Μην χασετε

4 σημάδια ότι το παιδί σας έχει μια τοξική φιλία

Οι φιλίες των παιδιών συνήθως αλλάζουν όταν μεγαλώνουν.  Αλλά, καθώς αρχίζουν να αναπτύσσουν την προσωπικότητα τους και τις δικές τους προτιμήσεις, εξαρτώνται όλο και λιγότερο από τους γονείς και επηρεάζονται από τους φίλους. Τι γίνεται όμως, όταν διαπιστώνετε ότι ο φίλος του παιδιού σας έχει αρνητική επιρροή πάνω του; Γιατί όπως συμβαίνει στον κόσμο των ενηλίκων, έτσι και ανάμεσα στις παιδικές φιλίες υπάρχουν οι τοξικές προσωπικότητες. Παρακάτω θα δείτε μερικά αποκαλυπτικά σημάδια που υποδεικνύουν ότι ο φίλος του παιδιού σας έχει αρνητικά χαρακτηριστικά και ίσως θα πρέπει να δημιουργηθεί μια απόσταση μεταξύ τους.

Επικρίνει το παιδί σας. Αν διαπιστώσετε ότι ο φίλος του παιδιού σας του βρίσκει πάντα αρνητικά πράγματα και δεν το υποστηρίζει σε τίποτα, τότε θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε όσο αφορά τη φιλία τους. Ίσως θα ήταν καλύτερα να συζητήσετε με το μικρό σας, για τη συμπεριφορά του φίλου του και να του εξηγήσετε την έννοια της πραγματικής φιλίας. Όσοι έχουν αληθινά συναισθήματα δεν φθείρουν την αυτοεκτίμηση των φίλων τους, ούτε τους μεταδίδουν συναισθήματα ανασφάλειας.

Είναι ζηλιάρης και ανταγωνιστικός. Αυτός ο φίλος έχει τη συνήθεια να θέλει να είναι πάντα πρώτος και να παίρνει τους καλύτερους βαθμούς σε όλα τα τεστ. Από την άλλη αν πάει κάποιος άλλος καλύτερα από εκείνον, εκνευρίζεται. Επίσης, αν το μικρό σας έχει έναν τέτοιο φίλο ενδέχεται να θέλει τα παιχνίδια του και να επιθυμεί με ζήλο πράγματα που ανήκουν στο παιδί σας. Για παράδειγμα όταν βλέπει να κάνουν δώρα στο παιδί σας, δεν νιώθει χαρά, αλλά ζήλια και θυμό.

Είναι υπερβολικά κτητικός. Εάν ο φίλος του παιδιού σας του στέλνει συνέχεια μηνύματα και θυμώνει όταν εκείνο παίζει με άλλα παιδιά, τότε να είστε σε επιφυλακή για την ανάπτυξη αυτής της φιλίας. Επίσης, αν νιώθετε ότι και το μικρό σας νιώθει άβολα, ίσως θα πρέπει να του συστήσετε να πάρει κάποια απόσταση.

Advertisements

Είναι ο νταής της τάξης. Αυτό σημαίνει ότι ο φίλος του παιδιού σας χαίρεται μόνο όταν κάνει τους συμμαθητές του να κλαίνε ή όταν τους κοροϊδεύει. Μια τέτοια φιλία είναι σίγουρα τοξική για το μικρό σας και θα πρέπει να τη σταματήσετε, γιατί μπορεί να του μεταδώσει τη συμπεριφορά εκφοβισμού.

Μόλις διαπιστώσετε ότι το παιδί σας έχει μια τοξική για εκείνο φιλιά, πρέπει να το βοηθήσετε να κατανοήσει πως συμπεριφέρονται οι αληθινοί φίλοι και να του ζητήσετε να κάνει παρέα και με άλλα παιδιά.

jenny.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα