Μπορείτε να θέλουμε να του δείχνουμε πως είναι το παν για εμάς, όμως σίγουρα κάτι τέτοιο δεν το ωφελεί. Τα παιδιά χρειάζονται ξεκάθαρα όρια και να ακούν το ‘όχι’. Ως γονείς θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο γι αυτά, όμως με το να του λέμε σε όλα ‘ναι΄, να του δείχνουμε πως ο κόσμος περιστρέφεται γύρω του και να μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον που του παρέχει τα πάντα, δε θα του κάνουμε όσο καλό νομίζουμε. Είναι σημαντικό το παιδί να έχει όρια, ενσυναίσθηση και να γνωρίζει πως δε μπορεί να έχει ό,τι θέλει και όποτε το θέλει.
Βάλτε όρους:
Μην του αρνείστε καθετί που θέλει απλά για να μην κακομάθει. Να του λέτε ‘όχι’ σε μερικά μόνο θέματα και αφού πρώτα τα αξιολογήσετε. Μπορείτε όμως να θέσετε και όρους, όπως για παράδειγμα πως θα παίξει το αγαπημένο του videogame αλλά μόνο για μισή ή μία ώρα την ημέρα και μόνο Σαββατοκύριακα.
Να είστε σταθεροί:
Μην υποχωρείτε ηττημένοι όταν εκείνο κλαίει και φωνάζει. Αν πιστεύετε πως μπορεί να έχει δίκιο, τότε ρωτήστε το γιατί το πιστεύει και κρίνετε με βάση την απάντησή του. Μην του λέτε όμως από τη μία ‘όχι’ και μόλις αρχίσει τα κλάματα να αλλάζετε την απάντησή σας.
Υποχρεώσεις:
Καλό είναι να του διδάξετε να είναι υπεύθυνο. Αν σας ζητήσει να παίξει, τότε πείτε του πως θα το κάνει αφότου τελειώσει με το διάβασμά του ή αφού καθαρίσει το δωμάτιό του.
Μην έχετε ενοχές:
Σε κανέναν γονέα δεν αρέσει να λέει ΄όχι΄στο παιδί του, όμως είναι ο μόνος τρόπος ώστε να «χτίσετε» την προσωπικότητά του για το μέλλον. Να μην κάνει ό,τι θέλει και να μάθει να σέβεται όρια και καταστάσεις.