4 τρόποι για να πείτε αντίο στους παιδικούς φόβους
Τα παιδιά, ειδικά κατά την νηπιακή ηλικία, ενδέχεται να εμφανίσουν φοβίες ακόμα και για τα πιο καθημερινά αντικείμενα. Αυτό, ωστόσο, αποτελεί ένα φυσιολογικό στάδιο, αφού η φαντασία τους ανθίζει διαρκώς και συχνά μπορεί να δημιουργήσει ακόμα και τρομακτικά σενάρια, προκειμένου να βρουν εξηγήσεις για πράγματα τα οποία δεν καταλαβαίνουν ακόμα πώς ακριβώς λειτουργούν.
Ακολουθώντας τα παρακάτω τρικ μπορείτε να το βοηθήσετε να σταματήσει να φοβάται, ενισχύοντας το θάρρος του και τονώνοντας την αίσθηση της ασφάλειάς του.
Αναγνωρίστε τις ανησυχίες του
Τα νήπια ενδεχομένως να φοβούνται πολλά πράγματα γύρω τους, μιας και τώρα μαθαίνουν τον κόσμο και είναι λογικό να ανησυχούν για όλα όσα δεν γνωρίζουν. Ο φόβος, συγκεκριμένα, αποτελεί το σημείο ανάμεσα στην έκθεση σε κάτι νέο ή άγνωστο και στην εξοικείωση με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί στην πραγματικότητα. Γι’αυτό και το μικρό σας μπορεί να φοβάται τους ξαφνικούς ή έντονους θορύβους. Εξίσου τρομακτικοί μπορεί να είναι και οι «μυστήριοι» μηχανισμοί, ακόμα και στα παιχνίδια, καθώς δεν ξέρει τι ακριβώς να περιμένει ή πώς να τα χειριστεί.
Εντοπίστε τα σημάδια
Ενώ μερικά νήπια ενδέχεται να εκφράσουν λεκτικά τους φόβους τους, ορισμένα είναι λιγότερο πιθανό να έχουν τις γλωσσικές δεξιότητες για να το κάνουν. Αντ’αυτού ο φόβος τους μπορεί να εκφραστεί ως γενικευμένη ανησυχία, ευερεθιστότητα ή και νεύρα. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, ο φόβος μπορεί να είναι η αιτία ενός πονοκέφαλου ή και στομαχόπονου. Αν αντιληφθείτε ότι κάτι δεν πάει καλά με κάποιο παιχνίδι, βιβλίο ή αντικείμενο, απομακρύνετέ το από εκείνο και παρατηρήστε την συμπεριφορά του, καθώς είναι ενδεικτική των συναισθημάτων που βιώνει την δεδομένη στιγμή.
Ένα βήμα την φορά
Αν και είναι δελεαστικό να αποφύγετε εντελώς όλα όσα πυροδοτούν τους φόβους του παιδιού, είναι σημαντικό να μην το κάνετε, διότι αυτό ενδεχομένως να εντείνει τον τρόμο που του προκαλούν. Είναι προτιμότερο να βοηθήσετε το μικρό σας να ξεπεράσει τον φόβο του σταδιακά, ξεκινώντας από μικρά βήματα. Αν φοβάται το σκύλο του γείτονά σας, παραδείγματος χάριν, δοκιμάστε να το αφήσετε να το δει από το παράθυρο, πριν το πλησιάσετε. Επιπλέον, μπορείτε να το βοηθήσετε, μιλώντας για μια διαδικασία, ένα γεγονός ή αντικείμενο που το τρομάζει, ώστε να καταλάβει περί τίνος πρόκειται ή πώς λειτουργεί.
Βοηθήστε το να χαλαρώσει
Βοηθήστε το μικρό σας να πάρει μερικές βαθιές ανάσες για να χαλαρώσει και να απελευθερώσει την ένταση που νιώθει εκείνη την στιγμή. Διαφορετικά μια αγκαλιά και μερικά ενθαρρυντικά λόγια είναι αρκετά για να διώξουν μακριά κάθε φόβο.
Οικογένεια | Πατήστε εδώ και δείτε όλα τα νέα άρθρα που αφορούν τους γονείς και το παιδί