Η στιγμή που το μεγαλύτερο παιδί θα συναντήσει το παντοτινό του φίλο, το νέο του δηλαδή αδερφάκι αποτελεί μια συγκινητική στιγμή για κάθε μέλος της οικογένειας, κάτι για το οποίο τόσο η μαμά όσο και ο μπαμπάς ανυπομονούν. Ωστόσο, τι θα συμβεί εάν το μεγαλύτερο παιδί ξαφνικά αρχίσει να ζηλεύει το μωρό ή δεν ενδιαφέρεται για εκείνο; Τι μπορείτε να κάνετε αν ξαφνικά χάσει την κοινωνικότητά του και δεν θέλει να περνά πλέον χρόνο μαζί σας;
Φίλοι για πάντα
Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά αποτελούν μέρος μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς που μπορεί να προκύψει με τον ερχομό ενός νέου μέλους. Από την στιγμή που συνειδητοποιεί ότι θα μοιράζεται την προσοχή σας και με κάποιον άλλο είναι λογικό να εκφράσει ζήλια για ένα διάστημα. Μπορείτε να το βοηθήσετε να ξεπεράσει αυτήν την φάση, δοκιμάζοντας τις ακόλουθες στρατηγικές:
Όχι πίεση
Μην πιέσετε το παιδί να αποδεχθεί ή να αγαπήσει απευθείας το νέο μέλος της οικογένειας γιατί είναι πιθανό να καταφέρετε το αντίθετο από το επιθυμητό. Για να δείτε το μεγαλύτερο παιδί να δείχνει φροντίδα και στοργή προς το νέο του αδερφάκι ίσως θα ήταν καλύτερο να του δώσετε λίγο χρόνο, προκειμένου να εξοικειωθεί με την ιδέα αλλά και για να γνωριστούν καλύτερα. Ο δεσμός ανάμεσά τους χρειάζεται χρόνο για να αναπτυχθεί για αυτό είναι σημαντικό να τους τον δώσετε.
Χρόνος και με την μαμά
Όταν το παιδί σας είναι αναστατωμένο για το μωρό ή για το χρόνο που περνάτε με το αδερφάκι του, προσπαθήστε να οργανώσετε το πρόγραμμά σας με το σύντροφό σας με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορείτε να αφιερώσετε και λίγο χρόνο στο μεγαλύτερο παιδί ενώ εκείνος αναλαμβάνει την φροντίδα του μωρού. Ειδικά αν το μεγαλύτερο παιδί, έχει συνηθίσει να περνάτε χρόνο μαζί, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να περνάτε και λίγο από τον χρόνο σας μαζί του για να αντιληφθεί ότι οι ισορροπίες δεν έχουν αλλάξει.
Ελευθερία έκφρασης
Είναι σημαντικό να αφήσετε το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του ή και τα παράπονα που μπορεί να έχει από εσάς ή από το αδερφάκι του. Αφήστε το να σας μιλήσει για όλα όσα μπορεί ν αισθάνεται, να ζωγραφίσει μια εικόνα ή ακόμα και να γράψει κάτι. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει να εκφράζει με υγιή τρόπο τα συναισθήματά του, παρέχοντας μια κοινή βάση για να τα συζητήσετε και να το βοηθήσετε να τα ξεπεράσει.