Ειδικά τα παιδιά μικρής ηλικίας είναι σίγουρο ότι στην αρχή της σχολικής ζωής τους θα χρειαστούν την βοήθειά σας έως ότου μόνα τους αποφασίσουν που και με ποιον ακριβώς τρόπο τα εξυπηρετεί καλύτερα να αποθηκεύουν βιβλία, τετράδια, είδη ζωγραφικής, χειροτεχνίας κλπ.
Τις πιο πολλές φορές είναι ικανά να δημιουργήσουν γύρω τους έναν χαμό μεγαλύτερο.
Αποτέλεσμα είναι να εκνευρίζονται, να μην βρίσκουν αυτό που ψάχνουν την στιγμή που το χρειάζονται και γενικώς μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που δεν βοηθά ούτε εκείνα να αγαπήσουν την διαδικασία “διαβάζω”.
Εκτός από το ίδιο το γραφείο τους, όποιας μορφής κι αν είναι, ή πιθανόν κάποια βοηθητικά ράφια που θα χωρέσουν όλα τα βιβλία και μεγάλου μεγέθους αντικείμενα, χρησιμοποιείστε κάθε είδους θήκη αποθήκευσης, καλάθι, κουτί κλπ. όπου θα μπορούν να ομαδοποιήσουν τα πάντα με τρόπο που να είναι εύκολο και να τα χρησιμοποιήσουν και να τα επιστρέψουν στην θέση τους.
“Σκουπίδια” όπως άδεια χάρτινα κουτιά κάθε μεγέθους που θα ντύσετε με ύφασμα ή διακοσμητικό χαρτί, άδεια ρολό χαρτιού, κονσερβοκούτια κλπ. είναι “πολύτιμα” υλικά για να δημιουργήσετε με σχεδόν μηδενικό κόστος πολύ όμορφες και ιδιαίτερες θήκες-χώρους αποθήκευσης για κάθε είδους αντικείμενο-υλικό.
Χρησιμοποιείστε έντονα χρώματα, χαρτιά με παραστάσεις κινουμένων σχεδίων κλπ για να “τραβήξετε” την προσοχή των παιδιών προς όλους αυτούς τους αποθηκευτικούς χώρους και κυρίως αποδεχτείτε το πρώτο διάστημα σαν κάτι απολύτως φυσιολογικό ότι κανένα παιδί δεν γεννιέται έχοντας στο μυαλό του την έννοια της “τάξης” όπως εμείς την μεταφράζουμε.
Δείτε παρακάτω μερικές όμορφες κατασκευές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην οργάνωση του παιδικού γραφείου.