Στις μέρες μας, που η κουζίνα είναι το… πρωταγωνιστικό δωμάτιο του σπιτιού, οι καλές μαγείρισσες πρέπει να είναι και επιδέξιες, να μη χάνουν χρόνο και να εκμεταλλεύονται με τον καλύτερο τρόπο τα εργαλεία και τα υλικά τους. Επειδή, όμως, η κουζίνα είναι και μπελαλίδικη υπόθεση, ορίστε μερικά κόλπα που θα κάνουν ευκολότερη τη ζωή σας πάνω απ’ τον πάγκο.
1. Καθαρίστε κρεμμύδια χωρίς κλάμα και σκόρδα χωρίς κόπο
Για ν’ αποφύγετε εκείνο το δυσάρεστο πεντάλεπτο που τα μάτια σας κάνουν να συνέλθουν απ’ το καθάρισμα του κρεμμυδιού, παγώστε το ελαφρά πριν το κόψετε σε φέτες. Αν πάλι, το σκόρδο είναι που σας εκνευρίζει όποτε προσπαθείτε να το ξεφλουδίσετε, πιέστε το δυνατά επάνω στο ξύλο κοπής με το πλάι ενός μαχαιριού κι αφήστε το να καθαριστεί μόνο του.
2. Ξεφλουδίστε το φρέσκο τζίντζερ με ένα κουτάλι
Σας αρέσει να χρησιμοποιείτε φρέσκο τζίντζερ στα φαγητά και στα ματζούνια σας; Έχετε πάντα πρόχειρο έναν βολβό, αλλά βαριέστε το ξεφλούδισμα; Αντί για μαχαίρι, χρησιμοποιείστε ένα κουτάλι, σύρετέ το στην επιφάνεια του βολβού από μέσα προς τα έξω και η φλούδα θα βγει εύκολα χωρίς να χαραμίσετε καθόλου απ’ τη μυρωδάτη σάρκα του.
3. Κρατήστε τις ντομάτες φρέσκιες και τις μπανάνες κίτρινες
Αν παίρνετε πολλές ντομάτες και δεν προλαβαίνετε να τις χαρείτε πριν αρχίσουν να χαλάνε, κρατήστε τις εκτός ψυγείου και με το κοτσάνι προς τα κάτω ώστε να εισπνέουν λιγότερο αέρα και να χάνουν λιγότερη υγρασία. Όσο για τις μπανάνες, τυλίξτε τα κοτσάνια με μεμβράνη για να μειώσετε την απελευθέρωση αιθυλενίου και έτσι η ωρίμανση να έρθει με τους ρυθμούς που επιθυμείτε.
4. Τρίψτε και κόψτε μαλακά τυριά εύκολα και γρήγορα
Για να τρίψουμε μαλακά τυριά στον τρίφτη χωρίς ν’ αφήσουμε τη μισή ποσότητα επάνω και για να μη γίνουν τα τρίματα «νιανιά», μπορούμε να τ’ αφήσουμε πρώτα στην κατάψυξη για 20 λεπτά. Αν πάλι θέλουμε να τα κόψουμε σε φέτες, ένα οδοντικό νήμα χωρίς αρώματα και… αηδίες, είναι το πιο κατάλληλο εργαλείο. Μεσινέζα σωστή!
5. Ψήστε το κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα ομοιόμορφα
Αν συνηθίζετε να βάζετε ολόκληρο το πουλί στο φούρνο αντί σε φέτες, μπορείτε να παγώσετε ελαφρώς τα τμήματα του στήθους με δύο-τρεις παγοκύστες και ν’ αφήσετε τα μπούτια, που χρειάζονται περισσότερο χρόνο ψησίματος, να παραμείνουν σε θερμοκρασία δωματίου. Έτσι, θα γίνουν όλα ομοιόμορφα, στον ίδιο περίπου χρόνο.
6. Για μελιτζάνες γευστικότερες και ελαφρύτερες
Προτού να χρησιμοποιήσουμε τις μελιτζάνες στο φαγητό μας, μπορούμε να τις αλατίσουμε και να τις αφήσουμε για μπόλικη ώρα, μέχρι να βγάλουν τα πικρά υγρά τους. Παράλληλα, η σάρκα τους θα σφίξει και, όντας πλέον λιγότερο σπογγώδης, θ’ απορροφήσει λιγότερο λάδι την ώρα του μαγειρέματος.
7. Αλευρώστε οτιδήποτε εύκολα και χωρίς μανούρα
Το αλεύρι στην κουζίνα είναι απαραίτητο, αλλά είναι και μπελάς. Παίρνουμε, λοιπόν, ένα μεγάλο τάπερ, βάζουμε όσο αλεύρι πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί και ρίχνουμε τα υλικά που θέλουν αλεύρωμα. Κουνάμε δυνατά προς όλες τις κατευθύνσεις και η δουλειά μας έχει γίνει χωρίς να αλευρώσουμε, μαζί με το γάβρο, τον πάγκο και τα ρούχα μας.
8. Απομακρύνετε τα μικρά τσόφλια απ’ το αυγό
Πολύ συχνά, ειδικά όταν σπάμε τα αυγά με το ένα χέρι για να εντυπωσιάσουμε τον εαυτό μας, μικρά θραύσματα μένουν στο παχύρευστο ασπράδι κι η εξαγωγή τους μας παιδεύει. Και όμως, είτε βρέχοντας τα δάχτυλά μας πριν βουτήξουμε για το τσόφλι είτε χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κομμάτι απ’ το κέλυφος σαν κουτάλι, μπορούμε να ξανανιώσουμε πετύχουμε τον ίδιο σκοπό όπως όταν τα σπάγαμε με το ένα χέρι.