετε τα φωτιστικά σας για να τα καθαρίζετε τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο. Πλένετε τα αξεσουάρ που αφαιρούνται με σαπούνι και νερό και σκουπίζετε με ένα πανάκι με λίγο οινόπνευμα όλα τα υπόλοιπα που δεν αφαιρούνται.
Καφετιέρα
Το πιο σημαντικό σημείο στην καφετιέρα που πρέπει να καθαρίζετε είναι το εσωτερικό πάνω μέρος από όπου βγαίνει ο καφές. Αφού, λοιπόν, πλύνετε καλά όλα τα εξαρτήματα μην ξεχάσετε να καθαρίσετε και αυτό το σημείο. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα βρεγμένο πανάκι για να καθαρίζετε εκείνο το σημείο κάθε φορά που φτιάχνετε καφέ.
Σωλήνες νεροχύτη
Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία με τον σκουπιδοφάγο, ρίχνοντας μαγειρική σόδα και ξίδι. Στη συνέχεια ρίξτε μπόλικο ζεστό νερό και ο νεροχύτης σας θα καθαρίσει εσωτερικά και εξωτερικά μέσα σε λίγα λεπτά.
Πίσω από το ψυγείο
Ο χώρος πίσω από το ψυγείο συνήθως δεν αποτελεί μια από τις πρώτες προτεραιότητές μας όταν καθαρίζουμε την κουζίνα. Το γνωρίζετε, όμως, πως αν το πίσω μέρος και τα πηνία διατηρούνται καθαρά το ψυγείο λειτουργεί καλύτερα εξοικονομώντας περισσότερη ενέργεια; Απομακρύντε το ψυγείο από τη θέση του ώστε να σκουπίσετε από πίσω και με ένα πανάκι ξεσκονίστε καλά τα πηνία. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε δύναμη. Τρίψτε απαλά ώστε να φύγουν οι σκόνες και οι βρωμιές.