Και έφθασε η ώρα του ύπνου. Αυτό το μαγικό διάστημα μέσα στην ημέρα, στη διάρκεια του οποίου το μωράκι σου δεν σκέφτεται τίποτα, ονειρεύεται και το σημαντικότερο: ξεκουράζεται και μαζί του ξεκουράζεσαι και εσύ. Ή μήπως όχι; Η αλήθεια είναι ότι τους πρώτους μήνες εν ζωή, τα μωρά δεν έχουν και την καλύτερη σχέση με τον… ύπνο.
Δυσκολεύεται να δημιουργήσει μία σταθερή ρουτίνα, ενώ η ανάπτυξη του δεν δημιουργεί και τις ιδανικότερες συνθήκες. Έτσι, πολλές φορές το μωρό μένει ξύπνιο, ακόμα και αν εσύ έχεις πέσει για ύπνο. Τι μπορεί να φταίει;
Δεν έχει βρει τη σωστή στάση ύπνου
Μπορεί να σου δημιουργήσει απορίες, όμως, σύμφωνα με αρκετές έρευνες, τα μωρά τείνουν να απολαμβάνουν έναν μεγαλύτερο σε διάρκεια και ηπιότερο ύπνο, όταν κοιμούνται ανάσκελα. Ναι, ούτε μπρούμητα για να φτάνει στα μάτια τους όσο το δυνατόν λιγότερο φως, ούτε και πλάγια, προκειμένου να μιμηθούν την στάση, στην οποία βρίσκονταν όσο ήταν εντός σου. Για να επιτύχεις κάτι τέτοιο, χρειάζεται να δημιουργήσεις μία συγκεκριμένη ρουτίνα και να αξιοποιήσεις την κουβερτούλα του, για να το κάνεις να νιώθει ασφαλές, όσο τα ματάκια του κοιτούν ευθεία το ταβάνι.
Μπερδεύει τη μέρα με τη νύχτα
Ίσως σου φαίνεται αυτονόητο πότε ο ήλιος ανατέλλει και πότε δύει, όμως, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει για ένα μωρό, το οποίο ακόμα δεν έχει συμπληρώσει 5 μήνες στον κόσμο αυτό. Όπως ήδη γνωρίζεις, τα μωρά αυτής της ηλικίας κοιμούνται από 15 έως 18 ώρες την ημέρα, κάτι που μπορεί να τα μπερδέψει αρκετά. Φρόντισε, λοιπόν, να υπάρχουν εμφανείς διαφορές ανάμεσα στην μεσημεριανή και τη βραδινή ρουτίνα ύπνου, με πιο χαρακτηριστική αυτή του πόσο δυνατός ή χαμηλός είναι ο φωτισμός του δωματίου.
Θέλει να το θηλάσεις
Με άλλα λόγια: θέλει τη συντροφιά σου και σε καμία περίπτωση να κοιμηθεί μόνο του. Επειδή, όπως καταλαβαίνεις αυτή είναι μία συνήθεια που δύσκολα “κόβεται”… μαχαίρι, φρόντισε σταδιακά να προσαρμόσεις τη στιγμή του θηλασμού όσο και οι δύο είστε ξύπνιοι, προκειμένου να παίρνετε και οι δύο μία ανάσα.
Τα πρώτα δοντάκια κάνουν την εμφάνιση τους
Πρόκειται για μία διαδικασία, η οποία ξεκινά μετά τον έκτο μήνα εν ζωή και συνεπάγεται πόνο και ανησυχία. Ο καλύτερος τρόπος για να το ηρεμήσεις είναι το “κρύψεις” στην αγκαλιά σου, κοντά στην καρδιά σου, ενώ αν δεις ότι ο πόνος δεν υποχωρεί να συμβουλευτείς τον παιδίατρο σου αν επιτρέπεται η χορήγηση κάποιου παυσίπονου.
Είναι σε υπερένταση
Και, όμως, μπορεί να συμβεί ακόμα και σε ένα μωρό! Λίγο το παιχνίδι, λίγο ότι την προηγούμενη ημέρα κοιμήθηκε πάρα πολλές ώρες, δεν θέλει και πολύ ένα μωράκι να φαίνεται κουρασμένο, αλλά στην πραγματικότητα να μην είναι.