Το να μεγαλώνει κανείς αισιόδοξα παιδιά σε απαισιόδοξους καιρούς μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολο, είναι όμως και εξαιρετικά σημαντικό. Η αισιοδοξία που βασίζεται στον ρεαλισμό και όχι την άγνοια είναι ένα από τα μεγαλύτερα «όπλα» που μπορούμε να δώσουμε στο παιδί μας, ώστε να είναι δυναμικό και να αντιμετωπίζει με θάρρος τις μετέπειτα δυσκολίες της ζωής.
Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν ως γονείς για να μεγαλώσουμε αισιόδοξα παιδιά;
*Δίνουμε το καλό παράδειγμα
Ως γνωστόν, οι γονείς λειτουργούμε ως πρότυπα για τα παιδιά μας. Αν στην πρώτη ατυχία ή δυσκολία της καθημερινότητας αρχίζουμε να γκρινιάζουμε και να εστιάζουμε στις αρνητικές μας σκέψεις, περνάμε αυτόν τον τρόπο σκέψης και στα παιδιά μας. Αντίστοιχα, αν είμαστε ψύχραιμοι και εστιάζουμε στα θετικά, βοηθάμε το παιδί να αναπτύξει μια αισιόδοξη στάση ζωής.
*Αναθέτουμε καθήκοντα
Τα παιδιά που από μικρή ηλικία είναι σε θέση να ακολουθούν οδηγίες και να συμμετέχουν σε απλές δουλειές του σπιτιού, έχουν τη δυνατότητα να αποδείξουν την αξία τους και σταδιακά να αναπτύξουν την ανεξαρτησία τους και να τονώσουν την αυτοεκτίμησή τους. Τα παιδιά που έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και τις δυνάμεις τους, αντιμετωπίζουν τη ζωή στο σύνολό της με μεγαλύτερη αισιοδοξία.
*Τα βοηθάμε να αλλάξουν οπτική
Ένας κακός βαθμός μερικές φορές είναι αρκετός για να στεναχωρηθεί το παιδί ή να πιστέψει ότι δεν είναι ικανό. Ως γονείς, οφείλουμε να στηρίξουμε το παιδί όταν νιώθει άσχημα και παράλληλα να το βοηθήσουμε να αλλάξει οπτική. Για παράδειγμα, μπορούμε να του θυμίσουμε την πρόοδο που έχει σημειώσει σε ένα άλλο μάθημα και να του εξηγήσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι δυσκολεύονται σε κάποια πράγματα περισσότερο. Μάλιστα, μπορούμε να του μιλήσουμε και για κάτι που εμείς οι ίδιοι δυσκολευτήκαμε να πετύχουμε. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί θα αρχίσει να αναπτύσσει μια πιο αισιόδοξη στάση.