Έχοντας περάσει τον πρώτο καύσωνα στην πόλη, ξέρουμε καλά πόσο δύσκολο είναι να διατηρήσει κανείς το σπίτι του δροσερό, χωρίς να καίει συνέχεια air-condition που, πέρα απ’ το κόστος, κάνει την ατμόσφαιρα του σπιτιού εντελώς αφύσικη. Κι όμως, υπάρχουν κανόνες και κόλπα που μπορούν να βελτιώσουν κατά πολύ τη «συμπεριφορά» του σπιτιού σας εν μέσω καύσωνα, χωρίς ιδιαίτερο κόπο και καθόλου επιπλέον κόστος.
Κουρτίνες κλειστές, πόρτες ανοιχτές
Όπως μπαίνει στο σπίτι, απ’ το κλειστό ή το ανοιχτό παράθυρο, ο ήλιος λούζει το σπίτι μας με το φως του, αλλά ανεβάζει και την εσωτερική θερμοκρασία του, μετατρέποντάς το σε θερμοκήπιο. Έχοντας τις κουρτίνες ή τις περσίδες κλειστές, χάνετε σε φυσικό φως, αλλά κερδίζετε σε δροσιά, αφού η θερμοκρασία του σπιτιού διατηρείται σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Για καλύτερη σκίαση δοκιμάστε να κρεμάσετε κουρτίνες από μπαμπού στην εξωτερική μεριά του παράθυρου που το βλέπει απευθείας ο ήλιος. Αντίθετα με τις κουρτίνες, οι πόρτες στο σπίτι πρέπει να μένουν πάντα ανοιχτές ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί και να ανανεώνεται πλήρως όποτε έχετε ανοιχτά και κάνει λίγο ρεύμα.
Διαχειριστείτε σωστά τις τέντες και τον αέρα
Πολλές φορές κατεβάζουμε τις τέντες μία φορά και τις αφήνουμε εκεί που είναι, άσχετα αν τις βλέπει ή όχι ο ήλιος. Κατεβάστε τις τέντες σας τις ώρες που ο ήλιος πέφτει επάνω τους και ανεβάστε τις αμέσως μετά για ν’ αφήσετε το αεράκι να μπει και να δροσίσει το σπίτι σας. Για να αερίζεται πιο σωστά το σπίτι μην ανοίγετε μπαλκονόπορτες και παράθυρα τις ώρες που ο ήλιος είναι πιο ζεστός γιατί τέτοιος θα είναι και ο αέρας που θα περάσει μέσα. Αερίστε, καλύτερα, τις πρώτες πρωινές ή τις νυχτερινές ώρες κι ύστερα κλείστε πάλι για να «φυλακίσετε» τη δροσιά.
Ο «έξυπνος» ανεμιστήρας
Αν χρησιμοποιείτε ανεμιστήρα αντί για το ενοχλητικό για πολλούς και κοστοβόρο air-condition, βάλτε μπροστά του ένα μπολ με παγάκια για άμεσα δροσερότερο αποτέλεσμα. Αν πάλι θέλετε να διώξετε τον θερμό αέρα απ’ το σπίτι, τοποθετήστε τον ανεμιστήρα με φάτσα προς το παράθυρο και η δουλειά σας θα γίνει στο άψε-σβήσε. Αν στο σπίτι σας κάνει ρεύμα, βάλτε τον ανεμιστήρα απέναντι απ’ το παράθυρο και καθίστε ανάμεσά τους για μια μοναδική όαση δροσιάς. Ο ανεμιστήρας οροφής είναι μια ακόμη πολύ καλή λύση για δροσιά χωρίς κόστος. Το καλοκαίρι μπορείτε να τον ρυθμίζετε ώστε να γυρνά αριστερόστροφα, τραβόντας έτσι τον θερμό αέρα και διώχνοντάς τον προς τα έξω, αντί να τον ανακυκλώνει επάνω σας.
Μειώστε τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών
Οι ηλεκτρικές συσκευές, μεγάλες και μικρές, όταν λειτουργούν εκπέμπουν θερμότητα και ανεβάζουν τη μέση θερμοκρασία του σπιτιού. Μιας και το ψυγείο είναι απολύτως απαραίτητο, βάλτε πλυντήριο τις νυχτερινές ώρες καθώς αερίζετε και αντικαταστήστε προσωρινά το φούρνο με μια ψησταριά στο μπαλκόνι ή την αυλή. Όσο για τα φώτα, καλό είναι να ανάβουν τα απολύτως απαραίτητα, ώστε να γλιτώσετε λίγη ακόμη αύξηση στη θερμοκρασία του σπιτιού σας.
Πηγή: mama365.gr