Η μνήμη είναι η γνώση που «μένει». Όταν το παιδί μαθαίνει κάτι, δημιουργούνται νέες εγκεφαλικές συνάψεις ή ενισχύονται παλαιότερες εγκεφαλικές συνάψεις, δημιουργώντας μια ανάμνηση της εμπειρίας ή της γνώση που απέκτησε. Όσο περισσότερο ακονίζει τη μνήμη του το παιδί μέσα στα πρώτα χρόνια της ζωής του, τόσο πιο εύκολο θα του είναι να ανταποκριθεί έπειτα στις σχολικές απαιτήσεις.
Πώς θα ενισχύσουμε τη μνήμη του νηπίου;
Μέσα από μερικές απλές και διασκεδαστικές δραστηριότητες μπορούμε να ακονίσουμε και να ενισχύσουμε τη μνήμη του νηπίου μας. Βέβαια πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το μικρό μας μπορεί να δυσκολεύεται να μας δώσει τις σωστές απαντήσεις κι ότι αυτό είναι φυσιολογικό. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το πιέζουμε και να το μαλώνουμε επειδή ξεχνά μικρότερες ή μεγαλύτερες λεπτομέρειες.
Ήχοι ζώων
Δείχνουμε στο παιδί ένα βιβλίο με ζώα που βγάζουν ήχους. Δείχνουμε ένα ζώο και κάνουμε τον ήχο του. Για παράδειγμα, δείχνουμε την αγελάδα και λέμε: «Κοίτα την αγελάδα. Η αγελάδα λέει μουυυ!». Έπειτα ρωτάμε το παιδί «πώς κάνει η αγελάδα». Το βοηθάμε επαναλαμβάνοντας τους ήχους των ζώων, έως ότου κάνει τον σωστό ήχο. Μπορούμε να του δείξουμε το επόμενο ζωάκι και μετά να επιστρέψουμε στην αγελάδα και να δούμε αν θυμάται τους ήχους των ζώων που έχει συναντήσει μέχρι στιγμής.
Παιχνίδια με φωτογραφίες
Παίρνουμε μερικά κουτιά τα οποία διαφέρουν οπτικά μεταξύ τους (π.χ. έχουν διαφορετικό σχήμα, μέγεθος, χρώμα) και βάζουμε μέσα στο καθένα μια φωτογραφία από ένα μέλος της οικογένειας (π.χ. στο μπλε κουτί φωτογραφία της μαμάς, στο κόκκινο του μπαμπά, στο ασημένιο της γιαγιάς, στο κίτρινο του παππού). Ανοίγουμε τα κουτιά και μιλάμε με το παιδί για τη φωτογραφία που έχουμε βάλει σε κάθε κουτί. Στη συνέχεια κλείνουμε τα κουτιά και ρωτάμε το παιδί σε ποιο κουτί θα βρούμε τη φωτογραφία του κάθε ατόμου.
Ένα άλλο παιχνίδι μνήμης που αξιοποιεί φωτογραφίες είναι το εξής: διαλέγουμε φωτογραφίες της οικογένειάς μας και τις αφήνουμε στη σειρά μπροστά από το παιδί. Του ζητάμε να τις κοιτάξει προσεκτικά, και έπειτα τις αναποδογυρίζουμε και το ρωτάμε ποιος κρύβεται κάτω από την καθεμία. Ξεκινάμε χρησιμοποιώντας 2-3 φωτογραφίες και αν το μικρό μας δεν βρίσκει την απάντηση, το βοηθάμε μέχρι να τα καταφέρει.
Μιλάμε για τη μέρα μας
Μια νέα οικογενειακή συνήθεια που μπορεί να ακονίσει τη μνήμη του νηπίου είναι η συζήτηση για την ημέρα μας. Την ώρα του δείπνου μπορούμε να συζητάμε σχετικά με το τι κάναμε από την ώρα που ξυπνήσαμε μέχρι το βράδυ. Αν το μικρό μας δυσκολεύεται να θυμηθεί, του κάνουμε ερωτήσεις ώστε να το βοηθήσουμε.
Κάνουμε ερωτήσεις με νόημα
Αντί να ρωτάμε απλώς το παιδί πώς πέρασε στο σχολείο, το ρωτάμε συγκεκριμένα πράγματα που θα το βοηθήσουν να δώσει πιο λεπτομερείς απαντήσεις, όπως για παράδειγμα τι φαγητό έφαγε ή τι έπαιξε στο διάλειμμα.