Το ζήσαμε την άνοιξη, τώρα το αντιμετωπίζουμε ξανά: το σπίτι μας θα αγκαλιάσει κάθε πτυχή της ζωής μας και ίσως χρειάζεται κάποιες προσαρμογές για να είναι πιο λειτουργικό και να μην μας αποπροσανατολίζει, ειδικά για τις στιγμές που χρειάζεται να δουλέψουμε από αυτό ή να παρακολουθήσουμε κάποιο μάθημα ή σεμινάριο.
Περίπτωση Πρώτη: Υπάρχει ήδη δωμάτιο-γραφείο στο σπίτι
Μεγάλη τύχη και ευλογία να υπάρχει στο σπιτικό μας ένα δωματιάκι διαμορφωμένο ως γραφείο. Τότε, τα πράγματα αυτές τις μέρες είναι πιο εύκολα για εμάς. Ή και όχι… Γιατί, η αλήθεια είναι πως ο χώρος μας είναι κάπως “παγωμένος”, δεν τον χρησιμοποιούσαμε και πολύ-πηγαίναμε στην δουλειά και είναι πιθανό να καθόμασταν με τον καφέ μας τα Σαββατοκύριακα για καμιά ώρα. Είμαστε τώρα έτοιμοι να κάνουμε τα εξάωρα και τα οκτάωρά μας εκεί μέσα;
- Άλλαξε θέσεις στα έπιπλα και καθάρισε το δωμάτιο. Αέριζε καθημερινά.
- Βάλε ένα ποτήρι με λουλούδια πάνω στο γραφείο και φέρε πράγματα-με μέτρο- που σε κάνουν να αισθάνεσαι όμορφα όταν πέφτει πάνω τους το μάτι σου.
- Μην πηγαινοφέρνεις το λάπτοπ από το γραφείο στο υπόλοιπο σπίτι. Θα σε αποσυγκεντρώσει και, κάποια στιγμή, θα σε βρεις να δουλεύεις στον καναπέ οκλαδόν.
- Κράτα όσο μπορείς το ωράριο. Κάθεσαι στο γραφείο στις δέκα; Πιες τον καφέ σου, φάε ένα φρούτο ή ένα σνακ στις δώδεκα και ούτω καθεξής μέχρι να πάει η ώρα πέντε. Αν είσαι πολύ χαλαρή/ός, σε καμιά βδομάδα σε βλέπω να μην δουλεύεις καθόλου.
Περίπτωση Δεύτερη: Υπάρχει γραφείο στο σπίτι και βρίσκεται στην κρεβατοκάμαρα ή στο σαλόνι
Ίσως δυσκολευτείς στην προσαρμογή, αλλά, όπως και να έχει, θα τα καταφέρεις. Να στρώνεις το κρεβάτι σου, να ετοιμάζεις το δωμάτιο σα να είναι χώρος εργασίας, να μην φοράς τις πιτζάμες σου, αλλιώς δεν θα νιώσεις έτοιμη/ος να δουλέψεις πραγματικά.
- Βγάλε από το γραφείο καλλυντικά, τηλεκοντρόλ και λοιπά άσχετα που μπορεί αν υπάρχουν εκεί. Κράτα το καθαρό και “ήσυχο” για να σε βοηθήσει να συγκεντρώνεσαι.
- Χρησιμοποίησε τον τοίχο στον οποίο στηρίζεται το γραφείο ως έναν μεγάλο, προσωπικό πίνακα ανακοινώσεων: βάλε post its, κόλλα αγαπημένες φωτογραφίες ή εικόνες, ακόμα και αφίσες! Δώσε λίγο χρώμα, παίρνοντας ιδέες από το Pinterest και δημιούργησε μια γωνιά στην οποία θα θες να βρίσκεσαι καθημερινά.
- Το μικρό, πανέμορφο σκαμπώ σου δεν ενδείκνυται για αυτές τις μέρες της τηλεργασίας. Αν δεν έχεις την δυνατότητα να αγοράσεις μια καρέκλα γραφείου, πάρε μία από την κουζίνα και βάλε της μαξιλαράκι-διαμόρφωσέ την όπως θες, ώστε να διατηρείς άνεση και μια ορθή στάση σώματος.
Περίπωση Τρίτη: Δεν υπάρχει γραφείο στο σπίτι, δούλευες ανέκαθεν στο τραπέζι της κουζίνας ή της τραπεζαρίας
Κανένα πρόβλημα! Ίσως δυσκολευτείς λίγο με τα διαδικτυακά meetings που μπορεί να έχουν φόντο την τηλεόραση ή τα κατσαρολικά σου, αλλά ποιος νοιάζεται;
- Όταν δουλεύουμε, δεν βράζουμε παράλληλα φασόλια ή μακαρόνια, εντάξει;
- Όταν δουλεύουμε, δεν βλέπουμε παράλληλα Netflix, εντάξει;
- Με μέτρο κι ο καφές.
- Φρόντισε να είναι καθαρή η επιφάνεια εργασίας σου. Δεν μιλώ για αυτήν του υπολογιστή σου, μιλώ για τον πάγκο, για το τραπέζι όπου κάθεσαι. Ψίχουλα και λοιπά δεν έχουν θέση εκεί.
Όπως και να έχει…
Είτε έχεις είτε δεν έχεις γραφείο, αυτές τις μέρες που δουλεύεις από το σπίτι, μην παραμελείς τον εαυτό σου. Ευκαιρία να ξεκουράσεις το δέρμα σου από το μακιγιάζ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως κάθεσαι στον υπολογιστή με αχτένιστα και άλουστα μαλλιά. Βοήθησε την ψυχολογία σου με ένα ντους κάθε πρωί, σα να είχες να πας στο γραφείο. Ξεδιάλεξε από τα ρούχα σου τα πιο βολικά και κάνε τα “ρούχα σπιτιού”. Το νυχτικό, το κομπινεζόν και η χνουδωτή πιτζάμα είναι για το βράδυ και τον ύπνο! Φτιάχνε ατμόσφαιρα για σένα και μόνο.
Μερικά αρωματικά κεριά, ένας σωστός φωτισμός-πλην όμως όχι χειρουργείου-, ένα καινούργιο σημειωματάριο και μια οργανωμένη μολυβοθήκη θα βοηθήσουν την κατάσταση. Από το προηγούμενο βράδυ, ετοίμασε μια μικρή λίστα με τα πράγματα που έχεις να κάνεις την επόμενη μέρα. Θα σε περιμένει πάνω στο γραφείο ή το “γραφείο” σου και θα σε βοηθήσει να πάρεις πιο γρήγορα μπρος. Διάγραφε ένα ένα αυτά που ολοκληρώνεις. Είναι απόλαυση. Κάθε δύο μέρες τουλάχιστον, καθάριζε επιμελώς την επιφάνεια και, φυσικά, τον υπολογιστή σου.
Μην το παρακάνεις με τις ώρες εργασίας. Τον ελεύθερο χρόνο σου δες ταινίες, κάνε μερικές ασκήσεις για να ξεπιαστείς, διάβασε κανένα βιβλίο ή δοκίμασε συνταγές που ποτέ δεν είχες χρόνο να κάνεις. Θα περάσει και πάλι…Σωστά;