Μπορεί να νομίζεις ότι τα κάνεις όλα τέλεια, όμως ως προς την καθαριότητα, υπάρχουν μερικά σημεία όπου ενδέχεται και να χρειάζεσαι… διόρθωση. Για δες!
1. Παράθυρα
Αν σου έρθει η όρεξη να καθαρίσεις τα τζάμια μια φωτεινή και ηλιόλουστη μέρα, καλύτερα να την… πνίξεις. Προτιμότερο να επιλέξεις μια πιο μουντή μέρα για αυτή τη δουλειά -ή τουλάχιστον μια ώρα της ημέρας που ο ήλιος δεν είναι… ντάλα. Φυσικά όχι βροχερή, όμως, για ευνόητους λόγους, έτσι; Με τον ήλιο το τζάμι θα στεγνώσει αμέσως και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα προλάβει να καθαρίσει καλά, αφήνοντας στίγματα ή άλλου είδους σημάδια, ενώ με το πολύ φως κι εσύ δεν θα μπορείς να δεις καλά τι έχεις κάνει. Και φυσικά, έχε στον νου σου, ότι η πολλή σαπουνάδα, όχι μόνο δεν καθαρίζει καλύτερα, αλλά μέχρι και λεκιάζει περισσότερο.
2. Απορρυπαντικό ανάλογα με τους λεκέδες
Εντάξει, όταν ένα ρούχο είναι λερωμένο πολύ θέλει και μεγαλύτερη φροντίδα, όμως το να χρησιμοποιείς διπλάσια ποσότητα απορρυπαντικού από την προτεινόμενη δεν είναι η λύση. Περισσότερη σαπουνάδα θα έχεις, την καθαριότητα όμως δεν μπορούμε να το εγγυηθούμε. Αντίθετα μάλιστα. Το υπερβολικό απορρυπαντικό θα ξεβγαλθεί πολύ πιο δύσκολα και ο λεκές μπορεί να είναι ακόμη εκεί.
3. Πλυντήριο πιάτων σαν… τέτρις
Εντάξει, έχουμε πει ότι δεν βάζουμε κανένα πλυντήριο σε λειτουργία μισοάδειο για λόγους οικονομίας, όμως ούτε το αντίθετο είναι καλό, να είσαι σίγουρη. Όσο περισσότερα πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπίρουνα στοιβάζεις στον κάδο έτσι ώστε να μη χαθεί ο παραμικρός χώρος, τόσο πιο πιθανό είναι μερικά να μην καθαρίσουν όπως θα έπρεπε. Ο… συνωστισμός ειδικά στις θήκες για τα μαχαιροπίρουνα μόνο προβλήματα θα σου δημιουργήσει. Γι’ αυτό, φρόντισε αφενός να έχεις ξεπλύνει πρώτα ό,τι βάλεις στο πλυντήριο από τα “χοντρά”, βάλε τα πιρούνια με το δόντια προς τα πάνω και τα μαχαίρια με τη μύτη προς τα κάτω -για να αποφύγεις τραυματισμούς.
4. Λεκές στο χαλί ή την ταπετσαρία
Μπορεί η πρώτη σου αντίδραση είναι να ψεκάσεις απευθείας επάνω στον λεκέ το καθαριστικό, ή έστω το νερό με το ξίδι και ό,τι άλλο σου έρθει στο κεφάλι, όμως καλύτερα να συγκρατηθείς. Αν γίνει αυτό, το πιο πιθανό είναι να μην μπορέσεις ποτέ να ξεβγάλεις το όποιο προϊόν χρησιμοποιήσεις με αποτέλεσμα να απλώσει χειρότερα και ο λεκές. Γι’ αυτόκαλύτερα σε τέτοιες περιπτώσεις να βρέξεις πρώτα ένα πανί με λίγο νερό και σαπούνι ή ξίδι (ανάλογα τον λεκέ) και με αυτό να τρίψεις στο σημείο.
5. Βρώμικα ηλεκτρονικά
Μαζεύεται πολλή βρώμα στα κινητά, τα ΜP3 και όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές που μπορεί να χρησιμοποιείς όμως, ό,τι και να κάνεις, μην αρχίσεις να ψεκάζεις για να τις καθαρίσεις. Καλύτερα να τις ξεσκονίσεις με τα ειδικά αντιστατικά πανάκια ή με λίγο βρεγμένα -και καλά στραγγισμένα- πανάκια μικροΐνας.