Πράγματι, η ολική εκκαθάριση είναι μία δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, ωστόσο είναι και αρκετά ικανοποιητική. Το αποτέλεσμα αξίζει, αφού στο τέλος θα είσαι αντιμέτωπος με ένα όμορφο περιβάλλον που θα σε χαλαρώνει. Διάβασε παρακάτω λοιπόν τις 5 χρήσιμες συμβουλές για ολική εκκαθάριση σπιτιού!
Πώς να κάνεις αποτελεσματική ολική εκκαθάριση σπιτιού!
1. Εντόπισε τον λόγο που θέλεις να μπεις σε αυτή τη διαδικασία!
Το πρώτο tip που έχω να σου δώσω είναι να εντοπίσεις την αιτία που επιθυμείς να κάνεις την εκκαθάριση. Είναι από βαρεμάρα; Είναι επειδή εκκρεμεί εδώ και πολύ καιρό η εξής διαδικασία; Eίναι επειδή θα μετακομίσεις και θέλεις να κλείσεις ένα κεφάλαιο της ζωής σου; Ό, τι κι αν είναι, κράτησε τον λόγο στο μυαλό σου για να σε βοηθήσει να τελειώσεις την δουλειά!
2. Η ολική εκκαθάριση δεν είναι συνώνυμο με τη χωματερή!
Κάτι που είναι πολύ σημαντικό να έχεις κατά νου ξεκινώντας μία ολική εκκαθάριση είναι το περιβάλλον. Πριν πετάξεις τα μισά σου υπάρχοντα στη χωματερή, σκέψου αν σε κάποιον άλλον άνθρωπο θα ήταν χρήσιμο το ο,τιδήποτε από αυτά. Τα ρούχα σου μπορείς να τα δωρίσεις σε μία εκκλησία, σε ιδρύματα, κάποια αντικείμενα μπορείς να τα χαρίσεις σε παντοπωλεία ή σε μαγαζιά second- hand, ενώ άλλα μπορείς να τα πουλήσεις!
3. Ξεκαθάρισε ανάλογα με κατηγορίες και όχι με τη τοποθεσία!
Η τρίτη συμβουλή που σου προτείνω είναι να ξεκαθαρίσεις τα πράγματά σου ανάλογα με κατηγορίες και όχι με τη τοποθεσία τους, δηλαδή με τα δωμάτια του σπιτιού. Για παράδειγμα, ξεκίνησε με τα ρούχα σαν κατηγορία και ξεκαθάρισε τα ρούχα από όλες τις ντουλάπες!
4. Ό,τι ξεκινάς να το ολοκληρώνεις!
Πολύ σημαντικό για αυτή τη διαδικασία είναι το ότι ξεκινάς να το τελειώνεις. Αποτελεί ένα ρητό που πρέπει να ακολουθήσεις σε αυτή τη φάση, διότι θα σε κάνει να είσαι πιο οργανωμένος και πιο συγκεντρωμένος σε αυτά που έχεις να κάνεις. Για παράδειγμα όταν έχεις ορίσει σαν κατηγορία τα ρούχα, μέχρι το τέλος της ημέρας θα πρέπει να έχει γίνει με επιτυχία η εκκαθάριση.
5. Κάνε ερωτήσεις στον εαυτό σου για τα αντικείμενα που σε μπερδεύουν!
Τέλος, ο διαχωρισμός μεταξύ πράγματα που θα κρατήσεις και πράγματα που δεν θέλεις πλέον, έχει και μία ενδιάμεση κατηγορία. Πρόκειται για τα πράγματα που είναι ίσως. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρότεινα να κάνεις κάποιες ερωτήσεις στον εαυτο σου γι’ αυτά όπως, «Mου είναι χρήσιμα ή ταιριάζουν στον καινουργιο τρόπο ζωής μου;»!