Για να είναι η κουζίνα λειτουργική, θα πρέπει να διαθέτουμε τα κατάλληλα εργαλεία και σκεύη για κάθε εργασία. Στην αγορά υπάρχουν πολλά προϊόντα, κάποια από τα οποία είναι πολύ εξειδικευμένα, όπως ο καθαριστής κουκουτσιών κερασιού για παράδειγμα και κάποια που αγγίζουν την υπερβολή. Αν έπρεπε να επιλέξω 10 εργαλεία ή σκεύη που μου έχουν φανεί χρήσιμα σε πολλές περιπτώσεις, αυτά είναι τα παρακάτω:
ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΜΠΟΓΙΟΓΛΟΥ
1. Καλά μαχαίρια
Το πρώτο βήμα όταν εξοπλίζουμε την κουζίνα μας είναι να επιλέξουμε ένα καλό σετ μαχαιριών. Το σετ θα περιλαμβάνει σίγουρα ένα μαχαίρι του σεφ για τεμαχισμό και ψιλοκόψιμο υλικών. Επίσης ένα οδοντωτό ψωμιού κι ένα μικρό μαχαίρι γενικής χρήσης θα χρειαστούν οπωσδήποτε.
2. Peeler λαχανικών
Ένας αποφλοιωτής λαχανικών και φρούτων είναι μεγάλη βοήθεια στην κουζίνα μας. Όχι μόνο για να καθαρίζουμε τη φλούδα με ακρίβεια κι ευκολία αλλά και για να κόβουμε λεπτές λωρίδες όταν χρειάζεται.
3. Ψαλίδια κουζίνας
Υπάρχουν ειδικά ψαλίδια κουζίνας τα οποία είναι χρήσιμα για το άνοιγμα συσκευασιών αλλά και για να ψιλοκόψουμε σε χρόνο ρεκόρ τα μυρωδικά μας. Με ένα ψαλίδι μπορούμε να κόψουμε το μαϊντανό, το δυόσμο ή το βασιλικό κατευθείαν πάνω από την κατσαρόλα ή το πιάτο.
4. Επιφάνειες κοπής
Με τις επιφάνειες κοπής κρατάμε την κουζίνα καθαρή και τους πάγκους χωρίς γρατζουνιές! Για να αποφύγουμε επιμολύνσεις καλό είναι να έχουμε μία επιφάνεια κοπής για το κοτόπουλο, μία για τα υπόλοιπα κρέατα, μία για τα λαχανικά και διαφορετική για το ψωμί.
5. Λαβίδες
Πολύ χρήσιμες οι λαβίδες για να πιάσουμε τα υλικά μας, ιδίως τα κρέατα, να τα μετακινήσουμε ή να τα αναποδογυρίσουμε χωρίς να καούμε και κυρίως χωρίς να τα τρυπάμε και στεγνώσουν. Μένουν και τα χέρια καθαρά φυσικά.
6. Γάστρα
Μια γάστρα μπορεί να είναι μαντεμένια, πήλινη ή εμαγιέ. Όποιο κι αν είναι το υλικό της, το ψήσιμο μέσα σε αυτό το σκεύος μας δίνει ένα φαγητό λουκούμι. Τη γάστρα τη θεωρώ όμως πολύτιμη και για έναν ακόμη λόγο. Μας δίνει το νοστιμότατο αποτέλεσμα, που μόνο αυτή ξέρει, χωρίς καθόλου κόπο από μέρους μας. Κλείνουμε απλά το φαγητό και αφήνουμε να σιγοψηθεί.
7. Αντικολλητικό τηγάνι
Το αντικολλητικό τηγάνι είναι το ιδανικό σκεύος για να τηγανίσουμε, να σοτάρουμε, να φτιάξουμε ομελέτες ή κρέπες. Άρα είναι ένα σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε άπειρες φορές στην κουζίνα και δεν μπορούσε να λείπει από αυτό το top 10.
8. Ραβδομπλέντερ
Ένα ραβδομπλέντερ ρευστοποιεί υλικά για smoothies, κάνει πουρέδες, ομογενοποιεί σάλτσες και είναι ιδανικό για σούπες βελουτέ. Το βασικό πλεονέκτημα αυτής της συσκευής είναι ότι η πολτοποίηση μπορεί να γίνει απευθείας μέσα στο σκεύος μαγειρέματος. Είναι μικρό ώστε να χωράει παντού και καθαρίζεται εύκολα.
9. Ζυγαριά
Δεν χρησιμοποιώ ζυγαριά στη μαγειρική, αλλά η ζαχαροπλαστική θέλει ακρίβεια και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Άρα αν καταπιανόμαστε τακτικά με γλυκά, όπου οι σωστές αναλογίες είναι το κλειδί της επιτυχίας, τότε μια ζυγαριά είναι must have.
10. Μεζούρες
Ζυγαριά μπορεί να μην χρησιμοποιώ όταν μαγειρεύω, χρησιμοποιώ όμως μεζούρες. Υπάρχουν δύο ειδών μεζούρες για την κουζίνα, τα κύπελα και τα ειδικά κουτάλια. Με τα κύπελα μετράμε υγρά ενώ με τα κουταλάκια μπαχαρικά και καρυκεύματα. Έτσι έχουμε έναν μπούσουλα στην ποσότητα των υλικών που προσθέτουμε και άρα ξέρουμε ότι θα βγαίνει το ίδιο αποτέλεσμα κάθε φορά.
Εσάς ποια είναι τα αγαπημένα σας σκεύη και εργαλεία για την κουζίνα; Γράψτε στα σχόλια την απάντησή σας, για να δούμε αν συμφωνούμε αλλά και για να κάνουμε μια μίνι δημοσκόπηση.
Από makelife.gr