Μην χασετε

4 απλά βήματα για να διώξεις τα άλατα από το σίδερο ατμού

Το σίδερο έχει βουλώσει από τα άλατα και δεν βγάζει ατμό; Η χρήση σκληρού νερού με μαθηματική ακρίβεια θα δημιουργήσει αυτό το πρόβλημα μετά από κάποιο καιρό. Η λύση όμως είναι απλή και οικονομική. Δείτε πως έκανα εύκολα αφαλάτωση με λευκό ξύδι και διέλυσα τις ενοχλητικές ακαθαρσίες αλάτων που είχαν μαζευτεί στο εσωτερικό της συσκευής μου.

Της Ελευθερίας Μπόγιογλου

 

Άλατα στο σίδερο; Πως κάνω αφαλάτωση βήμα βήμα

Όταν λοιπόν το σίδερο αφήνει λευκούς λεκέδες στα ρούχα ή όταν η πλάκα κολλάει στο ύφασμα καθώς σιδερώνουμε, τότε πρέπει να το καθαρίσουμε. Πώς; Ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

Advertisements

1. Γεμίζουμε το σίδερο με λευκό ξύδι και απιονισμένο νερό σε ίσα μέρη. Το γέμισμα θέλουμε να φτάσει λίγο πάνω από τη μέση.

2. Ρυθμίζουμε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, βάζουμε σε λειτουργία και περιμένουμε 3 λεπτά να ζεσταθεί η συσκευή.

3. Πατάμε το κουμπί που βγάζει ατμό και σιδερώνουμε ένα παλιό ύφασμα. Συνεχίζουμε για όσα λεπτά χρειαστεί και μέχρι να εξατμιστεί όλο το μείγμα νερού-ξυδιού.

 

4. Περιμένουμε το σίδερο να κρυώσει και γεμίζουμε μόνο απιονισμένο νερό αυτή τη φορά. Ανάβουμε ξανά και αφήνουμε να εξαερωθεί, μέχρι να φύγουν τα υπολείμματα από το ξύδι.

Advertisements

Η αφαλάτωση στο σίδερο είναι απαραίτητη κάθε δύο με τρεις μήνες, ανάλογα με τη χρήση που κάνει βέβαια ο καθένας μας. Εκτός από το καθάρισμα στο εσωτερικό του δεν ξεχνάμε και το καθάρισμα της εξωτερικής πλάκας, που μπορεί να έχει μαυρίσει ή να κολλάει.

 

Tips για να εμποδίσουμε την ανάπτυξη αλάτων στο σίδερο

Όταν το σίδερο είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, αποδίδει πιο σωστά και το σιδέρωμα των ρούχων γίνεται πιο εύκολα. Γι’ αυτό φροντίζουμε:

  • Να μην αφήνουμε νερό στο δοχείο όταν τελειώνουμε το σιδέρωμα. Για να το αδειάσουμε, πατάμε το κουμπί ατμού μέχρι να εξατμιστεί. Η αλήθεια είναι ότι εμένα μου συμβαίνει, σχεδόν πάντα, το ακριβώς αντίθετο. Είναι πιο σύνηθες δηλαδή να μην μου φτάσει το νερό, για να ολοκληρώσω τη δουλειά μου, παρά να μου περισσέψει!
  • Να χρησιμοποιούμε απιονισμένο νερό, το οποίο είναι αφαλατωμένο. Επίσης το νερό που συλλέγουμε από τον αφυγραντήρα ή το κλιματιστικό είναι εξίσου κατάλληλο για το ηλεκτρικό σίδερο.

 

  • Να μην χρησιμοποιούμε βαριά χημικά καθαριστικά, όπως χλωρίνη ή ό,τι άλλο μας έρθει στο κεφάλι. Μπορούμε βέβαια να εμπιστευτούμε καθαριστικά του εμπορίου, εφόσον είναι ενδεδειγμένα για ατμοσίδερα. Τέτοια υπάρχουν σε όλα τα σούπερ μάρκετ.
  • Να διαβάζουμε και να ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή, σχετικά με το πόσο συχνά και με ποιο τρόπο πρέπει να καθαρίζουμε το ατμοσίδερο. Μπορεί να υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος καθαρισμού για τη δική σας συσκευή από αυτόν που περιέγραψα πιο πάνω!

 

Από makelife.gr

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα